Skvělé recepty s kečupem | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Skvělé recepty s kečupem

16. 1. 2017

Přestože kečup u většiny receptů nebývá hlavní surovinou, nepodceňujte jeho výběr. Pro usnadnění orientace v nepřeberném množství výrobků vám poslouží značky kvality potravin, jako jsou např. Klasa, Regionální potravina, „biozebra“, Evropské logo pro ekologickou produkci nebo třeba Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP). Pokud chcete opravdovou kvalitu, preferujte kečupy s označením „extra“, „speciál“ nebo „prima“. Obsahují totiž min. 200 g rajčat na 100 g kečupu. Zkuste originální recepty!

VEGETERIÁNSKÝ SLANÝ KOLÁČ

Jak se říká, v jednoduchosti je krása. A tento slaný koláč vypadá přímo nádherně, co myslíte? Výhodou je, že je vhodný i pro vegetariány a upečený je doslova za pár minut. Celý chutná po rajčatech, která koláč obohacují o tolik prospěšný antioxidant lykopen, jenž se díky tepelné úpravě ještě lépe vstřebává do našeho těla.

Ingredience: 1 listové těsto, 6 lžic kečupu, 1 menší cuketa, 2 větší rajčata, hrst bazalky, 2 stroužky česneku, sůl, pepř

Postup:

  1. Listové těsto vyválejte a vyložte jím koláčovou formu.
  2. Česnek oloupejte a vložte do mixéru spolu s kečupem. Přidejte do něj i bazalku nasekanou nadrobno, špetku soli a čerstvě namletý pepř. Vše rozmixujte.
  3. Listové těsto na několika místech propíchejte vidličkou. Poté ho potřete připraveným červeným základem.
  4. Cuketu i rajčata nakrájejte na kolečka a poklaďte na koláč.
  5. Koláč pečte v troubě předehřáté na 180°C, zhruba 25–35 minut.

TIP: Podle chuti můžete na koláč přidat vás oblíbený sýr, nebo do červeného základu vmíchat špetku chilli. Další zajímavé recepty a informace najdete na akademiekvality.cz. A přímo v obchodech během nákupu vám pomohou značky kvality.

RAJSKÁ OMÁČKA

Kdy jste naposledy měli poctivou rajskou omáčku? Nám se po ní zastesklo, a proto jsme připravili recept, podle kterého ji máme nejraději. Pokud při jejím vaření použijete kečup, doporučujeme ten, který obsahuje co nejvyšší podíl rajčat.

Ingredience: 600 – 1000 g hovězího masa (např. plec), 60 g špeku, 3 větvičky tymiánu, 1 mrkev, 3 cibule, 20 g másla, 6 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření, 6 bobkových listů, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, 2 lžičky cukru, 5 lžic rajského protlaku nebo kvalitního kečupu, sůl, pepř, špetka skořice, šťáva z citronu

Postup:

  1. Maso prošpikujte špekem a provázkem svažte do válečku.
  2. Vložte do hrnce. Přidejte tymián, 3 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky černého pepře, očištěnou mrkev a jednu přepůlenou cibuli zbavenou slupky.
  3. Vše zalijte vodou a vařte, dokud maso nebude měkké (asi 1,5 hodiny).
  4. Po uvaření a vychladnutí maso vyjměte z vývaru a nakrájejte na plátky.
  5. Připravte omáčku. Zbylou cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte ji na rozpuštěném másle.
  6. Vše zaprašte moukou a cukrem, promíchejte a pár minut restujte.
  7. Přidejte protlak nebo kvalitní kečup, zbylé koření a vývar z masa (v množství podle toho, jak hustou omáčku chcete mít).
  8. Nechte omáčku 15 minut provařit, poté vyjměte koření.
  9. Dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a skořicí.

PIVNÍ MARINÁDA NA MASO

Recept na marinádu není jen záležitostí letního grilování, ale dá se využít po celý rok i při pečení v troubě. Pivní marináda se nejlépe hodí na vepřové maso, například krkovici. Ale máme vyzkoušeno, že s ní chutná skvěle i kuřecí maso. Než budete maso péct, vyjměte ho z marinády a nechte ho okapat, případně ho lehce osušte. Nezapomeňte, že kromě kečupu můžete vybírat mezi produkty oceněnými logy kvality i pivo.

Ingredience: 3 lžíce kečupu, 1 lžička hořčice, 1 chilli paprička, 1 cibule, ¼ citronu, 2 stroužky česneku, 150 ml piva, 1 lžička cukru, Tymián, rozmarýn, sůl, pepř

Postup:

  1. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno, stejně tak i česnek.
  2. Chilli papričku nasekejte nadrobno, a pokud si přejete méně pikantní marinádu, vyjměte předem semínka.
  3. V misce smíchejte kečup, hořčici, pivo, cibuli, česnek, chilli a přidejte citronovou šťávu, cukr, sůl a pepř podle vlastní chuti.
  4. Marinádu rozmíchejte dohladka a naložte do ní maso. K masu přidejte větvičky koření a nechte ho marinovat alespoň přes noc.

DOMÁCÍ SEKANÁ

Ať už vám sekaná chutná nejvíce s bramborovou kaší, nebo ji máte rádi s pečivem, vždy se hodí mít po ruce prověřený recept. Kromě masa věnujte pozornost i výběru ostatních surovin, které jsou při vaření stejně tak důležité. Věděli jste například, že pokud zní název kečupu jinak než „kečup“, pravděpodobně nesplňuje kvalitativní požadavky, které jsou pro kečup povinné?

Ingredience: 850 g mletého masa (2/3 hovězího, 1/3 vepřového), 2 a ½ cibule, 3 stroužky česneku, 2 vejce + jedno na potírání, 3 hrsti strouhanky, velká špetka soli, čerstvě mletý pepř, hrst nasekané hladkolisté petrželky, majoránka, 100 g slaniny, 2 dcl piva, 2 lžičky hořčice, 2 lžičky kečupu

Postup:

  1. 2 cibule, 2/3 slaniny, česnek a petrželku nasekejte nadrobno, nebo rozmixujte v mixeru.
  2. Do mísy vložte maso, přidejte nasekanou směs, lžičku majoránky, vejce, strouhanku, kečup a hořčici.
  3. Maso a ostatní ingredience dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
  4. Rukama vytvarujte sekanou a několikrát s ní uhoďte o prkénko, aby se dobře zpevnila.
  5. Zbylou cibuli nakrájejte na kolečka a zbylou slaninu na větší kousky.
  6. Cibuli a slaninu vložte na dno pekáče a zalijte pivem.
  7. Poté vložte do pekáče sekanou a potřete ji rozšlehaným vejcem.
  8. Pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 1 hodinu a během pečení občas potírejte vejcem.

**Další zajímavé recepty a informace najdete na **akademiekva­lity.cz. A přímo v obchodech během nákupu vám pomohou značky kvality KLASA, Regionální potravina,BIO Produkt ekologického zemědělství, Evropské logo pro ekologickou produkci, Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP)


publikováno: 16. 1. 2017, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: maso, oběd, vaříme, večeře, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+