Recepty z Gruntu na Svatomartinské hody | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Recepty z Gruntu na Svatomartinské hody

4. 11. 2013

Svatomartinské menu se v našich krajích těší čím dál větší oblibě. Neodmyslitelně také k těmto svátkům patří svatomartinské víno, tedy první mladé víno z letošní sklizně. Milan Hořejš, dlouholetý šéfkuchař restaurace V zátiší radí: „Vše začíná nákupem dobré husy, pokud známe původ a na farmáře máme dobré reference, jsme na dobré cestě. Husu den předem nasolíme a nakmínujeme a necháme odpočívat. Počítejte s tím, že 5 kilovou husu budete péct minimálně 5 hodin, já preferuji pomalé pečení až 15 hodin.“ Výhodou je, že z husy zužitkujete na svatomartinské menu vlastně vše. „Můžeme si připravit tradiční husu na jablkách, husí vývar nebo kaldoun, husí játra s ovocným želé nebo pyré, nesmíme zapomenout ani na paštiku s husími játry a ze zbylé pečeně připravíme skvělou pomazánku,“ dodává Hořejš. Nezapomeňte ani na rozmanité přílohy, červené zelí s cibulí a brusinkami, bílé zelí se špekem a jablky, bramborové knedlíčky nebo noky, špekový knedlík a oblíbené lokše. Vyzkoušejte husu či víno z Našeho Gruntu a nebudete litovat.

Proč je husa tradiční pochoutkou na sv. Martina?

Legenda říká, že husa skončila na pekáči za trest, protože svým kejháním rušila bohoslužbu. Existuje také druhá verze, podle které se sv. Martin před svou volbou biskupem schoval k husám a ty ho svým kejháním prozradili. Ať už je pravdou cokoliv podzimní vykrmená mladá husa již ke sv. Martinu zkrátka patří. Prodejny Náš Grunt nabízejí husy z malého chovu z Holýšova u Sázavy od pana chovatele Kubce. Husy budou k dostání o váze 3,8 až 5,2 kg a doporučená cena je od 264 Kč/kg.

Svatomartinské víno

Stejně tak se svatomartinské hody neobejdou bez mladého vína. Toto mladé víno je první plnohodnotný vzorek ročníku a vinaři tvrdí, že se podle něj dá posoudit jeho kvalita. Svatomartinské víno je tradičně svěží, s chutí po ovoci a velmi lehké. Aby víno mohlo nést označení svatomartinské, musí být hrozny odrůdy Müller Thurgau, Muškát moravský, Modrý Portugal, Veltlínské červené rané nebo Svatovavřinecké. Hrozny musí být vypěstovány v České republice a na závěr musí také obstát před odbornou komisí, která zhodnotí jejich kvalitu. Náš Grunt nabídne stejně jako v loňském roce nabídku Čejkovického sklepa a nabídneme zákazníkům Svatomartinské víno – bílé, růžové i červené. Svatomartinské menu Milana Hořejše

Svatomartinská husa

Suroviny: 4 – 5 kg husa, 6 červených jablek, sůl, kmín

Postup:

Očištěnou a omytou husu si připravíme nejlépe den předem – dáme do pekáče, důkladně nasolíme, nakmínujeme z obou stran a necháme přes noc v lednici. Před samotným pečením rozkrojíme dvě jablka a vložíme do husy, díky nim zůstane husa hezky šťavnatá. Zbytek jablek rozkrojíme na čtvrtky a položíme je kolem husy. Podlijeme vodou, případně i svatomartinským vínem, dáme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180 stupňů a pečeme 20 minut. Následně troubu stáhneme na 140 stupňů a za občasného podlévání výpekem pečeme přibližně další 4 hodiny (na první dvě můžeme přikrýt alobalem).

Červené zelí s brusinkami

Suroviny: červené zelí, 3 – 4 červená cibule, brusinky, vinný ocet, sůl a pepř, med, popř. cukr

Postup:

Zatímco se nám peče husa, připravíme si zelí. Červenou cibuli rozkrojíme na polovinu a následně nakrájíme na nudličky. Červené zelí nakrouháme a vložíme do hrnce, přidáme brusinky, vinný ocet, sůl, pepř, červenou cibuli, přiklopíme a na mírném plameni dusíme doměkka přibližně 35 minut. Dosladit zelí lze buď cukrem anebo můžete zkusit přidat dvě lžíce medu.

Tradiční lokše

Suroviny: 1 kg brambor, 300 g polohrubé mouky, sůl, sádlo

Postup:

Tradiční přílohu jsou lokše, bez kterých si husu nedovedou představit na jižní Moravě ani na Slovensku. Připravíme je následovně: Brambory uvařené den předem nastrouháme, přidáme trochu soli a postupně zapracujeme polohrubou mouku – jen tolik, aby se vytvořilo kompaktní těsto, jinak budou lokše suché. Na pomoučněném vále ho rozdělíme na dílky, ze kterých následně uválíme bochánky. Ty rozválíme na placky a nasucho opečeme z obou stran na pánvi. Následně potřeme vypečeným sádlem z husy.

Šéfkuchař Milan Hořejš je uznávaným odborníkem na českou a evropskou kuchyni, jehož umění je pravidelně oceňováno. V našem neuznávanějším hodnocení restaurací Grand Restaurant Mauerův výběr se v posledních 5 letech umístil vždy v první desítce.

Společnost Náš GRUNT je ryze českou společností fungující na principu franšízy a vlastních kamenných obchodů. Společnost vznikla v roce 2010 a zaměřuje se na prodej tradičních českých potravin od malých a středních producentů. S tímto konceptem začala společnost jako první na domácím trhu a v současné době je největším provozovatelem sítě farmářských prodejen.

www.nasgrunt.cz


publikováno: 4. 11. 2013, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: drůbež, místní speciality, oběd, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+