Pohoštění pro návštěvy | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Pohoštění pro návštěvy

26. 12. 2016

Čekáte návštěvu a chcete připravit vynikající pohoštění? Pak pro vás máme 2 zajímavé recepty na roastbeef a lososa.

Roastbeef s celerovou remuládou

Porce: 4

Příprava: 20 minut

Pečení: 40 minut

Suroviny na roastbeef: 500g hovězí nízký roštěnec, sůl, pepř, olej,

Suroviny na celerovou remuládu: 1 menší celer, 4 větvičky řapíkatého celeru, hrst bílých hroznů

Suroviny na zálivku: 2 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce medu, 150 ml olivového nebo řepkového oleje, pár kapek citrónové šťávy, sůl, pepř

K servírování: čerstvý chléb, Tatarská omáčka Hellmann´s

Postup:

Troubu rozehřejte na 140°C. Nízký roštěnec dobře osolte, opepřete, lehce potřete olejem a vložte do pekáčku. Ten pak následně vložte do rozehřáté trouby a pečte 40 minut.

Vytvořte si zálivku smícháním dijonské hořčice, medu a olivového oleje. Je třeba ji dochutit šťávou z citrónu podle chuti, solí a pepřem.

Celer očistěte, poté nakrájejte na tenké plátky a ty dále na cca 4–5cm tenké proužky. Řapíkatý celer nakrájejte také na tenké plátky. Dejte do mísy a dobře promíchejte se zálivkou, aby se dostala ke každému kousku.

Hotový roastbeef vyndejte z trouby a nechte pár minut odpočinout. Pak ho ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky.

Na talíř naservírujte celerovou remuládu, roastbeef, Tatarskou omáčku Hellmann´s a chléb.

Losos v listovém těstě

Porce: 4

Příprava: 20 minut

Pečení: 30 minut

Suroviny: 500g filetu z lososa, 2 rozválená listová těsta (2×300g,) 1 vejce, sůl, pepř

Plnění: 1 velká šalotka, 2 stroužky česneku, 300g čerstvého špenátu, 1 pórek, pár kapek citrónové šťávy, 1 lžíce másla, sůl, pepř

K servírování: opečené brambory, Tatarská omáčka Hellmann´s De­likátní

Postup:

Troubu rozehřejte na 200°C.

Špenát omyjte a zbavte písku. Na pánvi rozpusťte máslo. Šalotku s česnekem zbavte slupky, nakrájejte na drobno a nechte na másle zpěnit. Pórek nakrájejte na kolečka a přidejte s omytým špenátem na pánev a nechte ho lehce zavadnout. Osolte, opepřete a zakápněte lehce citrónem. Smíchejte s šalotkou a česnekem, dejte bokem a nechte vychladnout.

Připravte si plech a vyložte ho pečícím papírem, na který rozložte již rozválené jedno listové těsto.

Vychladlý špenát vymačkejte a zbavte přebytečné vody. Poté ho rovnoměrně rozložte do středu listového těsta.

Filet z lososa nožem zarovnejte tak, abyste z něj dostali rovnoměrný kus. Dobře ho osolte, opepřete a položte ne špenát.

Vejce rozšlehejte v hrnečku a pomocí mašlovačky pomažte okraje těsta. Druhé listové těsto rozbalte a položte na lososa. Okraje dobře zarovnejte a přitlačením vidličky spojte. Přebytečné těsto odkrojte nožem a zbytek pomažte zbylým vejcem. Na vrchní části těsta nožem na šikmo těsto nařízněte.

Lososa v listovém těstě vložte do trouby a pečte 30 minut do zezlátnutí. Podávejte s opečenými brambory a Tatarskou omáčkou Hellmann´s De­likátní.


publikováno: 26. 12. 2016, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: ryby, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+