Shepherds pie a Ajvar podle Tomáše Vobořila | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Shepherds pie a Ajvar podle Tomáše Vobořila

13. 3. 2015

Počet kalorií a případně energetická hodnota jídla jsou pro lidi hlavním ukazatelem, zda je jídlo dietní nebo ne. Důležitější je ale sledovat složení a způsob úpravy jídla. Volba by měla padnout na minutkové úpravy libového masa, maso pečené či dušené nebo na ryby. Vhodné je také zařadit více zeleniny na úkor tradičních příloh. „Obecně platí, že rybou k obědu člověk nic nezkazí. Nejběžnější volbou bývá losos, což v případě diety není ideální z hlediska množství a složení tuků. Vhodnější je například pražma královská, mořský vlk nebo treska tmavá. V českých restauracích se nejčastěji podává losos z chovných sádek, jenže taková ryba se v sádkách tolik nehýbe, a tak má výrazně víc podkožního tuku. Host takto chovaného lososa pozná bezpečně podle ceny. Ti mořští jsou totiž výrazně dražší, porce stojí kolem 400 korun,“ řekl Tomáš Vobořil, majitel restaurace Podolka. Nabízí vám 2 recepty na lehké pokrmy.

Shepherds pie

Ingredience: 400 g mletého hovězího masa, 50 g + 30 g másla, 50 g sýru parmesánového typu/parmesán, 150 g cibule, 150 g mrkve, 100 g drcených rajčat, 100 ml červeného vína, 100 ml hovězího nebo zeleninového vývaru, 100 ml plnotučného mléka, 5 g česneku, 3 g tymiánu, 3 lístky bobkového listu, 5 kuliček nového koření, sůl a pepř

Postup:

Rozpalte pánev, ve které rozehřejte máslo. Na něj dejte cibuli. Tu nechte zesklovatět a vhoďte maso. Vložte tymián, česnek, bobkový list, nové koření, osolte a opepřete a chvilku poduste. Přidejte nastrouhanou mrkev, drcená rajčata a červené víno. Směs poduste cca 15 minut. Mezitím dejte vařit v osolené vodě brambory. Do uvařených brambor přidejte máslo. Rozmixujte a postupně přilévejte teplé mléko do hustoty kaše. Na závěr do kaše přidejte sýr parmesánového typu. Předehřejte si troubu na 180 °C. Do zapékací mísy (cca poloviny výšky) vložte masovou směs. Tu přikryjte bramborovou směsí a ještě lehce zasypte sýrem. Takto seskládanou směs vložte do trouby a pečte cca 30minut.

Ajvar

Ingredience: 200 g lilku, 600 g červené papriky, 30 g česneku, 100 g cibule, 20 ml oleje, 5 g uzené mleté papriky, sůl, pepř

Postup:

Lilky a papriky i se slupkou pečte asi 30 minut na 200 °C. Po vychladnutí z nich vydlabejte dužinu. Tu rozmixujte. Vše přendejte do hrnce, osolte, zalijte olejem a za stálého míchání vařte na mírném plameni asi tři hodiny. Směs nesmí dosáhnout bodu varu. Až se směs spojí a vznikne kompaktní pasta, přendejte ji do sklenic a zavařte je. Po otevření vydrží v lednici až měsíc.


publikováno: 13. 3. 2015, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dieta, hubnutí, ryby, vaříme, večeře, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+