Recepty pro úspěšné houbaře | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Recepty pro úspěšné houbaře

22. 8. 2014

Plný košík představuje nejen konec příjemně strávených chvil v lese, ale může znamenat začátek kulinářského dobrodružství. Přinášíme vám tři lahodné recepty, které potěší i toho nejnáročnějšího labužníka. Uvařte s námi dýňovou polévku s houbami, miniquiche s houbami a kuře na liškách.

Dýňová polévka s houbami

INGREDIENCE: 600 g dýně Hokaido, 200 g mrkve, 100 g kořenové petržele, 100 g celeru, 2 cibule, 200 g brambor, 4 lžíce řepkového oleje, 1,5 l zeleninového vývaru 400 g hub (hříbky, lišky, žampiony…), muškátový oříšek, listová petrželka, sůl a pepř na dochucení

Postup:

Dýni, zeleninu i brambory opláchneme a oloupeme. Vše nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme většinu oleje a orestujeme na něm kořenovou zeleninu. Po chvilce přidáme cibuli a dýni a restujeme, dokud není dýně úplně měkká. Přidáme brambory, osolíme, opepříme a zalijeme vývarem. Vaříme asi 30 minut. Mezitím si v pánvičce na zbylém oleji krátce podusíme houby a dáme si je stranou. Uvařenou polévku rozmixujeme dohladka a přidáme houby. Polévku podáváme ozdobenou listovou petrželkou.

Miniquiche s houbami

INGREDIENCE NA 4 PORCE:

Na těsto: 200 g hladké mouky, 1 lžička soli, 1 žloutek, 120 g másla nakrájeného na kousky

Na náplň: 4–5 lžic řepkového oleje, 2–3 vejce250 g pevných lesních hub, sůl a mletý pepř, špetka drceného kmínu, 250 g zakysané smetany, 80–100 g nastrouhaného tvrdého sýra, 2 lžíce nasekané pažitky

Postup:

Mouku smícháme se solí a zapracujeme do ní máslo. Přidáme 1 žloutek a rychle zpracujeme v hladké těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme odležet v lednici. Troubu předehřejeme na 200 °C a formičky vymažeme máslem. Houby očistíme a nakrájíme na půlcentimetrové plátky. Osmažíme na oleji po každé straně asi 2 minuty. Pak osolíme, opepříme a pokmínujeme. Do kysané smetany rozšleháme zbylá vejce, vmícháme sýr, pažitku a osolíme. Těsto rozdělíme na 4 díly, rozválíme na placky a vtlačíme do připravených formiček. Propícháme vidličkou a pečeme na spodní mřížce 10–15 minut. Houby rozložíme na předpečené těsto, pár si necháme na ozdobu. Na ně rozetřeme smetanovou směs a poklademe zbylými houbami. Pečeme na spodní mřížce asi 10–20 minut, necháme chvíli odstát a teplé podáváme.

Kuře na liškách

INGREDIENCE NA 4 PORCE: 250 g lišek, 1 česnek, 1 cibule, 4 kuřecí stehna, 4 lžíce řepkového oleje, 150 ml bílého vína, 100 ml portského vína, 250 ml kuřecího vývaru, 1 lžíce třtinového cukru, 50 g másla, sůl a pepř na ochucení

Postup:

Lišky očistíme. Cibuli oloupeme a překrojíme na půlky. Kuřecí stehna osolíme, opepříme a vložíme do rozpáleného oleje. Když jsou opečená dozlatova, tak je vyndáme a dáme stranou. Do oleje vložíme houby a orestujeme. Podlijeme vínem, které necháme téměř všechno odpařit. Přidáme vývar a necháme krátce přejít varem. Poté naskládáme stehna do pečící nádoby, přidáme neloupanou hlavičku česneku překrojenou na půlky, cibuli, přelijeme vývarem s houbami a dáme zakryté péct do trouby předehřáté na 200 °C. Po 15 minutách teplotu snížíme na 180 °C, přilijeme portské víno a přidáme cukr. Pečeme, dokud není maso měkké, cca 1 hodinu. Posledních 10 minut pekáč odkryjeme. Šťávu zjemníme máslem. Podáváme s brambory.

Úprava receptů a foto: Tomáš Petrtýl

  • Při přípravě pokrmů jsme použili řepkový olej, který je ideálním zdrojem prospěšných rostlinných tuků. Jeho výhodou je nízký obsah nasycených mastných kyselin a zároveň vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. Celkový denní příjem tuku by neměl přesáhnout 60 až 90 g.

Další recepty a informace o řepkovém oleji najdete na www.olejnadzla­to.cz


publikováno: 22. 8. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: houby, kuře, polévka, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+