Sezóna chřestu je tu! Připravte si vynikající menu | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Sezóna chřestu je tu! Připravte si vynikající menu

28. 4. 2014

Zdá se, že chřest, který měly ve velké oblibě naše prababičky, se opět vrací na naše talíře. Zúčastněte se letošního Chřestfestu a vychutnejte si v předních českých restauracích speciální tříchodové menu plné sladkých i slaných delikates z chřestu za zvýhodněnou cenu. Stačí si do 18. 5. na stránkách chrestfest.cz vyhlédnout a zarezervovat restauraci. Platí se až v konkrétním podniku. Máme pro vás ukázkové chřestové menu, které si můžete uvařit podle receptů doma.

CHŘESTOVÉ VELOUTE SE ZASTŘENÝM VEJCEM A JARNÍMI BYLINKAMI

INGREDIENCE: svazek bílého chřestu (500 g), 3 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 750 ml vývaru z vařeného chřestu, sůl, špetka muškátového květu nebo oříšku, 150 – 200 ml smetany, na každou porci 1 zastřené vejce, jarní bylinky (pažitka, petrželka)

POSTUP:

Nejprve uvaříme chřest. V hrnci na polévku rozpustíme máslo a přidáme hladkou mouku, ze které na másle připravíme světlou jíšku. Rozředíme ji prochladlým chřestovým vývarem (chutě zůstaly ve vodě, ve které jsme vařili předtím chřest) a dobře promícháme. Nejlépe to jde šlehací metličkou. Chřestová polévka musí být hebká a jemná jako mušelín v barvě slonovinové kosti. Podle chuti osolíme a ovoníme muškátovým květem či oříškem a zvolna provaříme. Mouka nesmí být v polévce za žádnou cenu cítit. Když je polévka hladká, přidáme pokrájený chřest, provaříme a ponorným mixérem rozmixujeme. Polévku prolijeme přes cedník a závěrem zjemníme přidáním smetany a ořechem másla. Hlavičky chřestu orestujeme na másle a poslouží nám, jako dekorace. Na střed každého talíře do veloute položíme jedno čerstvé zastřené vejce a na jemno nakrájenou pažitku a hladkolistou petrželku.

RESTOVANÝ CHŘEST NA MÁSLE SE SCHWARZWALDSKOU ŠUNKOU

INGREDIENCE: 4000 g chřestu (zelený a bílý), 2000 g brambory 450 g másla, 4 lžíce olivového oleje, pepř mletý, sůl, 1 svazek jarní cibulky, 150 g schwarzwaldské šunky, 150 ml smetany 31%, rostlinný olej, bílý vinný ocet, 5 žloutků

POSTUP:

Oloupaný a spařený zelený chřest si orestujeme na olivovém oleji, osolíme, opepříme a přidáme čerstvé máslo a ještě opečeme. Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme ve slané vodě. Slijeme a přidáme máslo. Necháme přikryté pokličkou a pak proházíme, aby se brambory dobře omastily. Na trošce olivového oleje orestujeme na kolečka nakrájenou jarní cibulku, přimícháme ji do brambor, dosolíme dle chuti. V misce (nerez nebo z varného skla) šlehejte žloutky s trochou vinného octu tak dlouho, až se hmota zdvojnásobí. Potom vezmeme tuto misku a dáme ji na hrnec s horkou vodou (voda se nesmí vařit, musí být jen tak akorát u bodu varu, miska se nesmí vody dotýkat – udělali byste z vajec míchaná vajíčka). Za stálého šlehání přidáváme do vajec pomalounku rozpuštěné máslo. Pokračujeme ve šlehání, dokud hmota nezhoustne a nezdvojnásobí se její množství. Sundáme z ohně, zašleháme sůl a pepř. Pokud byste měli omáčku příliš hustou, zašlehejte do ní pár kapek horké vody. Na talíř uložíme zelený i bílý chřest, uděláme terč z mačkaných brambor, zalijeme zjemněnou omáčkou a dozdobíme schwarzwaldskou šunkou a listy plocholisté petrželky.

CHŘESTOVO-JAHODOVÝ ZÁVIN S KARAMELIZOVANOU REBARBOROU

INGREDIENCE ZÁVIN: 400 g čerstvých jahod, 400 g vařeného bílého chřestu, 100 g mletých mandlí, 80 g krystalového cukru, mletá skořice, listové těsto, 100 g hrubé mouky, 100 g másla, 100 g krupicového cukru, Žloutek na potření těsta

KARAMELIZOVANÁ REBARBORA: 4 stonky rebarbory, 400 g jahod, krystalový cukr, čerstvá máta

POSTUP ZÁVINU:

V míse smícháme překrájené jahody, nakrájený vařený chřest a mleté mandle. Dochutíme cukrem a skořicí. Z hrubé mouky, másla a krupicového cukru připravíme drobenku. Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto lehce rozválíme, rozdělíme na něj připravenou směs jahod a chřestu a zabalíme. Pomažeme žloutkem, posypeme drobenkou, vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a upečeme dozlatova.

POSTUP REBARBORY:

Oloupeme omytou rebarboru a překrájíme ji na menší kousky. Na pánvi rozpustíme máslo, orestujeme na něm kousky rebarbory, zasypeme cukrem a necháme ho zkaramelizovat. Přidáme nakrájené jahody a pomalu za občasného promíchání je rozvaříme cca. 20 min. Ke konci přidáme na dochucení nasekanou mátu. Upečený závin servírujeme ozdobený mátou a přelitý ovocnou omáčkou z rebarbory a jahod.

Objednat se do restaurace a pak ohodnotit kulinářské umění kuchařů můžete na www.restu.cz.


publikováno: 28. 4. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: akce, restaurace, vaříme, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+