Odlehčete jídelníček se sójou | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Odlehčete jídelníček se sójou

4. 1. 2012

Po tučných a sladkých svátečních jídlech, kterým většina z nás o Vánocích nakonec podlehne, je načase opět začít kontrolovat naše stravování. Odlehčený jídelníček by měl být postavený na konzumaci snadno stravitelných potravin a na vynechání sladkostí. Těch se však nemusíme zříkat, pokud místo nich zařadíme do jídelníčku sójové pochoutky. Mgr. Pavlína Zdeňková Kroužková, nutriční specialistka, radí, jak si takový odlehčený jídelníček sestavit.

Pestrý jídelníček

„Hlavní zásadou je jíst pravidelně 3 hlavní jídla a 2–3 malé svačinky za den. Důležité je denně vypít 2–3 litry neslazených nápojů, nejlépe vody. Strava by měla být vyvážená, tedy obsahovat všechny živiny – bílkoviny, tuky, sacharidy, ale především dostatečné množství vitaminů a minerálních látek. Jídelníček by měl být zároveň hodně pestrý. Velké spektrum potravin nám zajistí, že budeme přijímat opravdu dostatečné množství všech výše popsaných látek,“ upozorňuje Mgr. Pavlína Zdeňková Kroužková.

Sóju alespoň jednou denně

Zařazení výrobků ze sóji je tedy velmi vhodné minimálně jednou denně. První možností je zvolit tyto výrobky jako samostatné jídlo například ve formě svačinky (sójové mléko nebo dezert), druhou možností je zařadit ho jako součást hlavního jídla – např. k snídani celozrnné pečivo a sójový nápoj nebo celozrnné lupínky se sójovým nápojem. Třetí možností je využívat sójový nápoj při vaření jako náhradu mléka kravského. Velkou výhodou těchto výrobků je jejich snadné a rychlé použití a tedy velmi snadné zařazení do jídelníčku dospělých i dětí,“ navrhuje nutriční poradkyně.

Tipy na využití sójových výrobků

Sójový nápoj Alpro soya můžete použít k přípravě kakaa nebo snídaňových cereálií. Lehkou, výživnou a lahodnou svačinkou je vynikající Alpro soya desert s tmavou čokoládou, který je k dostání i s vanilkovou a čokoládovou příchutí. Rovněž ochucené sójové nápoje Alpro soya uspokojí mlsný jazýček a zasytí. Jsou k dostání s příchutí vanilka, čokoláda, banán a nově s příchutí červeného ovoce. Jejich konzumací doplníme i zásoby důležitých látek, jako jsou bílkoviny, draslík, fosfor, magnesium, vápník, vitamin B, železo a zinek.

www.alprosoya.cz .


publikováno: 4. 1. 2012, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, dítě, cholesterol, místní speciality, nákupy, ozdravné kúry, snídaně, školák

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+