S nejlepšími českými biopotravinami 2014 se seznámíte ve filmu | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

S nejlepšími českými biopotravinami 2014 se seznámíte ve filmu

19. 2. 2015

S výherci posledního ročníku soutěže Česká biopotravina se můžete seznámit v krátkém filmu, který se natáčel přímo u nich. Komorní filmový štáb pod vedením Kateřiny Krejčové navštívil ekologické zemědělce ve čtyřech krajích České republiky. Film se pak promítal na mezinárodním veletrhu biopotravin BIOFACH v Norimberku, který se konal v polovině února 2015. Udělejte si lepší představu o lidech, kteří vyrábějí ty nejlepší tuzemské biopotraviny. Škoda jen, že film, na který se můžete podívat, neumí přenést čichové a chuťové vjemy. Zkrátka, nejlepší je dobré jídlo ochutnat.

Přeštická prasátka

Za výhercem soutěže na Biofarmu Sasov se filmaři vypravili na Vysočinu, kde Josef Sklenář chová přeštická prasata. Jejich biosádlo doplněné o výluh z konopí, které se na farmě rovněž pěstuje, získalo titul Česká biopotravina 2014. Přeštické černostrakaté prase je v Česku vyšlechtěným plemenem, na které se v průběhu desetiletí tak trochu pozapomnělo. V Sasově se jednak pokrčuje s jeho chovem a udržuje tak genofond. Samozřejmě „přeštíci“, jak se jim důvěrně říká, si ve filmu zahráli také.

Černíkovické okurky

Biozeleninu pěstuje Miloš Kurka v Černíkovicích na Královéhradecku. Do jeho skleníků se vydala kamera rovněž. Černíkovické okurky hruboostné odrůdy totiž v soutěži zabodovaly v kategorii Biopotraviny rostlinného původu obdobně jako předcházející rok Černíkovické beraní rohy. Ekologické zelinářství sází na pečlivou ruční výrobu, a to jak na poli, tak při zpracování. Zkrátka, Kurkovy okurky chutnají jako od maminky, neboť obdobným způsobem jako doma se i zpracovávají.

Hrášek z Horňácka

Za cukrovým hráškem se vypravili filmaři až na Horňácko. Tamní Horňácká farma pěstuje řadu plodin a hrášek je jen jednou z nich. Nečekejte žádné lány, opět se potvrzuje, že kvalita není přímo úměrná rozloze polností, na kterých se plodina pěstuje. Iva Nováková Pavlíková vysvětlila, že tajemství tkví v čerstvosti, a tudíž rychlosti zpracování. Množství výrobků je tedy limitované, což však nebrání k získání prestižního ocenění, v tomto případě v kategorii Biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní.

Oranžové víno z mikulovské vinařské podoblasti

Kamera se podívala i do vinohradu. V kategorii biovíno byl oceněn Petr Marcinčák, který pěstuje révu v mikulovské vinařské podoblasti. Právě v jeho vinařství se zrodilo vítězné oranžové víno odrůdy Rulandské šedé. Vzniklo z výběru z hroznů, které byly sklizeny v roce 2013.

Podívejte se

„Ve snímku je představeno, kde a jak vznikaly oceněné biopotraviny. Spotřebitel, vidí, kdo za úspěšným výrobkem stojí, i podmínky, ve kterých se vyrábějí,“ přiblížila Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Filmová degustace je na: http://youtu.be/U_LjmO4X­IBY


publikováno: 19. 2. 2015, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: akce, bio, maso, nákupy, nápoje, víno, zelenina, zemědělství

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+