Pozor na palmový tuk v kupovaných sladkostech! | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Pozor na palmový tuk v kupovaných sladkostech!

22. 12. 2015

Všichni čas od času rádi zhřešíme a dopřejeme si nějakou tu sladkou dobrotu. O Vánocích to platí tím spíš. Téměř vždy ale naše laskominy obsahují nezdravé tuky. Ačkoliv jde o tuk rostlinný, ubližuje palmový tuk ubližuje našemu tělu a škodí zdraví. Řada výrobců přidává palmový tuk do svých výrobků ve snaze více vydělat. Naleznete jej nejen v hotových výrobcích, ale také v surovinách jako jsou margaríny, které běžně používáme v naší kuchyni. Zdravá alternativa existuje, zákazníci ale musí vybírat.Obvykle jde o produkty malých výrobců.

Proč se mu vyhýbat?

Palmový tuk obsahuje mnoho nasycených mastných kyselin, podobně jako tuky živočišné. Nasycené tuky jsou živinami, které náš metabolizmus v játrech přeměňuje na cholesterol. Obsahuje-li naše strava navíc ještě velké množství sacharidů s vysokým glykemickým indexem, vede to v našem těle k ještě větší nadměrné tvorbě cholesterolu, zejména pak toho tzv. špatného cholesterolu LDL. Výrobci navíc během výrobního procesu palmový tuk ještě tzv. ztužují, aby oddálili jeho rozpouštění. Ztužování tuků je chemický proces hydrogenace, během kterého vznikají transnenasycené mastné kyseliny. I proto přibývá v naší společnosti infarktů a mozkových mrtvic.

Proč je palmový olej u výrobců tak oblíbený?

Ač je tento olej nezdravý, má mnoho „dobrých“ vlastností. Tou pro výrobce nejvíce zajímavou je jeho nízká cena – čím nižší výrobní náklady, tím vyšší zisky. Dalšími vlastnostmi palmového tuku jsou dobrá snášenlivost vysokých teplot, nevýrazná chuť, nepřepalování se i při opakovaném použití a dlouhá trvanlivost. Díky zvýšené poptávce výrobců potravin po palmovém tuku navíc dochází i k úbytku deštných pralesů. Ty padají za oběť plantážím palmy olejné, z níž se olej získává. Palmový olej tak neškodí jen našemu zdraví, ale i naší planetě.

Hledejte zdravější výrobky

Na trhu stále ještě existují výrobci, kteří se snaží vyrábět kvalitní a zdravé potraviny – chutné i nutričně bohaté zároveň. Často se jedná o menší, rodinné firmy, které dbají na kvalitu svých surovin i zachování trvale udržitelného rozvoje životního prostředí. Biopekárna Zemanka vyrábí sladké bio sušenky a slané bio krekry. Všechny výrobky jsou dílem originálních receptur a upečeny výhradně z certifikovaných biosurovin.

www.biopekarna­zemanka.cz


publikováno: 22. 12. 2015, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: bio, nákupy, pečivo

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+