RAW strava a mýty, které jsou ve skutečnosti trochu jinak | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

RAW strava a mýty, které jsou ve skutečnosti trochu jinak

13. 7. 2020

Populárním životním stylem je v současné době mimo jiné raw strava neboli syrová strava, která je však opředena mnoha mýty. Některé z nich se nyní pokusíme vyvrátit.

Raw na 100 % nebo vůbec

Rychlé přechody a změny ve stravování mohou tělu způsobit šok a zajišťují mnohem větší pravděpodobnost, že se pro uklidnění brzy zase vrátíte ke své běžné stravě. Lepší je přecházet na raw stravu postupně. Navíc nikde není psáno, že raw stravu musíte přijmout zcela a bez výjimek. „Zpočátku je fajn si vyzkoušet například jen jeden zelený den týdně a klidně u něj i zůstat. Nemá smysl se do ničeho nutit, raw strava může posloužit jako občasné zpestření či detoxikace organismu. To, že některým lidem vyhovuje 100% syrová strava, neznamená, že musí vyhovovat každému. Zkrátka je potřeba hlavně poslouchat své tělo a snažit se mu dávat to nejlepší a to, co zrovna potřebuje,“ vysvětluje Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg a popularizátor zdravého životního stylu pro manažery.

Raw jídlo si musíte připravovat doma, v restauraci jej nenajdete

Je sice pravda, že vrcholem bezmasé stravy je ještě stále v mnoha restauracích „smažák“, není však třeba házet všechny do jednoho pytle. Kromě běžných podniků, které pomalu začínají nabízet například lákavé saláty či smoothie, již můžeme zejména v Praze najít vegetariánské restaurace, veganské restaurace a také přímo raw restaurace, které nabízí vše od polévky přes hlavní chod až po dezerty. Raw strava vám pravděpodobně udělá náročnějším společenský život, pokud chtějí vaši přátelé vyrazit do restaurace, kde nemáte možnost si nic syrového objednat. Na druhou stranu můžete jednou za čas své přátele zase vy vytáhnout do raw restaurace a třeba jim také rozšíříte obzory.

TIP: V restauracích bistRAWveg, které najdete na pražském Chodově, Černém mostě a v Liberci, můžete ochutnat například palačinky s ovocným a čoko krémem, mrkvovou tortillu a také nejrůznější sladké raw dezerty. Po těch rozhodně neodejdete hladoví!

Raw strava je studená a nezahřeje

Pravidlem raw stravy je tepelná úprava, která nepřesahuje 42 °C, do této výše však není problém si cokoli ohřát, takže není pravdou, že veškeré raw recepty jsou pouze studené. Co se týče zahřátí těla, nezapomínejme, že vysoká teplota není to jediné, co zahřeje. „Pocit tepla může velmi dobře zajistit i koření, takže zejména v zimě je dobré pokrmy doplnit trochou chilli nebo zázvoru. A obecně pro zahřátí těla pomáhá sport a pravidelné otužování, takže je dobré se vydat i tímto směrem,“ doporučuje Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg a popularizátor zdravého životního stylu pro manažery.

Raw strava neposkytuje dostatek bílkovin

Vždy, když se rozhodneme pro nějaký druh alternativního stravování, je potřeba si jej pořádně nastudovat a sestavit jídelníček tak, aby poskytoval dostatečné množství všech důležitých živin. Důležitou živinou jsou bílkoviny, které najdeme zejména v mase, a proto se mnoho lidí domnívá, že bez masa se přežít nedá. Pravdou však je, že mnoho bílkovin obsahují také například brokolice, veškerá zelená listová zelenina, acai, olivy, naklíčené obiloviny nebo jakákoliv semínka a ořechy. Doplnit je lze také chlorellou, spirulinou nebo mladým ječmenem. Raw strava bývá také kritizována za velké množství sacharidů přijímaných z ovoce. Je ale potřeba si uvědomit, že se jedná pouze o přírodní, jednoduché cukry, které tělo zpracovává velice snadno.


publikováno: 13. 7. 2020, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: raw

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+