Proč snídat a jak? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Proč snídat a jak?

19. 4. 2012

„Dlouhodobé studie ukazují, že lidé, kteří pravidelně snídají, mají menší tendenci k rozvoji obezity a s ní spojených dalších onemocnění. Důvodem tohoto příznivého působení je především sytící účinek snídaně, který v další fázi dne snižuje potřebu příjmu energeticky bohatých potravin. Pokud je součástí snídaně mléko a mléčné výrobky, kvalita snídaně se ještě zvyšuje. Organismus tak navíc získává vápník a nutričně kvalitní bílkovinu. Snídaně se zakysaným mléčným výrobkem poskytuje tělu ještě probiotické mikroorganismy, které stabilizují střevní mikroflóru, chrání ji před uchycením škodlivých bakterií a současně pomáhají i trávicím procesům organismu,“ upozorňuje MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu a primář dětské polikliniky FN Motol.

Snídaně z kvalitních, čerstvých potravin

Slova primáře Tláskala potvrzuje i výživová poradkyně Bc. Blanka Sekerová. „Snídaně by měla být dostatečně pestrá, vydatná, z kvalitních, čerstvých potravin a měla by být v neposlední řadě chutná a lákavá. Samozřejmě by měla poskytnout jak energii, tak ochranné látky, vitaminy a minerály. Sacharidy přijímané u snídaně volíme zejména v podobě škrobů (hlavně obiloviny), ale nezapomínáme ani na dostatek vlákniny. U zdravého člověka není nutné vyhýbat se cukru úplně.“

Malé porce

Vhodnou potravinou pro úvodní jídlo dne je dle Blanky Sekerové mléko a výrobky z něj, zejména ty zakysané. „Jejich doporučený denní příjem (tři porce) nebývá obvykle splněn, proto bychom s jejich konzumací měli začít už ráno. Důležité je též nezapomínat na pitný režim," říká Sekerová, podle níž je zásadní stravovat se vyváženě. Znamená to jíst cokoliv, ale po malých porcích a nejlépe pětkrát denně. Mezi jednotlivými jídly by neměla být delší časová pauza, než čtyři hodiny, ideální jsou hodiny tři. Příjmem menšího množství jídla jednou za 120 minut člověk velmi příjemně zhubne, přitom se stále cítí lehký a občerstvený.

Jak snídají Češi?

Activia uskutečnila u příležitosti uvedení své novinky Activia Zdravé ráno rozsáhlý průzkum, jehož cílem bylo zjistit, jak a co snídáme. Překvapivým a nemilým zjištěním bylo, že pouhých 48 procent české populace (a 52 procent Slováků) si připraví snídani každý den. Vzhledem k vážnosti a důležitosti snídaně pro celoživotní zdraví a spokojenost člověka se jedná o alarmující zprávu. Češi jako důvod obvykle uvádějí nedostatek času, byť není nutné snídat hned po probuzení. Třetina respondentů průzkumu také jí až v práci, někteří z dotazovaných naopak již druhou snídani. Jogurty Activia jsou na českém trhu druhé nejoblíbenější. Češi preferují bílý jogurt právě k snídani, což je velice chytré a prozíravé. Kysané mléčné výrobky jí pravidelně jen 24 procent mužů, žen mnohem více, přesněji 40 procent. Vzhledem k blahodárným vlastnostem jogurtů je však i to překvapivě málo.

Zdroj: TNS AISA, Syndicated lifestyle 2010 TNS AISA, U&A study 2011 AC Nielsen, Shopper study 2011 GfK 2011


publikováno: 19. 4. 2012, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: nákupy, probiotika, snídaně

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+