Sezóna chřestu je tu! Připravte si vynikající menu
Zdá se, že chřest, který měly ve velké oblibě naše prababičky, se opět vrací na naše talíře. Zúčastněte se letošního Chřestfestu a vychutnejte si v předních českých restauracích speciální tříchodové menu plné sladkých i slaných delikates z chřestu za zvýhodněnou cenu. Stačí si do 18. 5. na stránkách chrestfest.cz vyhlédnout a zarezervovat restauraci. Platí se až v konkrétním podniku. Máme pro vás ukázkové chřestové menu, které si můžete uvařit podle receptů doma.
CHŘESTOVÉ VELOUTE SE ZASTŘENÝM VEJCEM A JARNÍMI BYLINKAMI
INGREDIENCE: svazek bílého chřestu (500 g), 3 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 750 ml vývaru z vařeného chřestu, sůl, špetka muškátového květu nebo oříšku, 150 – 200 ml smetany, na každou porci 1 zastřené vejce, jarní bylinky (pažitka, petrželka)
POSTUP:
Nejprve uvaříme chřest. V hrnci na polévku rozpustíme máslo a přidáme hladkou mouku, ze které na másle připravíme světlou jíšku. Rozředíme ji prochladlým chřestovým vývarem (chutě zůstaly ve vodě, ve které jsme vařili předtím chřest) a dobře promícháme. Nejlépe to jde šlehací metličkou. Chřestová polévka musí být hebká a jemná jako mušelín v barvě slonovinové kosti. Podle chuti osolíme a ovoníme muškátovým květem či oříškem a zvolna provaříme. Mouka nesmí být v polévce za žádnou cenu cítit. Když je polévka hladká, přidáme pokrájený chřest, provaříme a ponorným mixérem rozmixujeme. Polévku prolijeme přes cedník a závěrem zjemníme přidáním smetany a ořechem másla. Hlavičky chřestu orestujeme na másle a poslouží nám, jako dekorace. Na střed každého talíře do veloute položíme jedno čerstvé zastřené vejce a na jemno nakrájenou pažitku a hladkolistou petrželku.
RESTOVANÝ CHŘEST NA MÁSLE SE SCHWARZWALDSKOU ŠUNKOU
INGREDIENCE: 4000 g chřestu (zelený a bílý), 2000 g brambory 450 g másla, 4 lžíce olivového oleje, pepř mletý, sůl, 1 svazek jarní cibulky, 150 g schwarzwaldské šunky, 150 ml smetany 31%, rostlinný olej, bílý vinný ocet, 5 žloutků
POSTUP:
Oloupaný a spařený zelený chřest si orestujeme na olivovém oleji, osolíme, opepříme a přidáme čerstvé máslo a ještě opečeme. Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme ve slané vodě. Slijeme a přidáme máslo. Necháme přikryté pokličkou a pak proházíme, aby se brambory dobře omastily. Na trošce olivového oleje orestujeme na kolečka nakrájenou jarní cibulku, přimícháme ji do brambor, dosolíme dle chuti. V misce (nerez nebo z varného skla) šlehejte žloutky s trochou vinného octu tak dlouho, až se hmota zdvojnásobí. Potom vezmeme tuto misku a dáme ji na hrnec s horkou vodou (voda se nesmí vařit, musí být jen tak akorát u bodu varu, miska se nesmí vody dotýkat – udělali byste z vajec míchaná vajíčka). Za stálého šlehání přidáváme do vajec pomalounku rozpuštěné máslo. Pokračujeme ve šlehání, dokud hmota nezhoustne a nezdvojnásobí se její množství. Sundáme z ohně, zašleháme sůl a pepř. Pokud byste měli omáčku příliš hustou, zašlehejte do ní pár kapek horké vody. Na talíř uložíme zelený i bílý chřest, uděláme terč z mačkaných brambor, zalijeme zjemněnou omáčkou a dozdobíme schwarzwaldskou šunkou a listy plocholisté petrželky.
CHŘESTOVO-JAHODOVÝ ZÁVIN S KARAMELIZOVANOU REBARBOROU
INGREDIENCE ZÁVIN: 400 g čerstvých jahod, 400 g vařeného bílého chřestu, 100 g mletých mandlí, 80 g krystalového cukru, mletá skořice, listové těsto, 100 g hrubé mouky, 100 g másla, 100 g krupicového cukru, Žloutek na potření těsta
KARAMELIZOVANÁ REBARBORA: 4 stonky rebarbory, 400 g jahod, krystalový cukr, čerstvá máta
POSTUP ZÁVINU:
V míse smícháme překrájené jahody, nakrájený vařený chřest a mleté mandle. Dochutíme cukrem a skořicí. Z hrubé mouky, másla a krupicového cukru připravíme drobenku. Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto lehce rozválíme, rozdělíme na něj připravenou směs jahod a chřestu a zabalíme. Pomažeme žloutkem, posypeme drobenkou, vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a upečeme dozlatova.
POSTUP REBARBORY:
Oloupeme omytou rebarboru a překrájíme ji na menší kousky. Na pánvi rozpustíme máslo, orestujeme na něm kousky rebarbory, zasypeme cukrem a necháme ho zkaramelizovat. Přidáme nakrájené jahody a pomalu za občasného promíchání je rozvaříme cca. 20 min. Ke konci přidáme na dochucení nasekanou mátu. Upečený závin servírujeme ozdobený mátou a přelitý ovocnou omáčkou z rebarbory a jahod.
Objednat se do restaurace a pak ohodnotit kulinářské umění kuchařů můžete na www.restu.cz.