Stýskalo se vám po Medvědí krvi? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Stýskalo se vám po Medvědí krvi?

9. 11. 2010

Bulharské červené víno Medvědí krev možná znáte z dob socialistické éry. Nyní zažívá renesanci a opět získává na oblibě. Skrývá se za ním příběh, který mu dává ojedinělou příchuť… Toto polosuché červené víno je směsí odrůd Merlot a Cabernet Sauvignon zastoupených rovným dílem. Typickou červenou až karmínově rudou barvu mu dodávají slupky hroznů.

Od Tráků

„Domovinou tohoto vína je území dnešního Bulharska, konkrétně oblast Trácké nížiny, která je pro svou výhodnou polohu a skvělé klimatické podmínky k pěstování vína přímo předurčena,“ uvádí Pavel Skřeček, jednatel a majitel společnosti PeMaP s.r.o., která víno dováží. O úrodnosti této oblasti věděli své už jedni z prvních obyvatel Trákové, jejichž jméno nížina nese. Slovo „Trák“ mělo v dávných dobách znamenat piják vína. Tento nápoj byl takřka uctíván a požíván v nezředěném stavu.

Podle tajných receptur

Pokud bychom se rozhodli navštívit tato místa, která historií takřka žijí, a kde se dodnes červené víno Medvědí krev dle tajných receptur vyrábí, museli bychom se vydat asi 120 km od bulharského hlavního města Sofie. Do tzv. Filipova města – Phillipulosis – dnešní Plovdiv. Právě zde výroba tohoto vína probíhá. Nacházejí se zde i jedny z nejstarších vinic Trácké nížiny.

Vinná tradice

Trákové byli výjimečným a nad míru kulturním kmenem. Jejich životní filosofie byla založena na radosti ze života. A možná právě proto stáli u zrodu červeného vína. Traduje se, že po každé sklizni hroznů kmenový náčelník svolal všechny bojovníky na lov, jejichž kořistí měl být mocný hnědý medvěd – přítel a zároveň protivník, král tráckých lesů. To, po čem lovci toužili, nebyl samotný medvěd, ale jeho krev. Věřili totiž, že přidáním pár kapek krve získá nové víno hlubokou červenou barvu, hutnost a také sílu statného medvěda.

Recept na fazolovou polévku

Ingredience pro 4 osoby: 500 g bílých fazolí, 2 cibule, 5 rajčat, 2 papriky, olivový olej, 300 ml vývaru z kostky, rajčatový protlak, 125 ml Medvědí krve, bobkový list, sůl, pepř

Postup:

  1. Fazole nechte přes noc změknout zhruba v 1,5 l vody. Nadrobno si nakrájejte cibulku a spolu s česnekem ji orestujte na oleji. Následně přidejte pokrájená rajčata, papriky a nakonec i fazole. Směs podlijte zatím pouze vývarem, vhoďte bobkový list, osolte, opepřete a duste na mírném ohni zhruba 15 minut.
  2. Poté přilijte rajčatový protlak, červené víno a nechte ještě asi 10 minut prohřát. Pokud máte rádi pikantnější pokrmy, můžete přidat nasekanou chilli papričku. Podávejte s chlebem. Dobrou chuť.

publikováno: 9. 11. 2010, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: antibiotika, nákupy, nápoje, víno

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+