Pořiďte si už hotová těsta na vánoční cukroví
Snad v každé rodině se během adventu připravují těsta na vanilkové rohlíčky, pracny nebo linecké koláčky. Trendem poslední doby je ale také nákup již hotových těst, kterých se za loňský rok třeba v Tesco prodalo desítky tun. Prodej vanilkového, lineckého, perníkového a kokosového těsta (500g) tu začíná 20. 11. 2013. Výrobcem hotových těst je česká společnost Svoboda s.r.o. – výroba domácích knedlíků s.r.o. Těsta jsou připravována „na domácí způsob“. Jejich trvanlivost je minimálně 16 dní, tudíž je možné je zakoupit s dostatečným předstihem.
Těsto na vanilkové rohlíčky akční cena do 10. 12.: 34,90 Kč
Vanilkové rohlíčky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů tradičního českého vánočního cukroví.
Linecké těsto akční cena do 10. 12.: 24,90 Kč
Hvězdičky, kolečka, kytičky, srdíčka a další rozličné tvary spojené různými příchutěmi marmelád.
Perníkové těsto akční cena do 10. 12.: 34,90 Kč
Vánoční perníčky patří k typickým symbolům Vánoc, a to nejen v podobě cukroví, ale také jako staročeské ozdoby na stromeček.
Kokosové těsto akční cena do 10. 12.: 24,90 Kč Kokosové těsto je zase velmi oblíbené k přípravě kokosových pracen či laskonek. Lze z něho upéci i kokosové rohlíčky, stačí pouze vložit těsto do formiček. Kreativitě se meze nekladou.
Užitečné rady při pečení a zdobení cukroví
- Křehké těsto na vanilkové rohlíčky se bude lépe tvarovat, když ho posypeme jemně umletými mandlemi.
- Ideální teplota pro získání dorůžova propečeného cukroví je okolo 180 °C. Při nízké teplotě vytéká tuk, při vysoké zase těsto rychle zhnědne, ale není upečené.
- Každého zaujme lesklé cukroví. Lesku dosáhneme, pokud cukroví hned po upečení ještě horké natřeme oslazeným mlékem s trochou rozpuštěné škrobové moučky.
- Na slepování „ředíme“ marmeládu citrónovou šťávou (nebo rumem), tak aby se dobře roztírala. Cukroví má pak pikantnější chuť a je měkké – těsto „natáhne“ z marmelády vlhkost.
- Pokud chceme, aby cukroví zvláčnělo, můžeme do krabice, ve které ho skladujeme, vložit jablko.