Pečeme cukroví s máslem
„Máslo je především nositel chuti, který nemá rovnocenného zástupce. Pokud chceme péct tak, aby mělo cukroví skutečnou chuť cukroví, musíme péct z másla. Jinak to prostě nejde,“ upozorňuje šéfkuchař Pavel Kopička.
Kakaovo-ořechové pracny
Suroviny na cca 30 ks: 150g hladké mouky, 100g másla, 40g cukru, 1 lžíce kakaa, 80g vlašských ořechů
Postup:
Ořechy najemno umeleme. Máslo necháme trochu povolit, aby šlo dobře propracovat.
Do hlubší mísy vsypeme všechny přísady a důkladně prohněteme, aby se nám vše pěkně spojilo. Uděláme dva válečky a dáme je do chladu, aby těsto ztuhlo. Alespoň 1 hodinu, nejlepší je ale do druhého dne.
Vychladlé těsto si rozkrájíme na malé kostičky, které vmačkáváme do formiček. Pracny pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 12 – 15 minut. Jestli jsou pracny upečené zjistíme tak, že lehce prstem zkusíme promáčknout. Pokud se již nepropadají, vyndáme je a vyklepáváme z formiček. Pracny skladujeme v chladné místnosti, aby byly křehké. Kdo má rád, může pracny posypat moučkovým cukrem.
Linecká kolečka s marmeládou
Suroviny na cca 30 ks: 250g hladké mouky, 160g másla, 80g cukru, 2 žloutky, ¼ vanilkového lusku, citrónová kůra a šťáva, špetka soli
Postup:
Na vál prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, vanilkový cukr a uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce a přidáme máslo. Všechny suroviny důkladně zpracujeme rukama ve vláčné těsto a necháme ho asi 30 minut odpočinout v lednici.
Na pomoučněném vále vyválíme z těsta plát asi 3 mm silný a vykrajujeme kolečka, která rozložíme na plech s pečícím papírem. Polovině koleček vypícháme středy. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 6 – 8 minut. Upečená linecká kolečka necháme vychladnout a slepíme marmeládou. Potom už jen pocukrujeme a linecká kolečka můžeme podávat.
Vanilkové rohlíčky
Suroviny na cca 30 ks: 140g hladké mouky, 90g másla, 25g mandlí, 25g vlašských ořechů, 40g cukru, špetka soli
Postup:
Do mísy nebo na vál si prosejeme mouku a cukr. Smícháme ji s ořechy. Po částech do těsta zapracujeme máslo a vše rychle zpracujeme. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme aspoň půl hodiny uležet v lednici. Z uleženého těsta tvarujeme malé rohlíčky, které skládáme na plechy vyložené pečícím papírem. Pečeme při 180 °C dorůžova. Horké upečené rohlíčky obalujeme v cukru ovoněném vanilkovým luskem a ukládáme do krabice. Necháme je den v teple uležet a pak je můžeme skladovat. Klidně je můžeme dát do mrazáku. Vanilkové rohlíčky tak rychleji zkřehnou.