Sváteční menu s krůtou, pekanovým koláčem a domácím vaječňákem | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Sváteční menu s krůtou, pekanovým koláčem a domácím vaječňákem

20. 12. 2016

Přemýšlíte, jakými dobrotami obohatíte letos váš sváteční stůl? Stará dobrá klasika v podobě hutné české kuchyně se k tomuto ročnímu období sice hodí, ale proč nezkusit něco netradičního? Můžete se inspirovat šéfkuchařem Michalem Nikodémem, který si v rámci projektu na podporu konzumace mléka a mléčných výrobků Bílé plus pro vás nachystal originální a chuťově vyvážené sváteční menu. Protože je Michal Nikodém milovník sýru, smetany, jogurtů a dalších produktů z mléka, nemohou tyto suroviny chybět ani v jeho receptech.

Krůtí prsa s jablky na kari

Potřebujete (4 porce): 600 g krůtích prsíček, 2 lžíce bílého jogurtu, 2+2 kávové lžičky kurkumy, 2+2 lžíce ghí (přepuštěné máslo), 1 velká cibule, 1 velké jablko, 2 stroužky rozdrceného česneku, 1 lžíce nastrouhaného zázvoru, 250 ml smetany 30% tuku, sůl, pepř, hrst koriandrové natě, 1 lžíce černého sezamu

Postup:

Maso nakrájíme na nudličky a smícháme se 2 lžičkami kurkumy. Přimícháme jogurt a necháme 20 minut marinovat. Osolíme teprve před tepelnou úpravou. Jinak by vypustilo šťávu. Na nepřilnavé pánvi dobře rozehřejeme 2 lžíce ghí a zprudka marinované maso orestujeme tak, aby se po stranách zatáhlo. Uvnitř musí zůstat krvavé. Vyjměte a dejte stranou. Na stejné pánvi, na středním plamenu, rozehřejeme 2 lžíce ghí. Vložíme na nudličky nakrájenou cibuli a restujeme cca 5 minut do „sklovata“. Přidáme na nudličky nakrájená jablka a restujeme dalších 5 minut. Poté vložíme česnek a zázvor. Pozvolna restujeme cca 1 minutu. Zalijeme smetanou, přidáme 2 lžičky kurkumy, zamícháme a dusíme cca 5 minut. Vrátíme do omáčky orestované maso, necháme 2–4 minuty prohřát, vypneme oheň a necháme několik minut odpočinout. Dochutíme solí a pepřem. Na talířích ozdobíme koriandrovou natí a posypeme černým sezamem. Podáváme s rýží.

Hruškovo – šafránové čatní

Potřebujete: 3 zralé hrušky, 1 větší šalotka, 2 cm kousek čerstvého oloupaného a jemně sekaného zázvoru, 1 stroužek jemně sekaného česneku, 1 lžíce oleje, špetka šafránu, 80 g cukru krupice (2 lžíce), 2 lžíce vinného octa, velká hrst sušených brusinek

Postup:

Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej, zpěníme cibulku, česnek a zázvor, zhruba 3 minuty. Nasypeme cukr a na středním plamenu zahříváme, až začne karamelizovat. Zalijeme octem, přidáme šafrán, promícháme a necháme vypařit tekutinu. Přilijeme asi 100 ml vody a uvedeme do varu. Vložíme hrušky a brusinky a pomalu vaříme 3–5 minut, do měkka a do zhoustnutí.

Pekanový sváteční koláč

Na křehké těsto na formu o průměru cca 25cm potřebujete: 70 g moučkového cukru, 140 g másla, 2 velké žloutky, 230 g hladké mouky, citronová kůra, špetka soli

Postup:

Ze surovin na těsto vypracujeme kompaktní těsto a necháme 30 minut vychladit. Poté vyválíme na plát a vyložíme jim koláčovou formu.

Náplň: 160 g celých pekanových ořechů, 120 g javorového sirupu, 150 ml smetany 30% tuku, 2 celá vejce, 4 žloutky, med nebo cukr na doslazení, dvě kávové lžičky směsi mletého koření (skořice, badyán, anýz, fenykl, sušený zázvor, hřebíček, muškátový oříšek)

Postup:

Sirup, smetanu, vejce, žloutky a koření lehce metlou našleháme, aby se tekutina spojila. Dochutíme medem nebo cukrem. Do těstem vyložené formy nasypeme celé pekanové ořechy a zalijeme zálivkou. Opatrně vložíme do trouby a pečeme cca 40 minut při teplotě 165°C.

Ideální je kombinace „horkovzduchu“ se spodním pečením. V tomto případě dáme plech do spodní části trouby, tím se bude koláč propékat odspoda. Po upečení koláč vytáhneme, necháme vychladit a podáváme se zmrzlinou.

Domácí vaječný koňak

Na přípravu 1 litru potřebujeme: 350 ml plnotučného mléka, 500 ml třtinového rumu min. 35% alkoholu, 200 g cukru krupice, 8 žloutků (160 g), 1 vanilkový lusk, citronová kůra (dle chuti)

Postup:

Mléko uvaříme s vanilkou a citrónovou kůrou. Žloutky našleháme v míse s cukrem. Do žloutkové směsi přilijeme horké mléko, promícháme a vlijeme zpět do kastrolu, kde se mléko vařilo. Na mírném ohni za stálého míchání vaříme do teploty 78°C, až začne krém houstnout a ihned přecedíme přes síto. Necháme vychladit. V mixéru (nebo ponorným mixerem) šleháme studený krém a pomalu a za stálého šlehání přiléváme rum. Alkohol přiléváme pomalu proto, aby se koňak nesrazil. Necháme vychladit v lednici a vždy před podáváním láhev s koňakem protřepeme.

Více zajímavých informací a inspirativních receptů naleznete na www.bileplus.eu.


publikováno: 20. 12. 2016, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: alkohol, dezerty, maso, nákupy, nápoje, Vánoce, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+