Potraviny pro gurmány s potravinovou intolerancí | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Potraviny pro gurmány s potravinovou intolerancí

16. 5. 2016

S celiakií již nemusíte žít jako asketa. V současné době – zároveň se stále se zvyšujícím počtem celiaků a lidí dodržujících zdravější životní styl – vzrůstá počet speciálně vyráběných bezlepkových potravin i počet obchodů (včetně těch internetových), ve kterých je možné tyto potraviny koupit. Ne všechny ale chutnají tak dobře jako ty lepkové. Na trhu je nyní k dostání prémiová italská značka Nutrifree, která uspokojí všechny náročné gurmány, i přes jejich potravinovou intoleranci.

Lék na celiakii není

Bezlepková dieta je jediná cesta, jak se vyhnout problémům při celiakii. Diagnóza této nemoci s sebou přináší celou řadu omezení. Z počátku není vůbec jednoduché přejít k „čisté“ bezlepkové dietě. Jisté pochybnosti o zvládnutí diety měl na začátku každý, ale nakonec ji většina dokázala praktikovat.

Citlivost na lepek

Kromě klasické formy celiakie, která postihuje asi jen desetinu pacientů, jsou i další formy s odlišným průběhem. Citlivost na lepek v podobě příznaků celiakie bez poškozování střev u sebe pozoruje čím dál více lidí, aniž by jim byla celiakie diagnostikována, což vede k rozvoji nového trendu: bezlepkové stravy (nikoliv diety, o které mluvíme v případě nemocných). Své zastánce má bezlepková strava mezi známými osobnostmi. Mezi českými osobnostmi můžeme jmenovat např. moderátorku a herečku Kláru Doležalovou.

Jak začít s bezlepkovou dietou?

Bezlepkovou dietu nemusíte chápat jako nutné zlo, ale třeba jako pozitivní změnu životního stylu. Bezlepková strava/dieta je zkouškou silné vůle. V dnešní době ji volí nejen nemocní lidé, ale i lidé, kteří chtějí žít zdravějším životním stylem a upravit si jídelníček. V první řadě je třeba si uvědomit, že jde především o vaše zdraví. Ani organismus zdravého člověka lepek vůbec nepotřebuje. Lepek je požehnáním pouze pro pekaře, protože zkvalitňuje vlastnosti těsta.

Dál jezte svá oblíbená jídla!

Bojíte se, že přijdete o většinu svých oblíbených a hlavně častých potravin jako je pečivo nebo třeba pizza? Výrobci potravin na celiaky již pamatují a snaží se vyrábět své produkty i v bezlepkové variantě a to při zachování stejné chuti. Lepší a spolehlivější jsou potraviny od výrobců, kde jakákoliv kontaminace lepkem či jinými alergeny nehrozí, jelikož výroba v provozu je výhradně bezlepková. A kde hledat lepší pečivo, směsi na těsta či hotové korpusy na pizzy než u Italů?

Italský výhradně bezlepkový producent potravin Nutrifree přináší na trh s bezlepkovými potravinami mnoho novinek a širokou nabídku pečiva, pekařských výrobků, muk, těstovin, cereálií, sušenek a dalších specialit. Produkty Nutrifree jsou bez lepku, bez laktózy, bez pšeničného škrobu, vajec, sóji a 90% sortimentu také bez palmového oleje. Všechny výrobky obsahují extra panenský olivový olej.Nutrifree nabízí i nejrůznější varianty výborného bezlepkového pečiva. Mezi škálu produktů patří čerstvý chléb, mouky, těstoviny, cereálie, zákusky, snacky a další pochutiny a také bioprodukty. Konečně si můžete dopřát celý bezlepkový hamburger či pizzu.

Několik rad

  • Požádejte rodinu o spolupráci a zamezte tak dvojímu vaření. Příkladem je zahušťování omáček či polévek pouze bezlepkovou moukou. Vašim blízkým takováto nepatrná změna velmi prospěje.
  • Pozorně čtěte etikety. Dávejte přednost balenému zboží, kde musí být vždy uvedeno přesné složení. Zdroje lepku se přidávají do potravin jako separační a zahušťovací prostředek. Bezlepkové výrobky naleznete označené speciálním symbolem přeškrtnutého klásku.

Bez alergenů jak jen to jde!

Výrobky Nutrifree jsou vytvořeny z vysoce kvalitních surovin, jsou zcela bez konzervantů, hydrogenovaných tuků, umělých barviv a chemických aromat a bez geneticky modifikovaných surovin. Nutrifree je odborník na potravinové intolerance, jejich produkty neobsahují lepek, laktózu ani pšeničný škrob, vejce anebo sóju.

www.nutrifree.cz


publikováno: 16. 5. 2016, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: alergie, bezpečný, bio, celiakie, dieta, imunita, nákupy

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+