Sůl v jídelníčku si hlídejte | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Sůl v jídelníčku si hlídejte

7. 12. 2016

Není žádným tajemstvím, že v našem jídelníčku je až příliš mnoho soli. Nejvíce jí přijímáme prostřednictvím průmyslově zpracovaných potravin, jako jsou masné výrobky, sýry, mořské produkty, konzervy a samozřejmě bramborové chipsy a všelijaké „křupky“. Hodně soli obsahují také chléb a pečivo a překvapivě i některé cereálie. Dalším nebezpečím jsou jídla, jež si dáváme v restauracích. Existuje celá řada vážných zdravotních rizik, která s sebou přináší nadmíra soli ve stravě. Nejčastějším projevem je hypertenze neboli vysoký krevní tlak, který výrazně zvyšuje riziko výskytu srdečních a cévních chorob.

Moc solíme

Jedlá sůl (říká se jí též kuchyňská, chemicky NaCl) je důležitým zdrojem sodíku, jehož hmotnostní podíl je v soli asi čtvrtina. Pro naše tělo však bohatě stačí množství 4–5 g soli denně, přičemž dětem do 1 roku by se jídla neměla přisolovat vůbec. Naopak více soli potřebuji lidé, kteří trpí nadměrným pocením. Sůl se také často obohacuje o cenný jód, kterého má naše tělo nedostatek, pak hovoříme o tzv. jodizované soli.

Pozoruhodné na soli je to, že ovlivňuje mnohem více než jen slanou chuť, což je také důvodem, proč po ní tolik toužíme. Překvapivě i díky soli chutnají sladká jídla ještě sladčeji, sůl snižuje hořkost, podporuje vůně a dokonce zlepšuje celkovou chuť potravin. Stále tedy platí, že sůl je nad zlato.

Zdravotní rizika spojená s přemírou kalorií, tuků a sladkostí si už dnes uvědomuje asi každý z nás. Důsledky vidíme na vlastní oči nejčastěji ve formě obezity a postupného omezení přirozené pohyblivosti těla. Naproti tomu problémy spojené s konzumací přílišného množství sodíku nejsou viditelné na první pohled. Důsledky uvidíte teprve ve chvíli, kdy si změříte krevní tlak. Příliš mnoho sodíku ve stravě zvyšuje riziko vzniku osteoporózy, ledvinových kamenů, žaludečních vředů, mozkové mrtvice, vysokého krevního tlaku a chorob srdce a cév. „Sodík ve stravě mít určitě musíme, ale je tu obrovská propast mezi tím, jaká by měla být denní dávka a kolik ho skutečně spotřebujeme. Doporučený denní příjem sodíku je asi 2300 mg – a ještě méně, pokud je vám více než 50 let. Snížit jeho přijaté množství je poměrně náročný úkol, když si uvědomíme, že muži spotřebují v průměru více než 4000 mg sodíku denně (ekvivalent jedna a půl lžičky soli) a ženy přibližně 3000 mg,“ říká výživová expertka společnosti Herbalife, doktorka Susan Bowermanová.

Dlouho předtím, než jsme začali používat slánky, jsme si vychutnávali příjemnou chuť soli v rostlinných potravinách. Pro naše předky bylo jaksi samo sebou konzumovat rostlinné pokrmy a přírodní suroviny ve velkém množství, získávali z nich nejen sodík, ale i spoustu dalších důležitých minerálních látek jako draslík, který se přirozeně vyskytuje zároveň se sodíkem. Dnes je situace naprosto odlišná – téměř 75% zkonzumované soli pochází z průmyslově zpracovaných potravin, přibližně 15% je přidáváno do pokrmů během jejich přípravy a ochucování a jen pouhých 10% soli je obsaženo v přírodních surovinách a potravinách.

Problém je v tom, že sodíku je těžké se vyhnout

V průmyslově zpracovaných potravinách a v jídlech z restaurací je tolik soli, že i kdybyste nepoužili slánku, pravděpodobně budete konzumovat více sodíku, než je zdrávo. Jídla z restaurací jsou navíc dvojnásobnou hrozbou. Nejenže bývají přesolená, ale většinou jsou podávána ve zbytečně velkých porcích. Pro náš organismus jsou tedy dnes největším zdrojem sodíku průmyslově zpracované potraviny, uzeniny, některé sýry (např. balkánského typu nebo tavený), instantní polévky a omáčky, kořenící směsi a všechny druhy polotovarů. Dalším zdrojem mohou být některé minerální vody a glutaman sodný, který je přidáván jako látka zvýrazňující chuť do celé řady průmyslově zpracovaných výrobků.

Doktorka Bowermanová přináší několik tipů, jak lze omezit příjem sodíku v jídle:

Omezte co nejvíce spotřebu průmyslově zpracovaných potravin, polotovarů, chipsů, instantních jídel a jídel z fastfoodů. Raději si vařte sami z čerstvých surovin. Zařaďte do jídelníčku více ovoce a zeleniny. Vedle toho, že obsahují menší množství soli, v sobě mají i velké množství minerálních látek, vlákniny, vitamínů a stopových prvků. Při přípravě jídla používejte více koření. „Místo soli použijte bylinky a tradiční druhy koření, jako je červená paprika nebo kmín, ale snažte se i trochu experimentovat – koření lze míchat a zkoušet nové druhy. Nezapomínejte ani na kvalitní olivový olej. Také kapka citronu může dobře zvýraznit přirozenou chuť vašeho pokrmu,“ doplňuje Susan.


publikováno: 7. 12. 2016, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: nemoci, ochucování

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+