Oslavte Den českého piva | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Oslavte Den českého piva

26. 9. 2014

V sobotu 27. září proběhne druhý ročník svátku všech pivařů, Den českého piva. Pivovar Svijany se do projektu zapojil už loni, v letošním roce láká na nejtradičnější české pivo uvařené pouze z humnového sladu, vody a vlastního žateckého chmele, svijanskou 450, kterou můžete ochutnat ve 130 restauracích po celé republice.

Chmel pro svijanskou 450 z vlastních chmelnic

Výroční svijanská 450 je nejnovějším přírůstkem ve Svijanech a dá se označovat jako nejtradičnější české pivo. Vyrábí se stejně jako všechna ostatní svijanská piva tradičním varním postupem s velkým podílem lidské práce. „Mezi surovinami najdete jen český a moravský humnový slad z malých, nezávislých sladoven, vodu z našich studní a vlastní žatecký chmel s významným podílem původního Osvaldova klonu Žateckého poloraného červeňáku, který je dnes téměř na vymření, a proto bývá nahrazován přešlechtěnými „meristémy“. Máme výhodu, že si chmel pěstujeme na vlastních chmelnicích ve vyhlášené oblasti Polepských blat, takže se nás tolik nedotýkají případné výkyvy v úrodě,“ dodává Menšík. Právě tradiční Osvaldův klon Žateckého poloraného červeňáku dodává pivu chuť a vůni charakteristickou pro poctivé české pivo z poloviny minulého století.

  • V tuto chvíli můžete svijanskou 450 ochutnat ve 130 pečlivě vybraných hospodách a restauracích po celé republice, jejichž přehled najdete na: http://pivovar­svijany.cz/ma­pa450/.

www.pivovarsvi­jany.cz

www.facebook.com/svi­jany.


publikováno: 26. 9. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: akce, pivo

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+