Těšíte se na letní pochoutky při grilování? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Těšíte se na letní pochoutky při grilování?

15. 7. 2013
Soutěž byla ukončena.

Správná odpověď: Do těstovinového salátu se doporučuje dresing Spak Jogurt-hořčice.

Výherci: Jana Flegrová, Marta Šormová, Milan Rušar

Možná se snažíte ubrat pár cm do plavek, ale nechcete se připravit o posezení s přáteli a ochutnávání dobrot. Co se týká jídla, nejde jen o to omezit jeho množství, ale také hlídat si v jakých kombinacích jíte. Pokud si budete pravidelně dopřávat smetanové omáčky s knedlíky, čeká vás neforemná postava nejen kvůli množství tuku, které dostanete do těla a jež se následně uloží na těch nejnevhodnějších místech, ale také břicho jako balón. Protože kynuté potraviny nadýmají. Stejně dopadnete, když budete zapíjet perlivou minerálkou nebo light kolou lososa na dušené zelenině. Kalorie navíc sice nepozřete, ale budete se cítit jako byste spořádali husu. Ani za oblíbenou a teoreticky neškodnou kombinaci sýra s chlebem by vás dietolog nepochválil. Mléčné výrobky zajídané pšeničným pečivem jsou pro tělo špatně stravitelné a výsledkem je opět nafouklé břicho. Nemusíte se ale této kombinace hned vzdávat. Dávejte si na „šumavu“ rostlinnou pomazánku, sýr zakusujte zeleninou a uvidíte, jak budete vypadat za pár dní.

Pozor na přílohy

Ať už potřebujte zhubnout nebo si jen chcete váhu udržet, dejte si pozor na přílohy. Knedlíky, krokety, hranolky a podobné pokrmy plné prázdných kalorií si dopřávejte opravdu jen výjimečně a omezte jejich množství. Pokud máte po jídle stále hlad, dopřejte si o to větší porci libového masa a velkou zeleninovou oblohu.

Nezapomínejte na saláty coby samostatné vyvážené jídlo

A nebojte se ho štědře ochutit. Vynikající jogurtové dressingy má ve svém sortimentu například firma Spak. Můžete experimentovat s mnoha příchutěmi jako Jogurt-rajčata, který vynikne v salátu z kořenové zeleniny (s mrkví, ředkvičkami a celerem). Do těstovinového salátu se zase výborně hodí pikantnější dressing Jogurt-hořčice. Opět nezapomínejte na zeleninu. Kousky papriky, kyselé i salátové okurky a uzené mas vyměňte třeba za tofu.

Vsaďte na maso

Netučné jako kuřecí či rybí má tu výhodu, že zasytí, dodá mnoho potřebných živin, ale málo tuku. Navíc je lehce stravitelné, tudíž se neodvalíte od stolu jako velryba. Pokud máte po jídle ještě hlad (což se dá při zmenšených porcích čekat), dělejte to jako Francouzi. Dejte si na závěr kousek sýra. Navíc snižuje kyselost v ústech, a brání tak vzniku zubního kazu. Jako dezert si dejte ovocný sorbet či jogurt. Ale nevyhýbejte se sladkému úplně. Málo platné tuk je nositelem chuti, takže si občas sladké tiramisu s tučným mascarpone nebo kvalitní čokoládu dopřejte. Jediné, co opravdu musíte dodržet, jsou menší porce.

Hurá na dovolenou se Spakem!

Společnost Spak pro vás připravila balíček plný kvalitních přísad k masu a grilování. Najdete v něm pikantní omáčky na maso a zeleninu Zelený pepř. Hutné maso je navíc dobré odlehčit pořádnou porcí zeleniny. Připravte si svěží jarní salátky zalité poctivými dressingy. Je pro vás připraven svěží dressing Jogurt-hořčice v biokvalitě. K masu se výborně hodí také tatarská omáčka s majonézou. Dopřejte si ty nejlepší kvality – bez konzervačních látek, umělých ochucovadel, barviv a aromat. Kromě pochutin jsou pro vás připraveny i další dárečky – prkénka do kuchyně a trička.

Soutěžní otázka

Jaký dresing Spak se doporučuje do těstovinového salátu?

a) Jogurt-rajčata

b) Jogurt-hořčice

Tři výherci, kteří do 26. 7. správně odpovědí na soutěžní otázku, dostanou balíček výrobků Spak. Odpověď zasílejte na soutez@trendyz­dravi.cz s označením spak léto.


publikováno: 15. 7. 2013, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dovolená, grilování, maso, ochucování, omáčka, salát, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+