Salát z tropického ovoce a treska v měšci | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Salát z tropického ovoce a treska v měšci

29. 12. 2016

Chcete překvapit rodinku a návštěvu zajímavým pohoštěním, zkuste recepty od kuchařky Karolíny Kamberské.

Salát z tropického ovoce s domácím vaječným koňakem

Suroviny: 1 kg různorodého a barevného tropického ovoce (viz tip), 2 lžíce agávového sirupu nebo 4 lžíce medu, šťáva z 1 citronu, 100 g spařených a vyloupaných mandlí,

Vaječný koňak: 3 žloutky, ½ lžíce sirupu z agáve nebo 1 lžíce medu, dřeň z 1 vanilkového lusku, 300 g slazeného kondenzovaného mléka, 200 ml tuzemského rumu

Postup:

Nejprve připravte vaječný koňak. Do nádoby elektrického mixéru nebo šlehače (jde i ručně metličkou) dejte všechny žloutky, přidejte k nim sirup či med a seškrábnutou dřeň z podélně rozpůleného vanilkového lusku. Důkladně promixujte (prošlehejte) – ve směsi nemají zůstat znatelné kousky žloutku. Přidejte kondenzované mléko a opět promixujte. Když máte hladkou hmotu, zapracujte stejně i rum, aby se vše spojilo. Nalijte do čisté lahve a nechte vychladit v chladničce. Ovoce oloupejte, pokrájejte na kousky velikosti sousta a dávejte je do mísy (šťávu z ovoce zachyťte a přidejte do zálivky). Pak promíchejte sirup či med s citronovou i zachycenou šťávou a vmíchejte ji do salátu. Zakryjte fólií a nechte vychladit. Salát zalévejte vaječným likérem až v miskách, ve kterých ho budete servírovat – nejlepší je, když si každý dá takové množství, jaké mu vyhovuje (nebo jaké mu dovolí rodiče).

Tip: Na salát se nejlépe hodí sladké pomeranče, grapefruity, pomelo, ananas, banán, kiwi, karambola, mango, papája, ale použijte to, co máte rádi a co zrovna dobře nakoupíte. Vaječný likér si udělejte předem a rovnou ve větším množství. Kromě vanilky zkuste přidat špetku skořice, muškátového oříšku apod. Likér vám v dobře uzavřené lahvi a v chladničce vydrží několik měsíců a uležení mu svědčí. Je to skvělé pití na vánoční svátky i dárek pro přátele – tedy pokud ho nevypijete hned.

Treska v měšci

Suroviny: 4 filety (cca po 150 g) z bílé tresky nebo jiné bělomasé ryby bez kůže, sůl a čerstvě mletý pepř 6 brambor, 4 karotky, 2 kořenové petržele, 1 menší pórek, 4 jarní cibulky, 4 polévkové lžíce čerstvých bylinek (např. hladkolistá petržel, kopr, pažitka,estragon), 3 lžíce olivového oleje

K podávání cca 4 plátky másla, klínky z 1 citronu

Postup:

Troubu předehřejte na 200 °C. Filety osolte a opepřete. Brambory, karotku a petržel očistěte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Pórek rozpulte, omyjte a nakrájejte na špalíky, cibulku na plátky. Z papíru na pečení vystříhejte čtyři velké čtverce (malé se špatně balí). Na střed každého čtverce rozdělte brambory a zeleninu, polovinu bylinek, osolte, opepřete a zakápněte trochou oleje. Na připravená lůžka „uložte“ filety z ryb a pokapejte je zbylým olejem. Zvedněte rohy papíru, stočte je a svažte provázkem do měšce. Pečte na plechu v troubě asi 30 minut. Po upečení přesuňte horké balíčky na talíře a ihned podávejte. Měšec si na talíři otevře každý sám (pozor na unikající páru), předem můžete uvolnit provázek. Na stůl připravte druhou polovinu nasekaných bylinek, máslo a citron, aby si každý mohl dochutit podle sebe.

  • Recepty připravila kuchařka Karolína Kamberská ve spolupráci se značkou FINO.

publikováno: 29. 12. 2016, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: ryby, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+