Umíte servírovat víno? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Umíte servírovat víno?

24. 12. 2014

Pokud si chcete vychutnat víno v té nejlepší formě, je nezbytné dbát na jeho správné podávání. K hezkému zážitku a k radosti nestačí pouze víno nachladit, otevřít a jen tak vypít. K dokonalosti daného okamžiku a vychutnání vína v jeho plné kráse je potřeba trochu více. S vínem se musí umět zacházet, otevřít jej při správné teplotě, odhadnout dobu dekantace před konzumací a v neposlední řadě zvolit správný typ sklenky a samozřejmě i pokrm.

Červená vína ve správné teplotě

Mladá červená, lehká a ovocná vína nachlaďte před podáváním na 8 °C, těžší červená vína pak na teplotu o 4 až 5 °C vyšší. Obecně je vhodné servírovat červená vína ve speciálním košíčku. Zajistíte si tak podobný sklon lahve jako je tomu při uložení ve sklepě, díky němuž zůstanou případné usazeniny na dně. U většiny červených vín, kromě těch jednoduchých a základních, je vhodné provést dekantaci, u velkých těžkých vín dekantujte až několik hodin předem.

Bílá a růžová vína o něco chladnější

„Bílá a růžová vína suchá, polosladká i sladká si nejlépe vychutnáte, budete-li je servírovat při teplotě 7 °C v nádobě s ledem nebo v chladícím obalu, aby nedocházelo k rychlému zteplání obsahu láhve. Velká silná bílá vína podávejte při teplotě 8 až 10 °C. U velkých bílých vín, obzvláště pak u těch, které zrály delší dobu v sudech, doporučuji také zvážit jejich dekantaci. Víno se pak rozevře a nabídne vám všechny své chutě a vůně,“ říká Filip Jantač z Global Wines.

Šumivá vína v nádobě s ledem

Šumivá vína by se z důvodu stability teploty měla během konzumace uchovávat v chladící nádobě s ledem a vodou či obalu, který jim zajistí teplotu kolem 5 °C. Dekantace se až na výjimečné případy u těchto vín neprovádí. Šumivé víno se poté pije z úzkých protáhlých sklenek, tak zvaných fléten, kde víno získá ideální teplotu 7 až 9 °C.

Fortifikovaná červená a bílá vína

Fortifikovaná vína jsou taková, do kterých se buď před, během nebo po kvašení přidává alkohol. Mezi jejich nejznámější zástupce patří portské a sherry. „Bíla vína tohoto typu nachlaďte tak, aby měla po vytažení z lednice 10 až 12 °C, mladá červená 15 až 18 °C, starší červená vína se nechladí a servírují se při pokojové teplotě. Dekantace se u těchto vín většinou neprovádí, výjimkou je ročníkové Vintage Port. Toto víno je vhodné vždy dekantovat, přičemž několik dní před otevřením je třeba, aby byla láhev v klidu. Při otevírání Vintage Port se ve vybraných restauracích nepoužívá klasický otvírák, ale hrdlo se odštípne speciálními nažhavenými kleštěmi,“ uzavírá zajímavostí Filip Jantač z Global Wines.

Přehled správné teploty vín pro servírování

Sekty, šumivá, Champagne 6 – 9 °C

Suchá bílá vína, mladá a růžová, polosladká a sladká 9 – 11 °C

Mladá červená, lehká a ovocná 10 – 12 °C

Velká, silná bílá vína 10 – 12 °C

Elegantní červená 12 – 14 °C

Velká těžká červená 14 – 16 °C

Červená s vysokým taninem 18 – 20 °C

Likérová vína, portská, Sherry 13 – 15 °C

Nezapomínejte, že po nalití do sklenice teplota vína stoupne až o 2 °C.


publikováno: 24. 12. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: víno

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+