Připravte netradiční dobroty s kedlubnou | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Připravte netradiční dobroty s kedlubnou

22. 5. 2020

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

Jen čerstvé kedlubny

Ať už se rozhodnete udělat z kedlubny hlavní chod nebo ji využít třeba jako přílohu, nezapomínejte na to, že by měla být vždy čerstvá a kvalitní. Skvělé kedlubny seženete na ekologických farmách. Koupit si je však můžete i online přes farmářův e-shop. V obchodě bio zeleninu poznáte spolehlivě podle loga biolistu či biozebry. Právě toto označení vám zaručí, že během pěstování nebyla použita žádná chemie, umělé postřiky nebo průmyslová hnojiva.

Skvělá příloha: Kedlubnové hranolky

Milujete křupavé bramborové hranolky a hledáte k nim alternativu? Zkuste tentokrát proužky kedlubny, uvidíte, že nebudete litovat.

  • 3 bio kedlubny
  • grilovací koření na zeleninu
  • sůl
  • bio máslo (případně trochu oleje)

Příprava hranolků je stejně jednoduchá jako u klasických bramborových. Jednoduše rozkrájejte kedlubnu na proužky, okořeňte a osolte, pokapejte olejem a šup do trouby. Hranolky můžete připravit i na pánvi, kde je na másle lehce osmahnete, poté přiklopíte pokličkou a necháte podusit do měkka. Nebudou sice tak křupavé jako z trouby, ale takto udušená zelenina také není špatná. Tip: Zkuste podobnou přípravu s celerem! Celerové hranolky s jogurtovo-česnekovým dipem si zamilujete!

Kedlubnové karbanátky

Jednoduché a přitom delikátní! Připravte smažené kedlubny, které doplňte vařenými brambory a trochou tatarky.

  • 2 bio kedlubny
  • bio hladká mouka
  • bio vejce
  • strouhanka
  • sůl
  • olej na smažení

Postup přípravy. Zhruba 1 cm tlusté plátky kedlubny lehce osolte a obalte v klasickém trojobalu. Následně usmažte v troše oleje.

Zapečené brambory s kedlubnou

  • ½ kg bio brambor
  • ½ kg bio kedlubny
  • 1 ks bio pórek
  • 2 bio vejce
  • 1 kelímek husté bio smetany
  • 1 cihla tvrdého bio sýru typu eidam
  • sůl a pepř
  • čerstvá petrželka

Brambory, kedlubny a pórek oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Vrstvěte je do zapékací mísy pěkně po sobě – vrstva brambor, vrstva kedlubny, vrstva pórku. Nezapomínejte průběžně solit a pepřit. Jakmile budete téměř u okraje mísy, rozšlehejte vejce spolu se smetanou a přelijte. Navrch nastrouhejte sýr, který vytvoří krásnou křupavou krustu. Pečte do změknutí brambor a kedlubny a dokud sýr nebude pěkně zlatavý. Porci ozdobte trochou čerstvé petrželky.

Plněné kedlubny

  • 4 ks bio kedlubny
  • 2 bio cibule
  • 2 stroužky bio česneku
  • 3 bio rajčata
  • 2 bio papriky
  • 1 balení žampionů
  • sůl, pepř
  • bio olej na smažení
  • čerstvé bylinky

Kedlubnu očistíme a vcelku ji uvaříme ve vodě do měkka. Mezitím si na pánvi na troše oleje osmažíme na malé kostičky nakrájenou cibuli, česnek, poté žampiony, papriky a nakonec rajčata. Dochutíme solí a pepřem. Vzniklou směsí plníme uvařené a rozpůlené kedlubny. Posypeme čerstvými bylinkami a podáváme. Tip: Zkuste navrch přidat trochu nastrouhaného sýra a krátce zapéct v troubě. Mňam! NAKUPUJTE SRDCEM, PODPOŘTE SVÉ OBLÍBENÉ PRODUCENTY I když je kvůli stávající situaci nakupování značně omezené, vrátka na ekologických farmách a obchůdky lokálních prodejců zůstávají otevřené i nadále. Koupit si ty nejkvalitnější biopotraviny přímo z farmy tak není problém ani v této nelehké době. Na ekologických farmách seženete prakticky vše, co potřebujete, od toho nejchutnějšího masa, přes čerstvé mléčné výrobky, až po vybrané bio delikatesy. Svým nákupem navíc podpoříte lokální ekonomiku a výlet na čerstvý vzduch prospěje i vám.

Nevíte, kam se ve svém okolí vydat?

Vyzkoušejte přehledné mapy producentů biopotravin www.kamprobio.cz nebo kde.lovime.bio. Můžete si v nich vyhledat nejbližšího prodejce, zjistit jakou má otevírací dobu, filtrovat dle sortimentu, dostupnosti a řady dalších parametrů.

Jde to i online

Některé farmy se snaží na poptávku reagovat co nejpružněji a nově nabízí také závoz svých produktů až k vašim dveřím. Na pár kliků si tak můžete objednat bio hovězí z Bílých Karpat nebo třeba zeleninu z Polabí, ať už bydlíte kdekoliv. Alternativou je pak využití velkých online supermarketů s rozvážkovou službou. Ty často nabízí samostatnou sekci „Bio“, kde naleznete produkty, jak od desítek drobných producentů, tak i od velkých zavedených firem. Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv variantu, věřte, že nakupovat bio má smysl!

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.


publikováno: 22. 5. 2020, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: bio, vaříme, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+