Odolejte sladkým nástrahám na pracovišti | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Odolejte sladkým nástrahám na pracovišti

1. 3. 2019

Blíží se pondělí a vy jste plně odhodlaní držet se svého dietního plánu. Nemáte ve spíži žádné sladkosti, lednice je plná čerstvé zeleniny a mísa na stole přetéká ovocem. Tentokrát to vyjde! Do práce si nesete zdravý oběd v krabičce a po příchodu do kanceláře zjistíte, že v tomto okamžiku začíná váš boj. V kuchyňce jsou k dispozici sušenky, automat na chodbě je plný nezdravých svačinek a kolegyně nabízí čokoládu k odpolední kávě. Jak odolat všem lákavým nástrahám a dodržovat zdravý jídelníček?

Sladkosti pryč z dohledu!

Dr. Brian Wansink z Illinoiské univerzity v Urbana Champaign ukázal ve své studii zaměřené na pracovní prostředí, jak mocný pokušitel může být pouhý pohled na jídlo. Doktor Wansink umístil na stůl každé sekretářky zakrytý talíř plný čokoládových bonbónů. Některé talíře byly průhledné, jiné bílé. Po dobu dvou týdnů počítal, kolik sladkostí z kterého talíře ubylo, a opět je doplňoval. Ukázalo se, že z průhledných talířů mizely sladkosti o 71 % více než z ostatních. Pokud byste takhle mlsali každý den po celý rok, byli byste hned o dva kilogramy těžší.

V jiné studii Dr. Wansink dokazuje, jak dostupnost jídla může ovlivnit množství, které sníme. Jinou skupinku sekretářek Wansink obdaroval čokoládovými bonbóny. Tentokrát ale byly všechny na průhledných talířích, aby byl obsah viditelný. S talíři však během týdne pohyboval. Jeden týden byly bonbóny umístěny na pracovním stole, jindy v šuplíku, nebo dokonce dál od pracovního místa vysoko na skříňce. Když byly sladkosti snadno dosažitelné, zaměstnankyně neodolaly a dopřály si je v průměru devětkrát za den. V případě, že se musely zvednout od stolu a dojít ke skříňce, hřešily pouze čtyřikrát během dne.

Vyzbrojte se na těžké chvíle a nedejte mlsání příležitost

„Sladkosti na pracovišti jsou pouze malá část celého problému. Vaše kancelář může být doslova minovým polem plným pokušení, musíte si proto připravit dobrou obrannou strategii. To znamená držet si nezdravé jídlo z dohledu a vytěsnit ho i z hlavy. Ujistěte se také, že máte v záloze zdravé varianty, které vám v krizové chvíli pomohou zažehnat těžké chvíle. Někdy se stačí jen vyhnout kuchyňce plné lákadel,“ radí Susan Bowermanová, expertka na výživu společnosti Herbalife.

Automaty na jídlo v tomto případě představují velké nebezpečí. Především odpoledne, kdy vaše tělo potřebuje vzpruhu. V návaznosti na uvedené příklady ze studie Dr. Wansinka opět platí, že si k tomuto jídlu musíte ztížit cestu. Nenechávejte si po kapsách drobné, pak nebudete mít za co nakupovat. Můžete třeba změnit trasu na toaletu a automatu se vyhnout. Jak tak či tak, pro jistotu u sebe mějte vždy nějakou zdravou svačinku, jako čerstvé ovoce a hrst ořechů. Snažte si zkrátka a dobře ztížit cestu k nezdravým potravinám a váš boj proti přebytečným kilům bude pak snazší.


publikováno: 1. 3. 2019, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: hubnutí, sladkosti, zaměstnání

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+