Upečte si jedinečné vánoční cukroví s Nutellou | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Upečte si jedinečné vánoční cukroví s Nutellou

29. 11. 2017

Když ulice ovládne vánoční výzdoba, můžete si být jisti, že se Vánoce kvapem blíží. Přesto ta pravá sváteční atmosféra přichází až tehdy, když se u vás doma rozline lahodná vůně cukroví. A aby byly chvíle pečení plné radosti, přináší vám Nutella® v limitované edici originální razítka a šablonky. Navíc si můžete vyzkoušet jedinečné recepty na vánoční cukroví, v nichž samozřejmě nechybí tato lískooříšková pomazánka s kakaem.

Vánoce jinak

Zkusit pečení trochu jinak můžete s Nutellou a jejími nápaditými razítky či šablonkami. Fantazii se meze nekladou, ozdobit si tak můžete jakékoli vaše oblíbené rodinné cukroví. A pokud byste letos rádi upekli něco nového a nečekaného, nadchnou vás recepty na cukroví s Nutellou. Kdo zbožňuje jemnou chuť kokosu, nesmí si nechat ujít kokosové pralinky. Milovníci mandlí pak musí ochutnat Nutella roládu. A čím zaujmete každou vaši sváteční návštěvu? Přeci originálními baci di dama. S Nutellou tak budou vaše Vánoce opět nezapomenutelné.

Mandlová roláda s náplní Nutella

Na 15 porcí potřebujete: 5 celých vajec + 8 bílků, 200 g mandlové mouky, 200 g cukru moučka, 70 g cukru krupice, 130 g proseté hladké mouky, 70 g rozpuštěného másla, 225 g pomazánky Nutella (na náplň i polevu)

Postup:

Utřeme 5 vajec s krupicovým cukrem do pěny, přidáváme mandlovou mouku. Z bílků a moučkového cukru vyšleháme tuhý sníh. Do vajec s mandlovou moukou přidáváme prosetou hladkou mouku, sníh z bílků a rozpuštěné máslo smíchané s troškou těsta. Směs rozprostřeme na dva plechy vyložené pečicím papírem. Pečeme na 340 °C 6–8 minut. I s papírem necháme vychladnout v lednici. Vychladlé pláty těsta překlopíme na lehce pocukrovaný pečicí papír, naneseme na ně pomazánku Nutella® a pak stěrkou rozetřeme. Roládu zavineme a Nutellou® potřeme i její vnější stranu. Povrch ozdobíme.

Kokosové pralinky Nutella

Na 20 pralinek potřebujete: 1 vejce, 50 g cukru krystal, 150 g jemně strouhaného sušeného kokosu, 160 g pomazánky Nutella

Postup:

Utřeme vejce s cukrem a 90 g strouhaného kokosu. Vyválíme kuličky a dáme je na 4 minuty do trouby. Kuličky rozpůlíme, vytlačíme důlek, naplníme ho pomazánkou Nutella® a poté k sobě půlky přitlačíme. Kuličky necháme 30 minut zatuhnout v lednici. Na horké vodní lázni necháme změknout 100 g pomazánky Nutella® a ponořujeme do ní naplněné kuličky. Po 30 minutách chladnutí v lednici je obalíme ve zbylém kokosu a servírujeme.

Baci di dama s náplní Nutella

Na 24 kousků cukroví potřebujete: 240 g hladké mouky, 200 g cukru moučka, 200 g loupaných mletých lískových oříšků, 200 g másla, 1 vaječný žloutek, 20 g vajec (polovina celého rozbitého vajíčka), 100 g pomazánky Nutella, špetku soli

Postup:

Do mísy prosejeme hladkou mouku, moučkový cukr, přidáme mleté lískové oříšky a promícháme se všemi ostatními ingrediencemi. Ze vzniklého těsta vytvarujeme kouli a zabalíme do fólie. Necháme odležet v lednici 10–12 hodin. Z těsta vytvarujeme 48 kuliček a klademe na plech vyložený pergamenovým papírem. Pečeme 18 minut na 140 °C, až je cukroví měkké a mírně dozlatova. Necháme vychladnout. Slepujeme poloviny sušenek pomazánkou Nutella.

Vánoční slepované sušenky s náplní Nutella

Na 14 sušenek potřebujete: 440 g hladké mouky, 140 g cukru moučka, 260 g změklého másla, 2 vaječné žloutky, 210 g pomazánky Nutella

Postup:

Do mísy prosejeme mouku s cukrem, přidáme máslo a žloutky. Všechny ingredience zpracujeme do hladkého těsta a necháme 30 minut odležet. Těsto vyválíme na plát silný 4 mm. Vykrajujeme kolečka, pomoučíme razítka na sušenky a do koleček razítkem vytlačíme vzor. Kolečka naskládáme na plech a pečeme 12–15 minut. Až sušenky vychladnou, potřeme polovinu z nich pomazánkou Nutella® a slepíme s ostatními sušenkami.

Skořicové hvězdičky s náplní Nutella

Na 30 sušenek potřebujete: 2 bílky,160 g cukru moučka, 2 čajové lžičky (4 g) skořice, 300 g mletých lískových oříšků, 1 čajová lžička citronové šťávy, 120 g pomazánky Nutella

Postup: Šleháme bílky s cukrem, až se vytvoří nadýchané špičky. Dáme stranou 2 lžíce sněhu na polevu. Smícháme skořici, mleté lískové oříšky a bílkový sníh. Těsto vyválíme na 4mm plát a vykrajujeme sušenky ve tvaru hvězdy, do poloviny vykrojíme dírku. Do zbylého sněhu vmícháme citronovou šťávu a nanášíme na horní stranu hvězdiček. Pečeme 10 minut na 120 °C. Sušenky slepíme pomazánkou Nutella.


publikováno: 29. 11. 2017, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: cukroví, Vánoce

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+