Oslavte Den olivového oleje | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Oslavte Den olivového oleje

18. 11. 2013

Od roku 1999 je oslava příchodu prvního oleje sezóny v Itálii tradičním symbolem listopadu. „Tato tradice se postupně rozšiřuje i do České republiky, proto chceme od roku 2013 slavit příchod prvního oleje sezóny do Česka jako Den olivového oleje. Letos připadá na 18. listopad,“ říká brand managerka značky Monini Petra Termerová. Extra panenský olivový olej Monini Monello se lisuje z prvních oliv, které dozrávají koncem října na jihu Itálie. Olivy se sklízejí napůl zelené a je v nich proto vyšší obsah přírodních vitaminů a antioxidantů. Monello se záměrně nefiltruje a tím se posílí působení zdraví prospěšných látek. První olivový olej sezóny a sezónní delikatesa Monini Monello dorazí do Česka 18. listopadu, a to již posedmé. Monini Monello, lisovaný z první sklizně oliv, bude na českém trhu v limitovaném množství a po omezenou dobu.

Jak olej skladovat?

Tmavé chladnější místo a teplota do 20 °C jsou ideální podmínky pro skladování prvního oleje sezóny. Olej si tak udrží čerstvost a své specifické vlastnosti. Pro Monello je typická pronikavá pikantní chuť a vůně zelených rajských jablíček. Všechny oleje Monini se lisují jen za použití klasických mechanických metod. Limitované množství 0,75litrových lahví extra panenského oleje Monini Monello se prodává od druhé poloviny listopadu v prodejnách Billa, Globus a v eshopu www.zdravanota­.com bude přibližně do konce ledna.

Jak správně degustovat olivový olej?

  1. Nalijte olej do malé sklenice a všechny jeho vůně uvolněte jemným krouživým pohybem.
  2. Abyste zachytili různé vůně, tak se nejprve nadechněte krátce, poté zhluboka.
  3. Dejte malý doušek oleje do úst a snažte se jej udržet v přední části úst mezi dolním rtem a těsně zavřenými zuby.
  4. Nyní zaměstnejte chuťové pohárky. Aby se olej v ústech odpařoval, tak začněte nejprve jemně a pak intenzivněji dýchat.
  5. Potom, zatímco se snažíte v ústech zachytit a určit různé vůně a chutě, zapojte váš nos a tím získáte přesnější vjemy z degustované­ho oleje.

Senzorické vlastnosti extra panenského oleje Monini Monello

Vůně: zelená rajčata, tráva, ovocná, svěží;

Chuť: pikantní, trochu hořká a pronikavá;

Hustota: středně plná;

Barva: zelená se zlatými odstíny žluté.


publikováno: 18. 11. 2013, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: nákupy, olej

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+