Pochutnejte si na zdravých vánočních dobrotách | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Pochutnejte si na zdravých vánočních dobrotách

18. 12. 2012

Zkuste letos připravit Vánoce nejen chutně, ale i zdravě. Není přitom nutné se čehokoliv vzdávat, nemusíte ani měnit připravené štědrovečerní menu. Stačí si trochu pohrát s ingrediencemi a můžeme mít vánoční dobroty snadno podle zásad zdravé výživy. Jak na to?

Malé porce

„Vše začíná při nakupování, kdy je důležité nenechat se zlákat výhodnými slevami a nakoupit pouze takovou kvalitu a takové množství jídla, které rodina dokáže bez problémů sníst“ říká nutriční terapeutka Hana Knížková z Poradenského centra Výživa dětí. „Lednička by neměla praskat ve švech, protože pokud jsou doma velké zásoby potravin, nutí to člověka neustále něco ujídat, což bývá častou příčinou vánočního přibírání i občasných nevolností“ dodává Knížková. Také o Vánocích navíc platí, že by se mělo jíst pravidelně 5 – 6 x denně (rozhodně ne však velké porce) – a v jídelníčku by neměla chybět čerstvá zelenina a ovoce. Při nákupech je vhodné omezit sladkosti, slazené limonády, tučné maso a další potraviny, které dodávají našemu organismu příliš mnoho energie a málo živin.

Ryba pečená na olivovém oleji

Rybí polévka jako součást štědrovečerní večere je skvělou volbou a pro děti bývá zdravým zpestřením jídelníčku. Rybí maso je zdrojem dobře stravitelných bílkovin a v případě tučných ryb také velmi prospěšných nenasycených mastných kyselin, včetně tzv. omega-3 (EPA a DHA), působících velice účinně v prevenci onemocnění srdce a cév. Při přípravě štědrovečerního kapra (lososa, pstruha i jiné ryby) vyzkoušejte tentokrát přírodní úpravu, namísto tradičního smažení. „Zkuste tentokrát rybu upéct na olivovém oleji, okořenit čerstvými bylinkami a pokapat šťávou z čerstvého citrónu. Do bramborového salátu můžete nakrájet hodně zeleniny a lepší stravitelnost podpoříte tím, že nahradíte majonézu nebo alespoň její část bílým jogurtem“ doporučuje nutriční terapeutka.

  • Tipy k nenáročným změnám k lepší stravitelnosti vánočního cukroví a několik zajímavých vánočních receptů „na poslední chvíli“ najdete na www.vyzivadeti­.cz.

publikováno: 18. 12. 2012, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dítě, ochucování, prevence, vaříme, zažívání

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+