Nejlepší rajská omáčka na Moravia Food Festivalu | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Nejlepší rajská omáčka na Moravia Food Festivalu

28. 5. 2013

Kuchaři Spa hotelu Lanterna Velké Karlovice vyhráli soutěž o nejlepší rajskou omáčku na Moravia Food Festivalu v Kroměříži. Gastronomický festival pořádal kroměřížský hotel Octárna, který od pátku 24. do neděle 26. května ve svém areálu hostil kuchaře z dalších sedmi restaurací z celé Moravy. Návštěvníci mohli ve venkovních stáncích ochutnávat degustační porce, kterými kuchaři jednotlivých hotelů a restaurací prezentovali své umění. Kuchaři měli při volbě nabízených pokrmů volnou roku, jen jeden z pokrmů byl povinný, a to rajská omáčka. „Způsob jejího ztvárnění byl výhradně na kuchařích. Hosté pak mohli při odchodu z areálu hlasovat, čí rajská jim chutnala nejvíc. Jednoznačným vítězem se stal hotel Lanterna,“ uvedl ředitel Moravia Food Festivalu Vladimír Valouch z pořádajícího hotelu Octárna. Chcete znát recept?

Úspěch měla i mátová palačinka s makovou zmrzlinou

Pokrmy na Moravia Food Festivalu připravovali šéfkuchař Lanterny Pavel Václavík a kuchař Jan Pavelka. „Úspěch naší rajské omáčky nás velmi potěšil, protože konkurence byla velká. Všechny zúčastněné restaurace mají opravdu skvělou gastronomii. Rajská omáčka šla na odbyt tak moc, že jsme ji dokonce vyprodali dlouho před koncem festivalu. Úplně nejprodávanějším pokrmem na stánku Lanterny se ale nakonec k našemu překvapení stala mátová palačinka s lesním ovocem a makovou zmrzlinou. Maková zmrzlina je novinkou z „dílny“ našich kuchařů, zatím jsme ji příliš neprezentovali, ale nejspíš ji brzy zapracujeme do stálé nabídky naší restaurace,“ dodal vedoucí Spa hotelu Lanterna Antonín Škrabánek. www.lanterna.cz

Vítězný recept kuchařů Spa hotelu Lanterna:

Pomalu pečené vykostěné hovězí žebírko s rajskou omáčkou a žemlovo-perníkovými noky

Rajská omáčka

Nastrouhanou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) orestujeme na másle s nakrájenou cibulí, zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem, přidáme hřebíček, celou skořici, rajčatový protlak, sušené švestky, osolíme, opepříme, řádně provaříme 30 minut, poté přecedíme. Dle potřeby dochutíme solí a pampeliškovým medem a na zjemnění přidáme trochu másla.

Žemlovo-perníkové noky

Nakrájenou žemli smícháme s mlékem se žloutky, poté přidáme ušlehaný sníh z bílku a perníkové koření, osolíme a zlehka promícháme. Pomocí dvou polévkových lžic vytvoříme noky, které uvaříme v páře 12 minut.

Pomalu pečené vykostěné hovězí žebírko Hovězí žebírko osolíme, opepříme, orestujeme ze všech stran na rozpáleném oleji a poté dáme do trouby péct na 120 °C zhruba 6 až 8 hodin. Po vytažení z trouby krájíme na tenké plátky.


publikováno: 28. 5. 2013, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: akce, gourmet, hotel, maso, restaurace, zábava

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+