Oslavte Mezinárodní den čokolády a upečte laskominy | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Oslavte Mezinárodní den čokolády a upečte laskominy

11. 9. 2015

Čokoláda patří k vůbec neoblíbenějším sladkostem. Proč ji tolik milujeme? Protože se díky své krémové konzistenci rozplývá na jazyku, protože je vyznáním lásky, protože potěší každého v jeho narozeninový den, protože se z ní dají připravovat skvělé dobroty a protože tak úžasně chutná a voní. Tohle všechno jsou důvody, proč 13. září slavíme Mezinárodní den čokolády. Jak jinak oslavit tento svátek než sladkou, nejlépe čokoládovou laskominou. Přinášíme vám hříšně dobré recepty s velkou porcí čokolády.

Čokoládovo-pistáciové cupcakes s pistáciovým krémem

(na 12 středních cupcakes)

Korpus: • 120 g nesolených pistácií • 95 ml vroucí vody • 55 g kakaa holandského typu • 160 g cukr krystalového cukru • 2 balení vanilkového cukru • špetka soli • 90 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť • 2 střední vejce • 180 g prosáté hladké mouky • ¾ lžičky prášku do pečiva • ½ lžičky sody • 120 ml vlažného mléka

Krém: • 110 g hořké čokolády • 125 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť • 100 g nesolených pistácií

Postup:

Troubu předehřejeme na 170 °C. Plech na pečení vyložíme košíčky. Kakao smícháme v hrníčku s vroucí vodou a necháme zchladnout. Změklý rostlinný tuk Hera máslová vyšleháme v míse do hladka a postupně zašleháváme cukr. Do vzniklé hmoty postupně zašleháme i celá vejce, vždy jedno po druhém. V další míse vytvoříme sypkou směs smícháním prosáté mouky, prášku do pečiva, soli a sody. K směsi rostlinného tuku Hera máslová, cukru a vajec postupně po troškách přidáváme sypkou směs a mléko. Vše zašleháme asi ve 3 dávkách. Vždy se snažíme končit moučnou směsí. Nakonec vmícháme zchladlou kakaovou pastu s nasekanými pistáciemi. Pečící košíčky ihned plníme do ¾ výšky a pečeme v předehřáté troubě přibližně 18 – 21 minut, nebo dokud špejle nevyjde z těsta suchá. Jakmile jsou košíčky upečené, necháme je ještě 5 minut v pečícím plechu nebo košíčcích a poté přemístíme na chladící mřížku, kde je necháme zcela vychladnout.

Krém: Čokoládu rozpustíme nad horkou vodní lázní a necháme vychladit (pozor – miska se nesmí dotýkat vodní hladiny). V další misce vyšleháme změklý rostlinný tuk Hera máslová, postupně přidáme vychlazenou čokoládu a prošleháme. Pistácie nasekáme nožem a poté zamícháme do směsi. Krém necháme vychladit a zdobíme jim připravené košíčky.

Čokoládové cupcakes s karamelovým krémem

(na 12 středních cupcakes)

Korpus: • 115 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť • 2 velká vajíčka (nebo 3 menší) • 240 ml podmáslí • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu • 60 g kvalitního kakaa • 265 g hnědého cukru • 230 g hladké mouky • 1 lžička prášku do pečiva • ½ lžičky sody • ½ lžičky soli • 150 g čokolády (nejlépe 60 – 75%)

Slaná karamelová omáčka: • 122 ml smetany ke šlehání (alespoň 33%) • 0,5 lžičky vanilkového extraktu • 110 g cukru krystal • 0,5 lžičky soli (hrubozrnné)

Karamelový krém: • 250 ml plnotučného mléka • 1 sáček karamelového pudinku • 70 gramů krupicového cukru • 200 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť

Kousky čokolády na dozdobení

Formu na muffiny vyložíme košíčky. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů. V menší míse smícháme rozpuštěný a zchladlý rostlinný tuk Hera máslová příchuť, vajíčka, podmáslí a vanilkový extrakt. V další větší míse spojíme mouku, kakao, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl. Moučnou směs je lepší vždy přesít. Nakonec do směsi vmícháme čokoládu nalámanou na menší kousky. Do suché směsi opatrně pomocí stěrky vmícháme mokrou směs. Těsto navrstvíme do připravených košíčků a pečeme 20 minut, nebo dokud špejle z těsta nevyjde suchá. Větší část mléka nalijeme do kastrůlku, přidáme cukr a povaříme. Pudink dobře rozmícháme ve zbylém mléce a přidáme k vařící směsi a mícháme, dokud směs nezhoustne. Necháme krátce povařit. Tato část je důležitá, zbavíme se tak příchuti škrobu. Pudink necháme vychladnout (aby se nám nevytvořil na povrchu škraloup, přikryjeme ho potravinářskou fólií). Do vychladlého pudinku vmícháváme po částech rostlinný tuk Hera máslová příchuť a vyšleháme do hladkého krému. Nakonec si připravíme slaný karamel. Smetanu společně s vanilkovým extraktem zahřejeme na mírném plamenu – nevaříme! Mezitím si vezmeme hrnec se silným dnem a zahřejeme společně cukr s vodou. Zahříváme na silném plamenu a směs nemícháme. Takto necháme probublávat 6–8 minut, nebo dokud se směs nezabarví do zlato-hnědé barvy. Ihned poté sejmeme z plotny, aby se nám karamel nepřipálil. Pomocí metličky do karamelu zašleháme připravenou smetanu ochucenou vanilkovým extraktem. Pokud se ve směsi tvoří hrudky, vrátíme ji ještě na chvíli nad mírný plamen a rozmícháme dohladka. Když karamel chladne, vmícháme do něj zlehka sůl. Karamelem pomocí lžičky poléváme připravené cupcakes. Nakonec dozdobíme připraveným krémem a na vrch dáme kousky čokolády.

Vanilkové cupcakes s čokoládovým krémem / bezlepkové

(12 středních cupcakes)

Korpus: • 125 g hladké bezlepkové mouky • 1 lžička prášku do pečiva bez lepku • 125 g krystalového cukru • 1/8 lžičky xantanové gumy • ¼ lžičky sody • 125 g změklého rostlinného tuku Hera máslová příchuť • 2 velká vajíčka • 2 lžíce plnotučného mléka • 1 lžička vanilkového extraktu • semínka z ½ vanilkového lusku

Čokoládový krém: • 4 bílky • 300 g krupicového cukru • 450 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť • 200–300 g kvalitní čokolády (65–70%)

**Postup: **

Formu na muffiny vyložíme košíčky. Troubu rozehřejeme na 170 stupňů. Do větší mísy prosejeme bezlepkovou mouku, prášek do pečiva a krystalový cukr. Přidáme odměřené množství xantanové gumy a sody. S xantanovou gumou zacházíme opatrně. Kdybychom použili větší množství, cupcaky by byly ve výsledků gumové. Do takto připravené moučné směsi přidáme připravené množství změklého rostlinného tuku Hera máslová a dvě vajíčka. Směs šleháme nejprve na nízké otáčky a poté rychlost zvýšíme. Takto mixujeme asi 1,5–2 minuty. Nakonec do těsta zašleháme jen plnotučné mléko, ke kterému jsme přidali vanilkový extrakt a semínka z vanilkového lusku. Lehce celou směs prošleháme. Košíčky plníme do cca ¾ jejich výšky a pečeme 20–22 minut, nebo dokud špejle z těsta nevyjde suchá. Po upečení je přemístíme na chladící mřížku a necháme zcela vychladnout. Mezitím si připravíme krém.

Krém: Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Bílky vložíme do nerezové mísy a přidáme k nim celé množství krupicového cukru. Promícháme jen zlehka, aby se ingredience spojily. V menší nerezové misce si nad vodní lázní rozpustíme čokoládu a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
Další nerezovou misku s bílkovou směsí vložíme nad vodní lázeň (pozor – dno nerezové misky se nesmí dotýkat vodní hladiny!) a směs šleháme. Šlehání je velice důležité a zabráníme jím možnému uvaření bílků. Zahříváme a šleháme tak dlouho, dokud se cukr v bílcích zcela nerozpustí. Poznáme to snadno – směs protřeme mezi dvěma prsty a pokud necítíme žádné zbytky cukru, máme hotovo. Takto připravené bílky šleháme na vysoké otáčky, dokud není směs zcela zchladlá. Vyšlehaný sníh by měl být maximálně pevný. Ve třech dávkách zašleháme rostlinný tuk Hera máslová. Směs se v průběhu může zdát nekompaktní, ale s každou kostičkou rostlinného tuku Hera máslová začne vznikat pevný, hladký a lahodný krém. Nakonec zašleháme čokoládu, kterou jsme si předem rozpustili nad vodní lázní. Upečené cupcakes zdobíme dle fantazie připraveným krémem.

TIP: Bílkový krém je velice lahodný. Uvedená dávka vystačí až na 30 cupcakes. Menší množství nedoporučujeme dělat, protože vyšlehat malé množství bílků je velice komplikované. Pokud vám krém zbyde, přendejte ho do vzduchotěsné nádoby a skladujte v ledničce až 2 týdny, v mrazničce potom až 2 měsíce.


publikováno: 11. 9. 2015, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: čokoláda, dezerty, pečení, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+