Najděte si o prázdninách svého farmáře | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Najděte si o prázdninách svého farmáře

13. 8. 2013

Rostoucí zájem o nákup čerstvých místních potravin zaznamenali nejen provozovatelé farmářských tržišť a prodejen, ale i majitelé menších farem. Mnozí z nich prodávají přímo ve svém hospodářství a navazují tak na tradici prodeje ze selských stavení. Prodej ze dvora přímo koncovým spotřebitelům umožňuje současná legislativa nejen zemědělským podnikatelům, ale i drobným chovatelům a pěstitelům. Ti mohou prodávat čerstvé potraviny při dodržení hygienických předpisů do určitého objemu.

Farmáři jsou kontrolováni

Pokud narazíte na prodej ovoce a zeleniny od malého pěstitele při svých prázdninových toulkách, měl by dodržovat pravidla o uvádění potravin do oběhu – především požadavky na jakost, kvalitu a skladování potravin. Na jejich dodržování dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce, u které má každý prodejce povinnost se zaregistrovat. Omezení se však týkají především potravin živočišného původu u malých hospodářů, které navíc kontroluje Krajská veterinární správa.

Maso i vejce

„Jde především o to, abychom umožnili i malým chovatelům prodávat zboží přímo v jejich hospodářství, bez administrativní zátěže, která je nutná u zemědělských podnikatelů. Mohou tak při dodržování hygienických podmínek prodávat čerstvé drůbeží nebo králičí maso. Syrového mléka může malý hospodář prodat pouze v takovém množství, které odpovídá obvyklé denní spotřebě domácnosti nakupujícího, vajec maximálně 60 kusů na spotřebitele,“ říká Martin Štěpánek ze Sekce potravinářských výrob Ministerstva zemědělství.

Na vlastní oči

Způsob prodeje ze dvora či přímo z farmy si chválí i větší hospodáři a producenti potravin. „Když přijdete na farmu, vidíte všechno na vlastní oči, o kvalitě a způsobu výroby se tak můžete přesvědčit sami,“ říká farmář František Němec z Vysočiny. Výrobky nabízí přímo na svém statku, ale i v pojízdné prodejně, která objíždí řadu měst České republiky. Na kvalitě svých produktů si dává záležet, v roce 2012 získal značku Regionální potravina jeho Tvarohový krém s čokoládou. V roce 2010 stál František Němec u zrodu webové stránky www.najdisisve­hofarmare.cz, na které mohou zájemci o nákup přímo z farmy najít přihlášené prodejce z celé České republiky.

Lidé jdou za kvalitou

Většinu své produkce prodá přímo ve své prodejně u hospodářství zelinář Jiří Talaš ze Zlínska. Jaká je jeho zkušenost se zákazníky? „V posledních letech se jich k nám do zahradnictví vrací čím dál víc. Lidé jdou za kvalitou, u nás ji očekávají daleko vyšší než v supermarketu,“ vysvětluje Talaš, který získal za své Kysané zelí značku Regionální potravina v roce 2010. Čerstvou zeleninu zkoušel nabízet i v populárních bedýnkách: „ O ty ale na Zlínsku není zájem, je to záležitost spíš velkoměst a zejména Čech,“ dodává.

www.regionalni­potravina.cz


publikováno: 13. 8. 2013, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: byliny, farma, maso, místní speciality, nákupy, ovoce, zelenina, zemědělství

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+