Připravte si trendy kořeněné čaje | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Připravte si trendy kořeněné čaje

5. 2. 2019

Začátek roku je obdobím, kdy si lidský organismus vyloženě říká o pořádnou vzpruhu a očistu. Pokud chcete v těchto sychravých dnech čelit nachlazení, také nemusíte hned běžet do lékárny pro vitamíny. Divili byste se, jak velkou službu vám mohou prokázat kořeněné čaje. Už jste ochutnali masala chai či sahlab?

Připravte si čaje doma

Za trendy nápoji není třeba chodit jen do módních kaváren. S trochou šikovnosti si podle následujících návodů připravíte v pohodlí domova chuťově neotřelé čaje, které vás v sychravých dnech prohřejí, povzbudí a také pročistí.

Důležitý je však výběr kvalitního koření. Jen takové totiž obsahuje vysoké množství silic s řadou prospěšných látek. Jejich účinek může být mnohdy působivější než v případě bylin, které například skladováním ztrácejí na účinnosti. Pro masalu, sahlab a čisticí čaje využijete pestrou paletu surovin – od kmínu, fenyklu až po skořici, kardamom či hřebíček. A čím vám budou jednotlivé druhy prospěšné?

V případě kmínu se jedná zejména o jeho podpůrné účinky při léčbě dýchacích cest. Zároveň působí digestivně a detoxikačně, hodí se tak na zklidnění zažívání a proti nadýmání. Ve farmacii se z kmínu připravují nejen aromatické oleje, sirupy, ale právě léčivé čaje s protizánětlivým účinkem, křečím či plísním. Český kmín patří celosvětově k těm nejlepším, dokonce pro svou vysokou kvalitu získal i ochrannou známkou a jeho distributorem je expert na koření, společnost Vitana.

A skořice? Ta je zase bohatým zdrojem antioxidantů a dokáže snižovat krevní tlak, cholesterol, dokonce pomáhá i při cukrovce typu 2. Toto voňavé a lehce nasládlé koření s nádechem tropických plodů preventivně působí proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Prohřívá organismus, čili je velmi dobrým pomocníkem při nachlazení a chřipce.

Výborným pomocníkem je také hřebíček. V něm obsažené silice mají řadu zdraví prospěšných vlastností – brzdí růst mikroorganismů, tlumí bolest a stimulují tvorbu žaludečních šťáv. Díky tomu zlepšuje trávení a pomáhá uvolňovat křeče v břiše. Hřebíček má příjemnou, silně aromatickou vůni i chuť, která vynikne zvláště v kombinaci se skořicí.

Fenykl je častou součástí čistících diet, jelikož zbavuje tělo toxinů. Používá se při urologických onemocněních a zmírňuje zánětlivé procesy probíhající v organismu, bladohárně působí na zažívání a je doporučován i při léčbě kašle.

Nezapomínejme na pepř! Ten obsahuje léčivý piperin, který má nespočet blahodárných účinků na neduhy lidského organismu. Od pradávna je používán jako lék na vážné problémy zažívacího traktu, na snižování horečky, proti zánětům a celkové detoxikaci organismu. Navíc obsahuje mnoho minerálních látek a vitaminů.

Masala chai

1 litr vody

sypaný černý čaj

20 g celé skořice

10 g hřebíčku

10 g kardamomu

10 g Pepř čtyř barev Vitana

čerstvý zázvor (zbavený kůry a nakrájený na kolečka) – dle chuti, stačí pár koleček

200 ml plnotučného mléka

třtinový cukr nebo med

Postup: Do konvice dáme vařit vodu, směs koření a kolečka zázvoru. Provaříme asi 20 minut. Poté přidáme louhovat černý čaj (na 5) minut. Celý nápoj scedíme a dolijeme mlékem. Čaj lze dosladit třtinovým cukrem.

Sahlab

2–3 lžičky prášku Sahlab

200 ml mléka

štáva z pomeranče

lžička skořice od Vitany

Postup: V horkém mléce rozpustíme 2–3 lžičky prášku Sahleb a mícháme 5 minut. Konzistence má připomínat řidší kaši. Dosladíme šťávou z pomeranče a nakonec posypeme skořicí. Do hotového nápoje lze přidat oříšky či rozinky.

Detoxikační čaj

2 litry uvařené vody

¼ lžičky Kmínu Vitana

½ lžičky koriandru

½ lžičky fenyklu

Postup: Necháme koření louhovat 10 minut, poté přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme celý den.

Čisticí čaj

¾ litru vody

1 lžička majoránky

1 lžička kmínu

1 lžička Fenyklu od Vitany

1 lžička tymiánu

1 menší bobkový list

Postup: Všechny ingredience povaříme 7 minut. Doporučuje se pít tento čaj po dobu dvou týdnů jednou za čtvrt roku.

Skořicový čaj

1 jablko nakrájené na kousky

1 hruška nakrájená na kousky hrst podrcených šípků

1 lžička ibišku kus celé skořice

2 Hřebíčky Vitana šťáva z jednoho pomeranče

Postup: Všechny ingredience kromě pomerančové šťávy smícháme. Zalijeme horkou vodou a necháme 10–15 minut louhovat. Scedíme a necháme lehce zchladnout. Poté do čaje přidáme připravenou pomerančovou šťávu a dle potřeby dosladíme medem.


publikováno: 5. 2. 2019, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: čaj, prevence

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+