Sladké letní mámení: vychutnejte si dobroty, které vás osvěží | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Sladké letní mámení: vychutnejte si dobroty, které vás osvěží

4. 7. 2018

Přestáváte mít chuť na bohaté a těžké dorty a pokukujete po něčem lehčím, osvěžujícím. Co je pro letní dezerty typické a jak je má nejraději blogerka Romana? Vyzkoušejte recepty na vynikající letní dortíky.

Jednoduché letní sladkosti

„Letní pečení je úžasné v tom, že si ovoce můžete nasbírat čerstvé na zahradě. I když třeba zahrádku nemáte, koupíte krásně čerstvé plody třeba na trhu,” vysvětluje Romana Böhmová, autorka blogu Na skok v kuchyni, která tvoří recepty pro web Receptyschuti.cz. A co je pro letní recepty typické? Kromě používání sezónního ovoce je to také jednoduchost, protože ne každý má chuť se dlouho pohybovat v kuchyni kolem rozpálené trouby. Zároveň mnoho letních receptů obsahuje méně mouky a cukru a v rozumném množství si jej tak můžeme dopřát bez výčitek.

Pestrá přírodní paleta

Alfou a omegou letních sladkostí je skutečně ovoce. A příroda má v toto období opravdu co nabídnout. „Miluji černý i červený rybíz, švestky, jahody, maliny nebo třeba ostružiny,” přiznává se Romana Böhmová. A pokud čerstvé ovoce neseženete, nemusíte si zoufat, Hamé vyrábí prémiové džemy, které jsou svojí strukturou a konzistencí pro pečení jako dělané. „U džemů obecně platí, že čím více ovoce, tím je třeba méně cukru a tím je tedy džem, marmeláda či ovocná náplň kvalitnější,“ radí Kristýna Hrubčíková z webu Receptyschutí.cz.

Klasické koláče i vynikající experimenty

A do čeho se v létě můžete pustit? Voňavé ovocné koláče na plech jsou jednoduché a s jejich pomocí snadno zpracujete všechno ovoce, které jste si natrhali na zahrádce nebo přinesli z lesa či z obchodu. Léto je také příležitostí experimentovat s nepečenými či raw sladkostmi, do jiných můžete přidat pro odlehčení nastrouhanou zeleninu, třeba cuketu nebo mrkev. „Rozhodně se nebojte použít při pečení zeleninu, my jsme například do těsta na muffiny přidali mrkev a výsledek byl velice vydařený,“dopo­ručuje Kristýna Hrubčíková. A pokud vlastníte zmrzlinovač, kdy jindy je lepší čas si vyrobit vlastní domácí ledovou pochoutku? „Můj oblíbený letní dezert je určitě Mini Pavlova a Crumble z různých druhů čerstvého ovoce,” uzavírá Romana Böhmová.

Banánové lívance

Suroviny: 2 střední banány (zralé), 2 vejce, 50 g mandlové mouky, Několik kapek vanilkového extraktu, špetka soli, přepuštěné máslo

Na ozdobu: řecký jogurt, Extra Jam Hamé lesní směs, kokosové lupínky, pekanové ořechy

Postup:

  1. Banány si rozmačkáme na kaši a smícháme s vejci, mandlovou moukou, vanilkovým extraktem a solí. Vše důkladně promícháme.
  2. Na pánvi na lívance (lívanečník) si rozpustíme trochu přepuštěného másla a smažíme na něm lívance. Jsou velmi křehké, takže s nimi musíme opatrně manipulovat.
  3. Lívance zdobíme řeckým jogurtem a džemem lesní směs. Nakonec je posypeme kokosovými lupínky a pekanovými ořechy.

Mini cheesecakes

Na těsto: 3 hrnky hladké mouky, lžička kypřícího prášku, hrnek cukru krystal, 1 vejce, špetka soli, hrnek změklého másla

Na náplň: Hamé Extra Jam Meruňka, hrnek smetany ke šlehání (33 %), 280 g mascarpone, 170 g zakysané smetany, lžička vanilkového extraktu, ⅔ hrnku cukru krystal, barevné cukrové zdobení

Postup:

  1. V míse smíchejte všechny ingredience na těsto a vypracujte do nelepivé hmoty.
  2. Těsto rozdělte na polovinu a vyválejte každé zvlášť tak, že je položíte na pečicí papír a druhým archem papíru polovinu těsta překryjte a vyválejte na tloušťku cca 0,5 cm.
  3. Pomocí skleničky na víno vykrojte korpusy mini cheesecakes.
  4. Formu na cupcakes obraťte dnem vzhůru a nasprejujte je olejem, aby se k nim těsto nepřilepilo. Vykrájené korpusy vytvarujte na dna jednotlivých cupcakes a dejte na 5–10 minut do mrazáku.
  5. Předehřejte troubu na 180 °C a následně pečte 10–15 minut a nechte vychladnout a připravené mini korpusy vyskládejte stranou.
  6. Do každého základu na cheesecake dejte 1–2 lžičky Hamé Extra Jam Meruňka.
  7. Nyní si připravte náplň. Vyšlehejte smetanu. V druhé misce šlehačem smíchejte mascarpone se zakysanou smetanou, vanilkových extraktem a cukrem. Šlehačku po částech jemně vmíchejte do směsi s mascarpone a zakysanou smetanou.
  8. Připravenou náplní zarovnejte mini cheesecakes a posypte zdobením.
  9. Nechte zatuhnout zhruba 30 minut v ledničce a podávejte.

Vanilkovo-malinový dort

Na korpus: 375 g hladké mouky, ½ lžičky soli, 3 lžičky kypřícího prášku, 226 g změklého másla, 335 g krystalového cukru, 5 vajec, 2 lžičky vanilkového extraktu, 240 ml plnotučného mléka

Na náplň a ozdobu: 450 g Hamé Extra Jam Malina, hrnek čerstvých malin, hrst čerstvé máty, 500 g sýru Mascarpone, 560 g smetany ke šlehání, 90 g moučkového cukru, 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si dvě olejem vymazané formy na dort (22 cm).
  2. Připravte si ingredience na korpus. Smíchejte mouku, se solí, cukrem, kypřícím práškem. Přidejte změklé máslo a zapracujte. Vmíchejte vejce, vanilkový extrakt a nakonec mléko. Pořádně promíchejte, aby vám vzniklo těsto.
  3. Polovinu vlijte do jedné formy a druhou polovinu do druhé a dejte na 30 minut péct.
  4. Nechte vychladnout, vyndejte z formy a oba korpusy rozřízněte tak, že vám vzniknou celkem 4 vrstvy.
  5. Připravte si krém na náplň. V jedné míse vyšlehejte smetanu. V druhé rozmíchejte mascarpone a smixujte s cukrem. Postupně a jemně vmíchejte šlehačku do mascarponové směsi a naplňte zdobičku.
  6. První vrstvu korpusu umístěte na talíř. Potřete ⅓ džemu a ⅕ krému. Na zdobení položte další vrstvu a postup ještě dvakrát zopakujte. Čtvrtou vrstvu ozdobte krémem a poslední pětinou potřete obvod dortu.
  7. Nechte minimálně 4–6 hodin odležet v lednici (nejlépe přes noc).
  8. Před podáváním ozdobte čerstvými malinami a mátou.

Čokoládový dort srdce

Náročnost: střední

Doba přípravy: 30 minut + 30 minut na dokončení

Doba pečení: 60 minut

Na korpus: 270 g hladké mouky, 60 g kvalitního kakaa, 8 g prášku do pečiva, 11 g jedlé sody, 75 g másla, 350 g krupicového cukru, 2 vejce, 220 ml mléka, 150 ml silné kávy, Na krém: 3 tučné tvarohy (přes noc překapané přes látku), 300 ml smetany ke šlehání 33 %, 4 lžíce moučkového cukru, několik kapek vanilkového extraktu, 1 lžička citrónové kůry,

Na promazání: Extra Jam Hamé jahoda,

Na ozdobu: makronky, čerstvé květiny, sušené květy

Postup:

  1. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Připravíme si dortovou formu ve tvaru srdce, kterou si vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou.
  2. V rendlíku si rozehřejeme máslo a necháme ho vychladnout.
  3. Do misky si prosejeme mouku, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu. Celou směs promícháme.
  4. Do suché směsi postupně přidáváme cukr, vejce, mléko, kávu a máslo. Vše opět důkladně promícháme.
  5. Těsto dáme do formy a pečeme na 55 – 60 minut.
  6. Korpus necháme vychladnout.
  7. Korpus prořízneme vodorovně na tři stejné díly.
  8. V robotu si vyšleháme tvaroh s moučkovým cukrem. Poté přidáme smetanu, vanilkový extrakt a citrónovou kůru. Šleháme, dokud není krém hezky tuhý.
  9. Korpusy promažeme jahodovým džemem Hamé. Krém si rozdělíme zhruba na tři díly a dvěma díly korpusy promažeme a zbytek použijeme na natření dortu zvenku.
  10. Dort ozdobíme makronkami, čerstvými květy a sušenými květy.

publikováno: 4. 7. 2018, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+