Pšeničné pivo už není jen v době dožínek | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Pšeničné pivo už není jen v době dožínek

8. 9. 2014

„Paní mámo zlatá, otvírejte vrata“ Těmito slovy začínaly každoročně konané radovánky na oslavu ukončení žní, dožínky. V zemědělských zemích jako je ta naše, představovala sklizeň velký zlom v roce. Končilo období nouze a začínal čas přebytku potravin. Doba dožínek se tak považovala za začátek nového roku. V dnešní době můžete slavnost dožínek zažít především na vesnicích. Ze sklizené pšenice se vedle pečiva také vyrábělo pšeničné pivo,jehož obliba se poslední dobou vrací. Ochutnejte pšeničné pivo Fénix.

Hostina s hudbou a tancem pro všechny

Dožínky se nejčastěji slavily ve stanovený den, např. v zářijovém úplňku, aby byly oslavy společné. Slavnost začínala odvezením posledního snopu z pole a předáním dožínkového věnce a přání hospodáři. Ten na oplátku přichystal hostinu s hudbou a tancem pro všechny, kteří se žní zúčastnili. Darovaný věnec se schovával v hospodářství do Vánoc nebo až do příštích žní.

Pivo z pšenice

Vypěstované obiloviny a luskoviny, které se na konci léta sklidily, se potom uschovaly na celou zimu a začalo se s jejich postupným zpracováním. Zásoby obilí, zejména pšenice, byly velmi často využívány k pečení chleba, který byl pro většinu obyvatel „božím darem“. Z pšenice se také vyráběl oblíbený lahodný mok – pšeničné pivo. Právě to má v našich krajích dlouholetou historii. V 15. – 17. století bylo pšeničné pivo natolik populární, že jeho konzumace převýšila pití piva vyrobeného z ječmene. Jeho obliba postupem času vymizela i díky tomu, že byl v Plzni v roce 1842 uvařen první podkvasný ležák z ječného sladu dneska známý jen jako „plzeňské pivo“, který si naprosto získal skoro všechny pivní příznivce.

Unikátní slámová barva

V současné době si však pšeničné pivo nachází své příznivce především mezi těmi, kteří na pivo zajdou jen zřídka a chtějí vyzkoušet něco jiného, specifického. Ochutnat můžete třeba pšeničné pivo Fénix, které patří mezi svrchně kvašená piva belgického typu. Ta vás překvapí nejen unikátní slámovou barvou a vysokou nasyceností, ale pšeničná piva také vynikají specifickou vůní, zejména kvasnic a sezónního ovoce. V případě Fénixe se můžete těšit na vůni thajského koriandru a brazilských pomerančů.


publikováno: 8. 9. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: nápoje, pivo

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+