Recepty s chlebem | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Recepty s chlebem

14. 3. 2017

Chléb nemusíme mazat jen máslem, v kuchyni má pestřejší využití. Přestože se na nás ze všech stran valí všelijaké exotické potraviny a přísady, zažívá svou renesanci i prostý český chléb – jeden z pilířů našeho jídelníčku. Vyzkoušejte několik zajímavých receptů s neobvyklým využitím chleba a nebudete litovat.

Cibulový koláč s chlebovou drobenkou

Slané koláče mají často ještě větší úspěch než jejich sladcí kolegové. Můžete je podávat ke svačině, vzít je sebou na návštěvu, ale s přílohou v podobě čerstvého salátu hravě zastanou i celý oběd. Zkuste přidat na koláč chlebovou drobenku. Připraví vám nový křupavý chuťový zážitek. Při výběru surovin vám pomohou loga kvality, která najdete na obalech.

Ingredience na koláč: listové těsto, 400 g cibule, 50 g slaniny, špetka mletého kmínu, 2 vejce, 1 smetana ke šlehání, muškátový oříšek, olej, sůl, pepř

Ingredience na drobenku: 3 plátky chleba, 2 plátky slaniny, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, 20 g másla, hladkolistá petržel

Postup:

  1. Listovým těstem vyložte kulatou formu, dno propíchejte vidličkou a vše zakryjte pečícím papírem.
  2. Do pečícího papíru nasypte suché fazole a vše vložte do trouby. Předpékejte na 180°C asi 15 min.
  3. Současně nechte v troubě zapéct 2 plátky slaniny a chléb.
  4. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a slaninu na kostky. Poté vše osmahněte na pánvi s kapkou oleje.
  5. Přidejte kmín, osolte a opepřete a dál smažte, dokud cibulka nebude hnědá.
  6. Z předpečeného těsta sejměte pečící papír s fazolemi.
  7. Cibulovou směs nasypte do předpečeného těsta.
  8. Pečenou slaninu, chléb, česnek, máslo a hrst petržele rozmixujte v mixeru na drobenku. Osolte a opepřete.
  9. Smíchejte smetanu s vejci a muškátovým oříškem, přidejte špetku soli. Rovnoměrně nalijte do koláče.
  10. Na závěr koláč pokryte drobenkou a pečte na 180°C asi 30 min, nebo dozlatova.

Topinka s hovězím steakem a žampiony

Topinka, to je jedno z klasických chlebových jídel. Ale ne vždy musí být jen s česnekem a pikantní pomazánkou. Připravili jsme recept, kde se na křupavé topince potkávají listy čerstvého špenátu, žampiony restované na cibulce a chuť luxusu tomuto jinak obyčejnému jídlu dodává na tenké plátky nakrájený hovězí steak.

Ingredience: 4 silnější plátky chleba, 200 g hnědých žampionů nebo jiných hub podle vlastní chuti, špetka drceného kmínu, čerstvý tymián, 1 cibule, 400 g vyzrálého hovězího masa na steak (např. květovaná špička), olej, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, 20 g másla + máslo na potření topinky, čerstvý špenát

Postup:

  1. Očistěte houby a nakrájejte je na plátky. Oloupanou cibuli na měsíčky.
  2. Na pánvi rozehřejte olej a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte žampiony a dál restujte.
  3. Osolte, opepřete a přidejte drcený kmín.
  4. Až budou žampiony hotové, odstavte a dochuťte lístky čerstvého tymiánu.
  5. Na jiné pánvi připravíte steak. Maso nechte odstát do pokojové teploty a poté ho ze všech stran potřete olejem.
  6. Pánev rozpalte na vysokou teplotu a položte na ni maso. Až se maso „pustí“, steak otočte a teplotu plotny snižte na polovinu.
  7. Na maso položte máslo a až se rozteče na pánev, přidejte 2 rozbité stroužky česneku.
  8. Maso na pánvi stále posouvejte a přelévejte česnekovým máslem.
  9. Když je steak propečený tak, jak ho máte rádi (pro tento recept je nejlepší medium, nebo medium rare), odstavte ho z pánve, zabalte do alobalu a nechte 10 minut odpočinout. Pokud byl steak hodně vysoký, můžete ho nechat dopéct v troubě.
  10. Na pánvi po steaku z obou stran opečte chléb. Poté steak ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky, osolte ho a opepřete.
  11. Topinku potřete česnekem a tenkou vrstvou másla, lehce ji osolte. Poté na ni poklaďte listy špenátu, houbovou směs a na závěr plátky steaku.

Salát s chlebovými krutony

Také už se nemůžete dočkat, až přijde sezona čerstvé zeleniny? Připravte si už teď svěží salát a doplňte ho křupavými krutony z českého chleba ovoněného stroužkem česneku. Věděli jste, že i chleby se prodávají s oceněním kvality?

Ingredience: 4 rajčata, 1 okurka, polníček, 1 červená cibule, dýňová semínka, citron, 1 stroužek česneku, 1 svazek tymiánu, olivový olej, voda, sůl, pepř, 4 plátky včerejšího chleba

Postup:

  1. Zeleninu omyjte a očistěte.
  2. Rajčata a okurku nakrájejte na kostky, cibuli na kolečka a vše smíchejte s polníčkem.
  3. Do misky vymačkejte šťávu z ¼ citronu a přidejte i špetku kůry a obraný tymián.
  4. K citronové šťávě vmíchejte 50 ml vody a 40 ml olivového oleje. Přidejte sůl a pepř.
  5. Zálivku dobře promíchejte a vlijte k zelenině. Promíchejte.
  6. Chléb rozložte na plech a pokapejte olejem. Nechte ho zapéct na 180°C dozlatova.
  7. Než se zapeče chléb, orestujte lehce osolená dýňová semínka na kapce oleje. Poté je odstavte a osolte.
  8. Vychladlá semínka vmíchejte do salátu a dokončete krutony tak, že chléb potřete česnekem, osolíte a opepříte a nakrájíte na kusy. Krutony můžete pokapat olivovým olejem.
  9. Těsně před podáváním vmíchejte krutony do salátu.

Tipy na chutnou a zdravou svačinu

Hledáte tip, jak obohatit svoji běžnou svačinu? Připravili jsme pro vás tři, které máme nejradši. A jaký z nich je podle vašeho gusta? Zakousněte se do čerstvého chleba s křupavou kůrkou a je už jen na vás, jestli se vám na jazyku rozprostře svěží chuť ředkviček a tvarohu, nebo si pochutnáte na šunce a volském oku.

Svačina s vejcem, šunkou a špenátem

Ingredience: čerstvý chléb, máslo, vejce, 2 plátky šunky, čerstvý špenát, sůl, pepř

Postup:

  1. Připravte si 2 plátky chleba a oba potřete máslem.
  2. Na jeden chléb poklaďte šunku a na druhý listy špenátu.
  3. Na pánvi rozehřejte kousek másla a až bude dostatečně horké, rozklepněte vejce. To osolte a opepřete.
  4. Vejce opékejte, dokud bílek nebude pevný.
  5. Hotové volské oko přemístěte na šunkou doplněný chléb a přiklopte druhou částí se špenátem.

Svačina s ředkvičkami, okurkou a tvarohem

Ingredience: čerstvý chléb, salátová okurka, ředkvičky polotučný tvaroh ve vaničce, tvrdý plátkový sýr (např. eidam), 1 menší stroužek česneku, čerstvá pažitka, sůl, pepř

Postup:

  1. Do misky vložte tvaroh, přidejte nadrobno nasekanou pažitku a prolisovaný stroužek česneku.
  2. Osolte, opepřete a promíchejte.
  3. Připravte si 2 plátky chleba a oba potřete tvarohem.
  4. Na jednu část chleba poklaďte sýr, na druhou na tenká kolečka nakrájenou okurku a ředkvičky.
  5. Zeleninovou část přiklopte chlebem se sýrem.

Svačina s řepou, kozím sýrem a medem

Ingredience: čerstvý chléb, polotučný tvaroh ve vaničce řepa (oloupaná, pečená v celku), čerstvý kozí sýr, med, vlašské ořechy, rukola

Postup:

  1. Připravte si 2 plátky chleba a oba potřete tvarohem.
  2. Na jednu část chleba poklaďte rukolu.
  3. Na druhou část poklaďte na tenká kolečka nakrájenou červenou řepu, přidejte plátky kozího sýru a nahrubo nasekané ořechy.
  4. Kozí sýr pokapejte medem a poté přiklopte druhou částí chleba.

Další zajímavé recepty a informace najdete na akademiekvality.cz. A přímo v obchodech během nákupu vám pomohou značky kvality.

A co je na chlebu nejlepší?

Že si můžeme vybírat mezi tolika druhy a chutěmi. S tím nám také mohou pomoci značky kvality – například Klasa nebo Regionální potravina. Aby získal chléb toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu. Značka Klasa je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zase zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce.


publikováno: 14. 3. 2017, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: pečivo, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+