Pochutnejte si na amerických brusinkách. Posílíte i svou imunitu | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Pochutnejte si na amerických brusinkách. Posílíte i svou imunitu

18. 11. 2010

Brusinky z USA mají v zásobě celou škálu vitaminů, minerálů a obsahují vysoké procento antioxidantů, takže by vás měly ochránit před chřipkou. Nyní je navíc můžete ochutnat čerstvé, protože míří po sklizni na český trh. Poradíme vám zajímavé recepty z čerstvých plodů, třeba na brusinkovo-zázvorového nápoj jako stvořeného pro boj s nachlazením.

Řada vitaminů a minerálů

V červených bobulích amerických brusinek se dle Americké laboratoře pro potraviny nachází celá řada minerálů nezbytných pro správné fungování našeho těla jako je vápník, hořčík, železo, sodík nebo draslík. Z vitaminů B3, E, K. Ty pomáhají udržet naše tělo v dobré kondici i v podzimní sezoně. Čerstvé cranberries navíc obsahují i pro imunitu tolik důležitý vitamín C, který spolu s flavonoidy a polyfenoly, přírodními rostlinnými látkami, působí jako silný antioxidant. Americké cranberries se podle řady výzkumů uveřejněných v prestižních vědeckých časopisech řadí mezi ovoce s největšími antioxidačními schopnostmi.

Prevence bakteriálních onemocnění

Aktivní látky proantokyanidy (PAC) pokrývají zranitelné sliznice vnitřních orgánů lidského těla tenkým filmem, jež brání přichycení bakterií. Místo toho, aby se bakterie usadily na buněčné stěně, což by vedlo k infekci, se tak bakterie neškodně vyloučí z těla ven. Z toho důvodu řada zdravotních odborníků doporučuje konzumaci alespoň 36 mg látek PAC v brusinkách denně. Toto množství je totiž dostatečně efektivní pro prevenci infekcí močových cest, které v chladnějším období trápí zejména ženskou část populace. Doporučenou denní dávku PAC obsahuje například 30 g sušených či čerstvých amerických brusinek nebo 3 dl brusinkového džusu.

Čerstvé vydrží dlouho v lednici

Každý si může vybrat, v jaké formě mu cranberries nejvíce chutnají. V našich zeměpisných šířkách jsou nejoblíbenější sušené brusinky a brusinkový džus. Protože sklizeň plodů probíhá v USA na podzim, v českých obchodech můžeme právě nyní narazit také na čerstvé brusinky. Jejich velkou výhodou je, že se dají skladovat až tři měsíce v ledničce, v mrazáku vydrží i jeden rok.

Cranberry-zázvorový čaj proti nachlazení

Přísady na jednu konvici (1 l = 4 velké šálky): 700 ml brusinkového nektaru, 6 – 8 cm kořene zázvoru, 2 lžíce sypaného čaje Earl Grey, 3 – 4 lžíce cukru, 2 pomeranče, 1 chemicky neošetřený citrón

Příprava:

Přiveďte k varu brusinkový nektar. Zázvor oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a nechte vyluhovat v nektaru 5 minut. Přidejte čaj a cukr a nechte vyluhovat další 3 až 5 minut.

Vymačkejte pomeranče, citrón nakrájejte na plátky. Čaj přeceďte přes sítko, smíchejte s pomerančovou šťávou a podávejte s plátky citrónu.

Doba přípravy: cca 10 minut

Tip: Pomerančovou šťávu nevařte, neboť obsahuje vitamin C, který by se vysokou teplotou zničil. Brusinkovo-zázvorovým čajem předcházíte nejen nastydnutím, ale vychlazený pomáhá i proti podzimní únavě.

Dýňová polévka s brusinkami

Suroviny pro 4 osoby: 400 g dýně hokaido (bez semínek), 1 brambora (druh, který se dobře rozvaří, 1 cibule, kousek čerstvého zázvoru velikosti vlašského ořechu, 2 lžíce oleje, 750 ml zeleninového vývaru (instantního), 1 svazek jarní cibulky, 200 ml smetany na šlehání, 100 g sušených amerických brusinek, sůl, pepř, šťáva ze 2 pomerančů

Příprava:

  1. Dýni pokrájejte na kostky, brambory oloupejte a pokrájejte. Cibuli oloupejte a nasekejte na kostičky. Zázvor oloupejte a nasekejte na drobné kostičky.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a krátce v něm opečte cibuli, zázvor, dýni a brambory. Zalijte vývarem a přikryté vařte 30 minut.
  3. Jarní cibulky očistěte, omyjte a nasekejte najemno. Polévku rozmixujte dohladka. Přidejte smetanu, brusinky a znovu přiveďte k varu. Ochuťte solí a pepřem. Do polévky dejte pomerančovou šťávu a jarní cibulku a nechte prohřát (avšak nevařte) 5 minut. Podle potřeby znovu ochuťte solí a pepřem.

Doba přípravy: 50 minut

Nutriční hodnoty porce: energie: 313 kcal / 1309 kJ, bílkoviny: 3,9 g, tuky: 21,1 g, sacharidy: 25 g

Krůtí prsa s Cranberry-kaštanovou nádivkou

Suroviny pro 4 osoby:

Na klasickou Cranberry omáčku: 375 ml brusinkového nektaru (nebo jablečné šťávy), 75 g cukru, 1 rulička skořice, 120 g čerstvých Cranberries (amerických brusinek), 1 chemicky neošetřený pomeranč

Na náplň: 1 velká cibule, 3 plátky toustu z předchozího dne, ½ svazku tymiánu a šalvěje, 2 lžíce oleje, 300 g mletého vepřového, 80 g čerstvých Cranberries , 1 vejce, sůl a pepř,, 200 g jedlých kaštanů (nejlépe vakuově balených)

Na krůtí řízky: 4 krůtí řízky (každý po 150 g), máslo nebo olej na smažení

Příprava:

  1. Na omáčku dejte do hrnce Cranberry nektar, cukr, skořici a brusinky. Z omytého pomeranče oloupejte kůru a vymačkejte ho. Kůru i šťávu přidejte do hrnce a povařte na mírném plameni 35–40 minut. Sejměte z plotýnky. Omáčku můžete servírovat horkou i studenou.
  2. Troubu předehřejte na 200 stupňů (horkovzdušnou troubu na 180 stupňů). Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Tousty nasekejte do drtě v robotu nebo v sekací nádobě tyčového mixéru. Tymián a šalvěj omyjte, osušte, lístky otrhejte a nasekejte najemno.
  3. Cibulku opečte dozlatova na lžíci oleje. Nechte trochu vychladnout. Cibulku zpracujte spolu s bylinkami, toustovou strouhankou, mletým masem, sušenými Cranberries a vejcem. Výrazně ochuťte solí a pepřem. Nakonec vmíchejte kaštany. Nákypovou formu (asi 15×22 cm) vymažte olejem, naplňte směsí a pečte dozlatova 30–40 minut.
  4. Krůtí řízky okořeňte a opékejte na troše tuku na teflonové pánvi z obou stran 3–4 minuty. Nádivku vyklopte z formy a nakrájejte na plátky. Podávejte s krůtími řízky a Cranberry omáčkou. Jako příloha se mohou hodit dýňové špalíky.

Dýňové špalíky jako příloha:

200 g dýně nakrájejte na tenké plátky a poduste 6 minut se 2 lžícemi másla, 1 lžící hnědého cukru a 4 lžícemi vývaru. Dýni můžete nahradit i sladkými brambory.

Tip: V USA se peče nádivka často odděleně od krůty. Zkracuje se tím doba pečení a nádivka se pak lépe porcuje.

Nutriční hodnoty porce: energie: 809 kcal / 3398 kJ, tuky: 27,2 g, bílkoviny: 55,2 g


publikováno: 18. 11. 2010, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: hlavní chod, imunita, místní speciality, ovoce, ozdravné kúry, polévka, prevence, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+