Pomazánkové máslo je českou specialitou | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Pomazánkové máslo je českou specialitou

21. 5. 2010

Tento jedinečný mléčný produkt vyvinuli čeští odborníci počátkem sedmdesátých let a od svého uvedení na trh v roce 1977 si našel okamžitý zájem spotřebitelů. Má lahodnou, lehce nakyslou chuť a lehce se roztírá. Nejen díky novým inovacím a nejrůznějším příchutím obliba této české pomazánky stále stoupá.

Speciální pomazánka

Nejedná se o máslo v pravém slova smyslu, ale o mléčnou pomazánku vyrobenou dle zcela ojedinělé výrobní receptury. Vyrábí se ze smetany po jejím zahuštění sušeným odstředěným mlékem, popř. sušeným podmáslím. Tato směs se dále vhodně tepelně a mechanicky upravuje: pasteruje, homogenizuje a po vychlazení zakysává smetanovou kulturou. Po přídavku stabilizátorů (nejčastěji modifikovaných škrobů) se termizuje, opětovně homogenizuje, za tepla plní do kelímků a poté chladí. V pomazánkovém máslu nejsou žádné konzervační látky.

Jaké má tuky?

Pomazánkové máslo obsahuje obvykle 33 – 35 % tuku a přibližně 10 % netuků (tj. laktózy a bílkovin). Zbývajících 55 % je voda – čímž má výrobek přibližně poloviční energetický obsah proti klasickému máslu. Pomazánkové máslo je výrobek živočišného původu, nesmí tudíž obsahovat žádné rostlinné tuky a oleje.

Kolik má příchutí?

Pomazánkové máslo bylo původně bez příchutě, první ochucené pomazánkové máslo vzniklo roku 1998 v příchutích česnek a bylinky, paprika, křen a následovaly další jako šunka, delikates, pažitka, kreveta, Niva, pikantní klobása a cibulka.

Fit výrobek

Kombinací Choceňského pomazánkového másla a smetanového jogurtu speciální edice Fit Line, u které se podařilo snížit celkovou tučnost z 31 % na 22 % a přitom zachovat kvalitativní vlastnosti výrobků. Fit Line, který má o 40 % méně tuku než pomazánková másla, představuje lehčí, zdravější a báječně chutnající alternativu.Je v neochucené variantě a ochucené – gyros, čedar/karotka.

Sladké pochoutky

Jsou ideální pro děti či milovníky sladkých snídaní a svačinek nebo pro přípravu desertů. Jedná se o novou řadu sladkých pomazánek vyrobených ze smetanového jogurtu a zakysané smetany – s velmi nízkým obsahem tuků, cukrů i kalorickou hodnotou. Oproti klasickým čokoládovým pomazánkám obsahuje Choceňské pomazánkové na sladko o 66 % méně tuku a až o 70 % méně cukru. Kalorická hodnota je o 62 % nižší. Navíc je zcela bez konzervačních látek a neobsahuje lepek. Z tohoto důvodu je doporučováno i pro bezlepkovou dietu. Jsou na trhu dvě varianty těchto lehkých pomazánek s čokoládou a vanilkou.

Více informací na: www.schutidoto­ho.cz

Žádost o výjimku v názvu

Díky stále rostoucí oblibě tohoto produktu se do budoucna očekává i další zvyšování výroby. Podle norem Evropské unie by měly být jako „máslo“ pojmenovány jen ty výrobky, které obsahují více než 39 % mléčného tuku. Snahou domácích výrobců je urychleně dořešit tento probíhající spor a získání výjimky, jakou mají na jiné nízkotučné výrobky ostatní země (např. Španělsko).


publikováno: 21. 5. 2010, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: lahůdky, mléko, nákupy

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+