Tuňák z konzervy na několik způsobů | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Tuňák z konzervy na několik způsobů

11. 8. 2014

Recepty s tuňákem Calvo se hodí jak pro rodiny s dětmi a sportovce, tak pro vyznavače dobrého jídla. Užijete si tak vynikající chuť Středomoří a zároveň si pochutnáte na zdravých pokrmech s potřebnou výživovou hodnotou. Tuňák se díky vysokému obsahu bílkovin, minerálních látek a omega-3 mastných kyselin řadí mezi jednu z nejzdravějších ryb. Inspirujte se!

RODINNÁ VEČEŘE

Vrátili jste se z odpolední procházky či celodenního výletu a vaše děti mají hlad? Nebo děti přiběhly z hřiště, kde si celý den hrály s kamarády, a vy jim chcete udělat radost dobrou večeří? Zároveň byste rádi připravili něco rychlého, zdravého a výživného, aby měly energii, kterou potřebují? Pak právě pro vás je skvělou volbou recept na salát s kuskusem ze světlého tuňáka. Děti si jej rychle zamilují.

Doba přípravy: 15 minut

Salát s kuskusem ze světlého tuňáka

Ingredience: 1 plechovka tuňáka v olivovém oleji Calvo, 200 cl vody, 200 g kuskusu, 1 rajče, 1 okurka, 1 jablko, 30 g malin, 15 g čerstvého zázvoru, mandle, sůl a pepř, olivový olej Arbequina, balzámový ocet

Postup:

Nejprve uvařte kuskus a nechte ho vychladnout. Mezitím si nakrájejte na malé kousky okurku, rajče a jablko. Vmíchejte vše do kuskusu a přidejte mandle a čerstvě nastrouhaný zázvor. Podle chuti okořeňte a přidejte ocet. Směs dejte do hranaté mísy a nahoru položte dobře okapané kousky tuňáka. Ozdobte malinami.

PARTY S PŘÁTELI

K večírkům patří dobré jídlo a pití. Pokud jste se ocitli v roli hostitele, máme pro vás tip, s nímž určitě nešlápnete vedle. Připravte speciální sendviče s tuňákem a sýrem v domácím pita chlebu.

Doba přípravy: 1 hodina 20 minut

Sendvič s tuňákem a sýrem v domácím chlebu pita

Ingredience: 2 plechovky tuňáka v olivovém oleji Calvo, 1 červená cibule, 125 g sýra mascarpone (lze použít i jiný krémový sýr), 2 nakládané okurky, 1 snítka koriandru, 4 sušená rajčata

Na chléb pita: 250 g hladké mouky, 125 cl vody, 1 lžička droždí

Postup:

Začněte s přípravou pita chleba. Do mísy dejte mouku, přidejte droždí a vodu. Míchejte, dokud nevytvoříte hladké těsto. Těsto nechte odpočívat zhruba hodinu. Mezitím si nasekejte cibuli a přidejte na kousky nakrájené okurky a rajčata. Vše smíchejte se sýrem, okapaným masem z tuňáka a nasekanými lístky koriandru. Z těsta si vytvořte bochánek, který následně vyválejte do kruhu o průměru přibližně 6 centimetrů o tloušťce přibližně 2 centimetry. Na rozpálenou pánev si dejte trochu olivového oleje, vložte pita placku a smažte po každé straně zhruba 3 minuty. Nechte chvíli vychladnout, přeložte na polovinu a naplňte připravenou směsí.

POSTAVA SNŮ

Pokud vám k vysněné postavě ještě kousek schází, se správnými stravovacími návyky a zdravými recepty svého cíle brzy dosáhnete. Klíčem k úspěchu je vyvážený poměr sacharidů, tuků a kvalitních bílkovin. Nesmíte zapomínat také na pitný režim a dbát na konzumaci potravin bohatých na minerály a vitaminy. Recept na avokádo plněné tuňákem je přesně ten, který vám dodá jak dostatek energie, tak potřebné nutriční hodnoty.

Doba přípravy: 15 minut

Avokádo plněné tuňákem

Ingredience: 1 konzerva tuňáka Calvo ve vlastní šťávě, 1 dozrálé avokádo, domácí majonéza nebo bílý jogurt, cibule, cherry rajčátka, petržel, olivový olej

Postup:

Scezeného tuňáka, nakrájenou cibuli, petržel a cherry rajčátka dobře promíchejte. Přidejte domácí majonézu nebo bílý jogurt. Avokádo rozdělte na polovinu a opatrně vyndejte pecku. Nakonec naplňte avokádo směsí z tuňáka.

Doporučení: Avokádo připravte těsně před podáváním, protože velmi rychle oxiduje. Avokádo opláchněte ve vodě a pokapejte trochou olivového oleje.

PŘEKVAPENÍ PRO PARTNERA

Chystáte romantickou večeři pro dva? Ať už plánujete oslavu výročí, nebo jen pěkný večer a chcete, aby byl nezapomenutelný, zkuste upéct zákusek z listového těsta, lilku a tuňáka. Koláč skvěle voní, ale ještě lépe chutná. A nezapomeňte na dobré víno, nejlépe se hodí dobře vychlazené bílé nebo růžové.

Doba přípravy: 45 minut

Zákusek z listového těsta, lilku a tuňáka

Ingredience: 3 konzervy tuňáka Calvo v olivovém oleji, 1 lilek, 2 rajčata, 50 g parmezánu, 1 hrst pažitky, 1 lžíce hořčice, olivový olej, pepř, sůl

Postup:

Tuňáka sceďte a položte stranou. Lilek a rajčata nakrájejte na tenké plátky a položte na vymazaný plech na pečení. Pečte asi 20 minut při teplotě 170 °C, a následně vyndejte a odložte stranou. Tuňáka a hořčici promíchejte v misce. Nakrájejte sýr parmezán. Na další plech rovnoměrně rozložte listové těsto a na něj dejte vrstvu lilku, sýra, rajčat a tuňáka. Tento krok opakujte ještě dvakrát a nakonec dejte péct do trouby na 10 minut při teplotě 170 °C.

Více receptů najdete na nově spuštěných facebookových stránkách společnosti Calvo: https://www.fa­cebook.com/Cal­voCR

https://www.fa­cebook.com/Cal­voSR


publikováno: 11. 8. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: lahůdky, ryby, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+