Originální menu podle Michala Nikodema | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Originální menu podle Michala Nikodema

14. 6. 2016

Téměř každý dobrý kuchař vám poví, že je sice možné vařit bez mléka a mléčných výrobků, ale není to zkrátka ono. Do této skupiny odborníků přes mlsné jazýčky patří i Michal Nikodem, majitel pražského kulinárního studia Ola Kala.

Bez mléka to nejde

„Bez mléka a mléčných výrobků sice vařit dovedu, ale chuť smetany, másla, tvarohu nikdy ničím nenahradíte. Produkty z mléka využívám hojně ve všech typech kuchyně – ve studené, v teplé (např. přílohy, omáčky, krémové polévky) a i v dezertech. Nejraději mám máslo, smetanu, hustou zakysanou smetanu, hustý jogurt a kvalitní tučné sýry.“ Díky své zálibě v produktech z mléka se zapojil oblíbený šéfkuchař do projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus a vytvořil na léto originální svěží menu, na kterém si každý pochutná.

Ryba s mušlemi a omáčkou ze zakysané smetany

Suroviny na rybu: 1 rybí filé (200 g) – treska obecná, sůl, pepř

Postup:

Rybu osolíme, opepříme a uvaříme v napařovacím hrnci.

Suroviny na mušle: 8 mušlí slávky jedlé, 25 g másla, 1 šalotka, kousek pórku, snítka tymiánu, 1 bobkový list, kousek řapíku, petrželovou nať

Postup:

Na 25 g másla osmažíme najemno nakrájenou šalotku. Přidáme bobkový list svázaný s pórkem, tymiánem, řapíkem a petrželovou natí a očištěné slávky. Vaříme na prudkém ohni – asi 5 minut – pod poklicí, dokud se všechny slávky neotevřou. Pak je vybereme a masíčko vyloupeme. Vývar přecedíme a použijeme na přípravu omáčky.

Suroviny na omáčku: 1 lžíce husté zakysané smetany, 2 lžíce šťávy ze slávek, šťávu z půlky citronu, 1 žloutek, sůl, pepř

Postup:

Všechny ingredience dáme do misky a zahřejeme ve vodní lázni. Osolíme a opepříme. Prohřejeme, ale nevaříme.

Finální příprava pokrmu:

Přelijeme rybí filet, ozdobíme ho slávkami a sekanou petrželovou natí a podáváme s pečivem (můžeme přidat restovanou zeleninu, chřest, fazolky apod.)

Malinové souflé (nákyp)

Suroviny na cca 8 porcí (záleží na velikosti formiček: 150 ml mléka, 100 ml smetany, 4 žloutky (100 g), 50 g cukru, 15 g mouky, 10 g škrobu, rozmixovaný banán, šťáva a kůra z ½ citronu, 4 bílky (120 g), 50 g cukru, maliny na ozdobení

Postup:

Smetanu s mlékem svaříme v rendlíku a přidáme do mísy k rozšlehané směsi ze: 4 žloutků (100 g),50 g cukru, 15 g mouky, 10 g škrobu

Tekutinu vrátíme zpět do rendlíku a vaříme cca 5 minut. Necháme vychladit a smícháme s rozmixovaným banánem a šťávou a kůrou z ½ citronu. Krém můžeme hned zpracovat, nebo ho uložit až na 3 dny do lednice.

Poté ušleháme tuhý sníh ze: 4 bílků (120 g) a 50 g cukru. Vmícháme ho ke žloutkovému krému.

Formičky nebo šálky vymažeme máslem, vysypeme krystalovým cukrem a dáme do lednice vychladit. Poté plníme. Vyboucháme bubliny, horní okraj zarovnáme nožem a vkládáme do dobře vyhřáté trouby na 200 °C. Po uzavření trouby snižujeme teplotu na 190 °C – horkovzduch. Pečeme cca 10 – 12 minut. Servírujeme s malinami ihned po vytažení z trouby a pocukrujeme.

Káva Affogato

Suroviny: vanilkovou zmrzlinu (cca 1 l), 150 g rozinek nebo brusinek, 100 ml rumu, silné espresso (dle počtu osob,)

Postup:

Vanilkovou zmrzlinu smícháme s rozinkami či brusinkami namočenými přes noc v rumu. Necháme ještě několik hodin v mrazáku. Poté zalijeme zmrzlinu horkou kávou a ihned podáváme. Doporučujeme do jedné porce servírovat 2 kopečky zmrzliny.

  • Více zajímavých informací a inspirativních receptů naleznete na www.bileplus.eu.

publikováno: 14. 6. 2016, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, mléko, ryby, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+