Netradiční recepty s kuřetem | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Netradiční recepty s kuřetem

16. 11. 2015

Kuřecí maso je chutné a zároveň lehce stravitelné. Tři netradiční recepty na lahodná do křupavá pečená kuřata, by mohla na vašem stole získat své stálé místo. Vyzkoušejte kuřátko s jablky nebo citróny a tymiánovou omáčkou či s nádivkou s rozinkami.

Pečené kuře s jablky

Suroviny: 1 celé větší kuře DZ Klatovy, 6 menších jablek na pečení, 500 g brambor, 3 větší cibule, 1 sklenička jablečného octa, 1 sklenička jablečného želé, 1 lžíce koření na jablečný koláč (tj. 1 lžička mleté skořice, ¼ lžičky mletého muškátového oříšku, špetka mletého nového koření, ¼ lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky mletého kardamomu), ½ lžičky čerstvě umletého černého pepře, čerstvé lístky šalvěje.

**Postup přípravy jablečné omáčky: **

Do hlubší pánve nalijte jablečný ocet a jablečné želé a přiveďte k varu. Povařte na mírném ohni za neustálého míchání po dobu 20 minut, dokud se omáčka nezredukuje na objem menšího hrníčku. Poté odstavte, přidejte směs koření na jablečný koláč a důkladně promíchejte. Hotovou omáčku rozdělte na dvě dávky a nechte odstát.

Postup:

Do předehřáté trouby dejte péct cca na 1 hodinu celé osolené kuře. Po hodině potřete kuře jablečnou omáčkou, posypte pepřem, přidejte nakrájené brambory a jablka a nechte péct další hodinu. V průběhu pečení ještě dvakrát potřete kuře jablečnou omáčkou a 20 min před koncem pečení přidejte nakrájenou cibuli. Hotové kuře s bramborami a jablky vyndejte z pekáče, naservírujte na talíř a přikryjte.

Zbytek šťávy z pečení nalijte do pánve, přidejte druhou polovinu jablečné omáčky a za důkladného míchání lehce povařte. Dochuťte solí a pepřem a hotové přelijte do omáčníku. Hotový pokrm podávejte s omáčkou a lístky čerstvé šalvěje.

Pečené kuře s citróny a tymiánovou omáčkou

Suroviny: 1 velké kuře DZ Klatovy, 1 citrón, 4 stroužky česneku, snítky čerstvého koření (tymián, šalvěj, oregano), 2 lžičky másla, sůl, 1/4 lžičky černého pepře.

Suroviny na omáčku:

2 lžičky hladké mouky, 1/2 litru kuřecího vývaru, 1/2 hrnečku suchého bílého vína, 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu.

Postup:

Vezměte kuře a nožem udělejte otvory do kůže, do nichž vložte plátky citrónu, kousky česneku a nasekané bylinky. Následně kuře potřete rozpuštěným máslem se solí a pepřem, a to jak zvenku, tak i zevnitř. Kuře vložte do předehřáté trouby a pečte při vysoké teplotě cca 30 minut. Poté teplotu snižte a pečte dalších 45 minut.

Postup přípravy omáčky:

Vyjměte kuře z pekáče a zbývající šťávu přelijte do pánve. Nechte rozehřát na mírném ohni a přimíchejte hladkou mouku. Vařte cca 1 minutu a postupně přidávejte kuřecí vývar, bílé víno a nadrobno nakrájený tymián. Za stálého míchání vařte pár minut, dokud omáčka nezhoustne. Hotové kuře servírujte s omáčkou a vařenou rýží nebo bramborem.

Pečené kuře s nádivkou z rozinek a kukuřičného chleba

**Suroviny: ** 1 celé kuře DZ Klatovy, ¼ hrnečku kuřecího vývaru, ¼ celeru, 2 menší cibule, ¼ hrnečku rozinek, 2 šálky strouhanky z kukuřičného chleba, 1 bílek, ½ lžičky sušeného kopru, špetka soli.

Postup:

Do menšího hrnce nalijte kuřecí vývar, přidejte nadrobno nakrájený celer a cibuli a nechte povařit. Ve středně velké míse smíchejte rozinky, kopr, sůl, přidejte strouhanku a sníh z vyšlehaného vaječného bílku. Směs důkladně promíchejte s vývarem a zeleninou. Hotovou nádivkou naplňte vnitřek kuřete a vložte na pekáč. Kuře pečte při cca 200 °C asi 1,5 hodiny. Nakonec ozdobte čerstvými bylinkami.


publikováno: 16. 11. 2015, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: kuře, maso, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+