Řecký kuskus salát | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Řecký kuskus salát

6. 7. 2015

Není snadné pohostit více lidí s rozdílnými chutěmi. Překvapte své přátelé a připravte jim lehký Řecký kuskus salát podle receptu, který pro Minervu vytvořila přední česká foodblogerka Kitchenette.Nejen, že je relativně rychlý, jednoduchý a není vůbec problém jej udělat ve větším množství a třeba i trochu dopředu, ale také si na něm pochutná téměř každý mlsný jazyk. Zároveň není příliš chuťově exotický a tak se nemusíte bát, že by pro někoho z těchto důvodů nebyl vhodný. Je příjemný v létě, protože osvěží, ale i zasytí. Díky sýru a cizrně obsahuje dostatek bílkovin a tak může být vhodným hlavním vegetariánským pokrmem, nebo tvořit přílohou k masu či rybám. Olivový olej použijte extra panenský, má mnoho vitamínů, ale také dodá skvělou chuť.

Řecký kuskus salát

Suroviny: • 1 hrnek kuskusu • 1,5 hrnku vody nebo vývaru • 1 lžička oregana • pár malých švestkových rajčátek pokrájených na menší kousky • ½ salátové okurky, oloupané a nakrájené na malé kostičky • 75 g řecké fety, nadrobit • hrst oliv bez pecek jako jsou kalamata • 1 malá červená cibule, na jemné kostičky • 1 plechovka vařené cizrny, propraná a okapaná • 3 lžíce citrónové šťávy • 5 lžic extra panenského olivového oleje Minerva Kalamata • čerstvě mletý pepř • mořská sůl • čerstvé oregano na servírování

Postup:

Do menšího hrnce si dejte kuskus, dvě lžíce olivového oleje, špetku soli, oregano a promíchejte vidličkou. Tuto směs zalijte horkým vývarem či vodou, přiklopte pokličkou a nechte nabobtnat přibližně 5 minut. Mezitím si připravte do salátové mísy všechny zbývající ingredience. Hotový kuskus načechrejte vidličkou a přidejte do mísy. Vše lehce promíchejte, na vrch přidejte čerstvé oregano na ozdobu. Salát můžete servírovat vlažný nebo vychlazený. Bude tvořit příjemnou a aromatickou přílohu ke grilovanému masu nebo může být hlavním vegetariánským pokrmem servírovaným například s řeckým pita chlebem.

Více o řeckých olivových olejích Minerva na http://www.minerva-foods.com/cz.


publikováno: 6. 7. 2015, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: salát, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+