Uvařte si řecké speciality | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Uvařte si řecké speciality

4. 9. 2014

V pokrmech podle nových receptů šéfkuchaře řecké restaurace Kavala, Ioannise Asarlidise, můžete využít balzamikový ocet a krém Kalamáta Papadimitriou. Zatímco je používání balzamik u nás nejčastěji spojené s dochucováním čerstvých salátů, v Řecku se balzamikový ocet i krém běžně používají i k ochucení masa, polévek či těstovin. Jejich plná a zralá chuť zahřeje, což se může již zanedlouho hodit.

Smažený sýr flambovaný Metaxou (tyri sachanaki)

Ingredience na 1 porci: 15 g polotvrdého sýru Radamer, 75 ml Metaxy, 50 ml citronové šťávy, špetka cukru, olej na smažení, 3 polévkové lžíce Klasického balzamikového krému Kalamáta, hladká mouka na obalování

Postup:

Sýr namočíme do vody a obalíme v mouce. Rozprašovačem ho postříkáme vodou a znovu obalíme v mouce. Oválnou keramickou misku o něco větší, než je velikost sýru, dáme rozpálit na cca 5 až 10 minut do rozehřáté trouby. Sýr z obou stran osmažíme dozlatova v pánvi. Přendáme do misky a rovnoměrně zasypeme cukrem. Cukr pomáhá, aby byl plamínek při flambování Metexou větší. Do horké mísy vlijeme Metaxu a zapálíme. Až bude dohořívat, vlijeme přes plamínek citronovou šťávu. Až Metaxa dohoří, citronová šťáva vytvoří výbornou zálivku, kterou posílíme přidáním balzamikového krému Kalamáta.

Smažený sýr feta na krétský způsob (feta saganaki me susami)

Ingredience na 1 porci: 150–180 g sýru feta, sezamová semínka na obalování, olej na smažení, balzamikový krém Kalamáta s fíkovou příchutí

Postup:

Fetu lehce obalíme v mouce. Rozprašovačem postříkáme vodou a obalíme v sezamu. Smažíme oboustranně v oleji jen tolik, aby nám sezam nezčernal. Ozdobíme proužky balzamikového krému Kalamáta s fíkovou příchutí.

Mrkvová polévka s krémem z fety a Balzamikovým krémem Kalamáta (karotosupa)

Ingredience: 1 kg mrkve, 2 středně velké cibule, 2 l vody, 150 ml smetany, 4 kávové lžičky soli, 2 polévkové lžíce klasického balzamikového krému Kalamáta na každou porci polévky, čerstvá plocholistá petržel, čerstvý drcený pepř

Postup:

Mrkev oškrábeme a nastrouháme. Do kastrolu dáme rozehřát olivový olej. Osmažíme v něm nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mrkev, orestujeme, osolíme a zalijeme vodou. Vaříme cca 20 min, pak ponorným mixérem vše rozmixujeme. Vrátíme na mírný oheň, přidáme smetanu a krátce povaříme. Polévku na talíři pokapeme olivovým olejem, balzamikovým krémem, posypeme čerstvým drceným pepřem, ozdobíme kopečkem krému ze sýra feta a čerstvou petrželkou.

Sýrový krém z fety Smetanu (200 ml) šleháme a postupně do ní přidáváme nastrouhanou fetu (150 g). Šleháme, až se vytvoří hustý krém konzistence jogurtu.

Rajčatové karbanátky z ostrova Santorini (tomatokeftedes Santorinis)

Ingredience: 400 g oloupaných rajčat zbavených semínek a nakrájených na kostičky, 1 nadrobno nakrájená cibule, 5 polévkových lžic hladké mouky, 1 kávová lžička kypřícího prášku, 1 vejce, 1 polévková lžíce najemno nasekané máty, 1 kávová lžička čerstvého, najemno nasekaného tymiánu, 1 polévková lžíce Klasického balzamikového krému Kalamáta, 1 polévková lžíce strouhaného parmezánu, sůl, pepř, olej

Postup:

Oloupaná rajčata nakrájená na kostičky smícháme s cibulí, vejci, parmezánem a bylinkami. Kypřící prášek nasypeme do mouky, smícháme a za stálého míchání rukou přidáme do směsi. V pánvi rozpálíme 1 cm oleje. Do rozpáleného oleje vkládáme vrchovatou polévkovou lžící směs z rajčat. Smažíme z každé strany cca 2 minut. Každý karbanátek ozdobně pokapeme balzamikovým krémem Kalamáta.

Cuketová polévka s Balzamikovým krémem Kalamáta (supa apo kologythaki)

Ingredience: 2 kg cukety, 200 ml smetany, 3 kávové lžičky soli, 3 l vody, 100 ml olivového oleje, 1 kávová lžička sušené máty, 1 kávová lžička sušeného kopru, 1 kávová lžička sušené petrželové nati, šťáva z jednoho citronu, 100 ml balzamikového octa Kalamáta, 2 polévkové lžíce Klasického balzamikového krému Kalamata na každou porci polévky, několik černých oliv, čerstvá petrželka nebo pažitka a smažená zkaramelizovaná cibule na ozdobu, pepř

Postup:

Cukety oloupeme, nakrájíme na malé kousky, osolíme, a necháme „vypotit“ cca 30 minut. Z cuket vymačkáme vodu a orestujeme na oleji. Přidáme balsamikový ocet a restujeme další 3 minuty. Přidáme vodu a 1 hodinu povaříme. Odstavíme a ručním ponorným mixérem rozmixujeme do hladka. Polévku vrátíme na sporák, přidáme všechny zbylé ingredience a povaříme na mírném plamenu cca 10–15min. Při servírování do talíře rozdrolíme kousek fety, přidáme polévku, posypeme čerstvou kudrnkou nebo pažitkou, čerstvým pepřem, smaženou karamelizovanou cibulí, najemno nakrájenými olivami a ozdobíme Klasickým balzamikovým krémem Kalamáta.

  • Balzamikového krémy Kalamata se také dobře hodí k dezertům – nejlépe se párují s jahodami a mátou. Díky své výrazné a husté konzistenci mohou být využity i k dekorativnímu zdobení talířů.

Jednoduché a rychlé recepty na hlavní jídla i dezerty naleznete na http://www.pa­padim.com/cs/

Videorecepty najdete na https://www.y­outube.com/…519B0v­mW11gA https://www.y­outube.com/…519B0v­mW11gA.


publikováno: 4. 9. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: gourmet, místní speciality, ochucování, sýr, vaříme, večeře, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+