Nejen velikonoční mazanec od mistra cukráře | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Nejen velikonoční mazanec od mistra cukráře

15. 4. 2019

Přemýšlíte, co letos upečete za sladkosti na Velikonoce? Podívejte se na skvělé recepty mistra cukráře Josefa Maršálka a budete mít jasno.

MAZANEC SE ŠAFRÁNEM A MERUŇKAMI

Suroviny: 500 g hladká mouka, 220 g mléko, 100 g másla, 100 g cukr,  10 0g sušené meruňky, 30 g rum, 20 g droždí, 5 g sůl, 1 vejce, šafrán

Na kříž: 50 g hladká mouka, 50 g mléko, 10 g cukr

Na potření: 1 vejce

POSTUP:

Mléko zahřejeme se šafránem a solí, necháme vychladnout. Přidáme 1/3 mouky, část cukru a droždí, zamícháme. Po 10–15 minutách přimícháme zbylé ingredience a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Necháme asi 2 hodiny kynout. Z těsta vytvarujeme bochník, který na plechu s papírem na pečení necháme dobře vykynout. Potřeme rozšlehaným vajíčkem. Smícháme všechny ingredience na kříž a sáčkem na vykynutý bochník nakreslíme kříž. Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 30 minut; zkusíme špejlí. Nejlepší se slaným máslem a bílou kávou.

VELIKONOČNÍ LANÝŽE

10 ks

Suroviny: 200 g hořká čokoláda 70%, 100 g smetana, 50 g máslo, 100 g kandovaná kůra, 2 g mořská sůl

Na ozdobu: 200 g bílá čokoláda, 2 lžíce mini marshmallows, 2 lžíce kandované kůry

POSTUP:

Smetanu přivedeme spolu se solí k varu. Nalejeme na čokoládu a necháme rozpustit. Při částečném vychladnutí vmícháme poloměkké máslo a kandovanou kůru. V lednici necháme ztuhnout. Hmotu rozvážíme na 10 stejných dílků, ze kterých vymodelujeme vajíčka. Ta necháme částečně zamrazit. S pomocí párátka je namáčíme v rozpuštěné bílé čokoládě, ještě před ztuhnutím dozdobíme mini marshmallows a kůrou. Část čokolády na namáčení můžeme přibarvit kurkumou. 

DORT HUMMINGBIRD 

dort 24 cm v průměru

Suroviny: 3–4 přezrálé rozmačkané oloupané banány, 100 g olej, 300 g hladká mouka, 280 g hnědý cukr, 150 g bílý jogurt, 100 g sekaný ananas, 50 g pekanové ořechy, 30 g kokosu, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, 6 g jedlá soda, 5 g skořice

Náplň: 400 g tvaroh v kostce, 200 g máslo, 160 g cukr krupice, 20 g rum, 1/2 vanilkového lusku, modrá spirulina

Na dokončení: 50 g bílá čokoláda, 2 lžíce hoblin sušeného kokosu, 100 g ananasu, modrá nebo stříbrná metalická barva,

POSTUP:

Na korpus smícháme všechny ingredience, stačí jen stěrkou, dohladka. Upečeme v dortové formě s papírem na dně při asi 170 °C. Po asi 45–50 minutách zkusíme špejlí. Necháme dobře vychladnout, vyjmeme z formy a dvakrát prořízneme.  Na náplň vyšleháme máslo, cukr, rum a vanilku do lehkého krému, vešleháme tvaroh a obarvíme spirulinou na světle modro. Dort malou částí krému naplníme a zbylým dohladka zahladíme. Necháme ztuhnout v lednici. Do mrazáku dáme na 20 minut pečící plech. Ananas nakrájíme na kostky a na grilovací pánvi lehce ugrilujeme. Bílou čokoládu rozpustíme, naplníme ji do papírového sáčku, ustřihneme rožek a na obrácenou stranu zamrazeného plechu nastříkáme dlouhé čáry, ty ihned ztuhnou, shrneme je k sobě a smotáme do hnízda. Na vychlazený dort nastříkáme štětcem metalickou barvu, na horní část opatrně přeneseme “hnízdo” a to naplníme grilovaným ananasem. Dozdobíme plátky kokosu a listy ananasu.

Josef Maršálek – cukrářský a pekařský mistr, Instagram: Marsalekjosef82

www.Marsalekjo­sef.com


publikováno: 15. 4. 2019, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, Velikonoce

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+