Umíte správně snídat? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Umíte správně snídat?

25. 9. 2013

Zkuste začít den pestrou a vyváženou snídaní a uvidíte, jak se najednou budete cítit fit. Snídaně totiž patří mezi nejdůležitější jídla. Je startem do nového dne a mnohdy rozhoduje o tom, jaký ho budete mít. Potraviny k snídani je třeba dobře vybírat. Ty s vysokým glykemickým indexem mohou způsobit glykemickou nerovnováhu, která bude mít za následek pojídání sladkých a nezdravých jídel během celého dne. Snídaně složená z potravin s nízkým glykemickým indexem zajistí rovnováhu cukru v krvi již od rána. Více objasní fitness trenér a výživový poradce Ing. Martin Hrazdil.

Martin Hrazdil

Martin Hrazdil

Pozor na prázdnou energii

Nevhodné jsou také potraviny s tzv. „prázdnou energií“, které mají vysokou energetickou hodnotu, ale jsou chudé na živiny jako například bílé pečivo. Ty způsobují nárůst cukru v krvi a přeměňují jej v tuky. Během snídaně také nezapomínejme na pitný režim, po noci je nutné doplnit tekutiny. „Mnoho mých svěřenců snídani vynechává. Ti se pak přejídají na oběd, protože mají obrovský hlad. Se zařazením vydatné snídaně do jídelníčku ale nespěcháme, začínáme po malých porcích,“ komentuje svou praxi fitness trenér a výživový poradce Ing. Martin Hrazdil.

Co by měla snídaně obsahovat?

  • Bílkoviny
  • Komplexní sacharidy
  • Tuky
  • Vlákninu
  • Vitamíny a minerální látky
  • Tekutiny

Tekutiny

Během noci tělo přichází o tekutiny a je proto nutné je v ranních hodinách doplnit. Vhodnou variantou jsou např. ovocný džus ředěný vodou, voda, bylinkový, ovocný nebo zelený čaj. Častým zvykem ranních snídaní bývá káva nebo černý čaj. Nemusíme si však kávu zakazovat. Káva s mlékem není překážkou hubnutí a zdravého životního stylu, pokud nebudeme přidávat přísady jako je smetana, šlehačka, čokoláda, rafinovaný (bílý) cukr apod. Ke každé kávě postačí přidat sklenici čisté vody.

Tuky k snídani?

Dnešní dobou se šíří fenomén vyhýbání se tučným potravinám. Redukční jídelníčky a diety v mnoha případech alarmují k vynechání tuků. Ale proč, když je tělo také potřebuje? Tuk je velmi důležitý i při redukční dietě. Slouží stejně jako sacharidy k dodávání energie, k tepelné izolaci a chrání orgány. Nahrazení nasycených tuků nenasycenými tuky ve stravě přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Příjmem menšího množství tuků oproti doporučeným dávkám tělo začne šetřit na horší časy. Aktivním pohybem tedy nedojde k redukci tuku, ale naopak si tělo bude ukládat více do zásob.

Pozor na cukr

Všimněte si, že lidé vynechávající tuky se cítí méně nasyceni a podrážděni. Doplňují tedy chybějící energii nízkotučnými a sacharidovými výrobky, které obsahují skryté cukry (umělé sladidla a rafinované cukry), které pro naše tělo představují mnohem větší zdravotní rizika. Přitom nižší příjem tuků a náhrada sacharidovými výrobky vede k rychlejšímu přibírání na váze a zvýšení hladiny škodlivého cholesterolu v krvi.

Nahraďte:

  • bílé pečivo tmavým celozrnným pečivem
  • tučnou šunku šunkou s co největším podílem masa
  • plnotučné mléčné výrobky výrobky se sníženým obsahem tuku nebo zakysanými
  • máslo kvalitními roztíratelnými tuky (např. Flora)
  • sušenky a sladkosti čerstvou zeleninou a ovocem
  • vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin a nahraďte je výrobky s nenasycenými mastnými kyselinami (sledujte etikety)

Snídaně

1. varianta

ovesná kaše s hoblinkou (10 g) rostlinného tuku (např. Flora), strouhaný tvrdý tvaroh, ovoce, lze dochutit skořicí nebo medem

Doporučení nutričního poradce Martina Hrazdila: Ovoce nakrájíme na malé kousky a spolu s medem a skořicí vmícháme do tvarohu s ovesnou kaší. Snídaní si lze namíchat z nejrůznějších, klidně i exotických druhů ovoce. Vše záleží jen na vaší fantazii!

Energetická hodnota: dle množství, cca 1500 KJ

2. varianta

celozrnné pečivo, porce (10 g) rostlinného tuku (např. Flora Gold), drůbeží šunka nebo tvrdý plátkový sýr se sníženým obsahem tuku, zelenina

Doporučení nutričního poradce Martina Hrazdila: Chléb lehce potřeme rostlinným tukem Flora Gold. Zeleninu nakrájíme na malé kousky a přiložíme na chléb nebo podáváme zvlášť jako přílohu.

Energetická hodnota: dle množství, cca 1700 KJ


publikováno: 25. 9. 2013, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dieta, hubnutí, nadváha, snídaně

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+