Pečení sladkostí s vůní podzim | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Pečení sladkostí s vůní podzim

15. 9. 2017

Jablka, švestky nebo dýně, to jsou skvělé podzimní plody, ze kterých s námi můžete doma vykouzlit vynikající pamlsky. Recepty připravily Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“, Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“ a Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.

Jablečný crumble s mandlovo-ovesnou drobenkou

Oblíbenou surovinou pro podzimní pečení jsou jablíčka. Pokud se vám jejich letošní úroda vyvedla a pomalu už nevíte, co s nimi, vyzkoušejte voňavý jablečný crumble. Je to lehká varianta drobenkového koláče, nemá totiž těstový základ. A pokud máte rádi kombinaci jablek a ořechů, pak pro vás tento jednoduchý dezert bude jistě to pravé ořechové.

Ingredience: 300 g oloupaných jablek a nakrájených na kostky,  1 lžíce cukru (u hodně sladkých jablíček není vůbec potřeba),  mletá skořice dle chuti   Na drobenku: 150 g jemně mletých vloček,  100 g na hrubo mletých mandlí (výborné jsou i pekanové ořechy),  50 g cukru (můžete přidat dle svého),  150 g másla (pokojové teploty) 

Postup:

  1. V sekáčku KitchenAid si nasekejte oříšky a ovesné vločky nahrubo.
  2. Poté je společně s os­tatními přísadami na drobenku vložte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a pomocí plochého šlehače vytvořte drobenku.
  3. Do zapékací mísy vložte omytá a nakrájená jablka, jemně pocukrujte, posypejte skořicí a připravenou drobenkou.
  4. Vložte do trouby vyhřáté na 160 stupňů a pečte asi 30 min. (max. 35 min.). V průběhu pečení dezert pečlivě hlídejte. Povrch by měl být zlatavý, ale mnohdy stačí okamžik nepozornosti a ze zlatavého může být „přičmoudlý“.

Podávejte vlažný, můžete přidat lžící jogurtu či kysané smetany.

Recept pro blog.kitchenaid.cz připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“.

Celozrnná buchta s mákem a švestkami

Typickým podzimním ovocem jsou švestky. Vyzkoušejte chutnou kombinaci švestek, máku, medu a skořice v celozrnném dezertu, který pro vás připravila foodblogerka Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“.

Ingredience: (na plech o velikosti 25×38 cm): 300 g celozrnné pšeničné mouky, 20 g droždí, 2 žloutky, 150 ml rostlinného mléka, 1 lžička třtinového cukru, 80 g kokosového oleje, špetka soli, 3–4 hrnky vypeckovaných švestek, 3 lžíce medu, 1 hrnek máku, 1 lžička skořice, mandlové lupínky

Postup:

  1. Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, vlažné mléko, lžíci mouky a vše promíchejte pomocí plochého šlehače.
  2. Mísu přikryjte utěrkou a nechejte 10–15 minut vyběhnout kvásek.
  3. Do vyběhnutého kvásku přidejte zbytek mouky, 2 žloutky, kokosový olej, špetku soli a pomocí plochého šlehače vypracujte hladké těsto.
  4. Hotové těsto pak přikryjte utěrkou a nechejte jej dalších cca 45 minut kynout.
  5. Mezitím si nakrájejte vypeckované švestky na menší kostičky. Ke švestkám přidejte med, mák, skořici a vše společně promíchejte.
  6. Vykynuté těsto vytvarujte rovnoměrně na plech a navrstvěte na něj připravenou švestkovou směs.
  7. Vše nakonec posypejte mandlovými lupínky a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut.

Recept pro blog.kitchenaid.cz připravila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“.

Mrkvové muffiny s dýněmi

Na podzim přichází na scénu také dýně všemožných tvarů, která se řadí mezi tradiční podzimní lahůdky. Využití dýní v kuchyni se meze nekladou, zkuste třeba spojení dýně a mrkve v nadýchaném muffinu a vytvořte na vašem stole tu pravou podzimní atmosféru.

Ingredience: 2 šálky najemno nastrouhané mrkve, 1 a ¾ šálku hladké mouky, ½ šálku hnědého cukru, 2 čaj. lžičky prášku do pečiva, ¾ čaj. lžičky sody bikarbóny, ½ čaj. lžičky soli, ¾ hrnku bílého jogurtu, 60g rozpuštěného másla, 1 vejce

Krém: 300g krémového sýru (např. Philadelphia), 100g moučkového cukru, marcipán a gelové potravinářské barvy

Postup:

  1. Suché ingredience smíchejte pomocí plochého šlehače v míse kuchyňského robotu KitchenAid, poté postupně přidejte rozpuštěné máslo, jogurt a vejce.
  2. Vše vypracujte v těsto, kterým následně plňte do košíčky na pečení muffinů. Košíčky plňte jen do 2/3.
  3. Pečte v troubě předehřáté na 180°C, cca 30min. dokud košíčky nezezlátnou. Po upečení nechejte zcela vychladnout na mřížce. 
  4. Mezitím si připravte krém a suroviny na výrobu „dýní“ na ozdobu.
  5. V nerezové míse kuchyňského robotu KitchenAid si pomocí balónové metly vyšlehejte sýr s cukrem. Krém nesmí být tekutý. Pokud je, přisypejte ještě trochu cukru. Dejte alespoň na 20 minut do lednice.
  6. Vychladlé muffiny ozdob­te krémem pomo­cí cukrářského sáčku. Marcipán si obarvěte gelovými barvičkami a vytvarujte do tvaru malých dýní, kterými následně ozdobte vršek muffinů.

Recept pro blog.kitchenaid.cz připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.


publikováno: 15. 9. 2017, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, sladkosti, svačina, vaříme, vegetarián

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+