Studený rýžový salát a krůtí rizoto | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Studený rýžový salát a krůtí rizoto

16. 11. 2012

V jihovýchodní Asii se rýže pěstovala již před víc než 6 000 lety. Do Evropy ji přivezli arabští obchodníci – nejdříve se dostala do starověkého Řecka, odkud ji Alexandr Veliký dovezl do Indie. Odtud se už začala šířit po tradičních obchodních cestách na další kontinenty. V 8. století se objevila ve Španělsku a na začátku 16. století byla v Itálii založena první rýžová pole. V tomtéž století byla dovezena rýže i do Čech. Nabízíme vám 2 zajímavé recepty s Tříbarevnou rýží Uncle Ben´s Tricolo, jež obsahuje 3 druhy rýže z celého světa – bílou dlouhozrnnou rýži z jižní Evropy, divokou rýži z Maďarska nebo USA a červenou rýži z Asie.

Studený salát s pomerančovými kapustičkami a zázvorem

Příprava 30 minut + chladnutí rýže 30 minut

Suroviny pro 4 osoby: 3 varné sáčky rýže Uncle Ben´s Tricolo (tj. 375 g), 300 g růžičkové kapusty, 4 lžičky jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru, 2 lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry, 1 malá nadrobno nasekaná cibulka (nejlépe šalotka), panenský olivový olej, sůl

Postup:

Rýži uvaříme podle návodu, tj. 20 minut v osolené vodě. Růžičkovou kapustu očistíme, vhodíme do vroucí vody a vaříme 5 minut. Poté scedíme, vhodíme do hrnce s ledovou vodou (nejlépe s kostkami ledu) a po pár minutách opět scedíme. Spolu s rýží necháme zcela vychladnout. Kapustičky překrojíme napůl, smícháme s rýží, zázvorem, pomerančovou kůrou a cibulkou. Zakápneme olivovým olejem a dochutíme solí. Podáváme jako lehký salát, který můžete ozdobit hoblinkami pomerančové kůry, vytvořenými pomocí speciální škrabky na citrusovou kůru.

Krůtí rýže s celerem, brynzou a chilli

Příprava 30 minut

Suroviny pro 4 osoby 2 varné sáčky rýže Uncle Ben´s Tricolo (tj. 250 g), 200 g oloupaného celeru, 1 menší chilli paprička, bylinky (libeček nebo petrželka), 800 g krůtího masa, sůl, pepř, panenský olivový olej, 200 g brynzy,

Postup:

Rýži uvaříme podle návodu, tj. 20 minut v osolené vodě. Celer pokrájíme na drobné kousky a pět minut před koncem varu přihodíme k rýži, poté vše scedíme. Chilli papričku posekáme na tenké plátky, bylinky obereme na drobné lístky. Maso rozkrájíme na velikost soust, osolíme, opepříme a dozlatova opečeme na pánvi s rozehřátým olivovým olejem (asi 5 lžic). Smícháme s rýží a celerem, chilli papričkou a rozdrobenou brynzou (část můžeme použít na ozdobu). Zlehka promícháme s dalšími 4 lžícemi olivového oleje a rozdělíme na talíře. Podáváme zdobené bylinkami.

Více o rýži Uncle Ben´s a další recepty na www.unclebens.cz


publikováno: 16. 11. 2012, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: maso, rýže, salát, vaříme, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+