Sójový sýr tofu patří do zdravého jídelníčku | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Sójový sýr tofu patří do zdravého jídelníčku

3. 7. 2014

Jste-li příznivcem zdravého životního stylu, tak asi víte, že i zdravý jídelníček lze zajímavě zpestřit. Jednou z mnoha možností je například sójový sýr tofu. Začátek léta je ideální příležitostí pro očistu a revitalizaci těla, s čímž je spojené i odlehčení stravy. Kdy jindy, než teď si pochutnat na zeleninových či ovocných salátech nebo třeba i vyzkoušet něco zcela nového? Mnoho Čechů je toho názoru, že co je zdravé, není dobré. Zkuste tofu a přesvědčte se, že to nemusí vždy platit.

Pochoutka mnoha příchutí

Sójový sýr tofu má svůj původ v Číně a jeho historie sahá až do druhého století před naším letopočtem. Vzhledem k tomu, že je velmi bohatý na bílkoviny, může každému z nás skvěle doplnit pestrou stravu. Vyznačuje se především velkou schopností přejímat chuť ostatních ingrediencí, a proto je velmi vhodný pro úpravy na mnoho způsobů. Lze jej restovat do křupava, kořenit či jakkoli jinak dochucovat dle fantazie každého kuchaře či kuchařky a výborně se hodí jako tip na lehký oběd či večeři. „V nabídce Tesco lze najít například tofu různých příchutí, pomazánky nebo sójové párky“ uvádí Jana Vokálová, manažerka nákupu kategorie lahůdek a uzenin společnosti Tesco a dodává: Tofu je unikátní i v tom, že je velmi snadno stravitelné, a proto je doporučováno i jako součást stravy při prevenci civilizačních nemocí, jako jsou například choroby srdce a cév či nádorová onemocnění.“

Strava zdravá i pestrá

Ani milovníci masa nemusí tofu rozhodně zavrhovat. Ti, kteří chtějí žít zdravě a čas od času si zpestřit jídelníček, mohou svůj steak nahradit právě tímto zdravým sójovým sýrem. Nejenže objeví možná nový chuťový zážitek, ale sníží i příjem cholesterolu a naopak příjem zdravých bílkovin či vápníku zůstane nezměněn. Tofu navíc neobsahuje laktózu ani lepek a má v sobě velmi nízký podíl škodlivých nasycených tuků. Najdeme v něm například vitaminy A, B1, B3 a co je též velmi důležité – neobsahuje téměř žádné kalorie.

Víte o TOFU?

• Tofu se vyrábí srážením sójového mléka

• Jde o jednu z nejuniverzál­nějších čistě bílkovinných potravin

• Je velmi lehce stravitelné

• Je vhodné pro všechny věkové skupiny

• Blahodárně působí proti vysokému tlaku, onemocnění cév, osteoporóze či ekzémům

• Jedna kostka sýru tofu obsahuje zhruba 45 % denní dávky vápníku

  • V obchodech Tesco jsou nově k dostání přírodní, ale i ochucené tofu pamlsky.

publikováno: 3. 7. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: nákupy, ozdravné kúry, přejídání, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+