V malebné restauraci U Zlaté podkovy vám bude chutnat | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


V malebné restauraci U Zlaté podkovy vám bude chutnat

20. 12. 2010

Zapomeňte na předvánoční shon a vydejte se načerpat pravou atmosféru Vánoc do Nerudovy ulice na Starém Městě. Vychutnejte si procházku historickým centrem města a zajděte do malebné restaurace v Aparthousu U Zlaté podkovy, která se nachází přímo na Královské cestě. Restaurace U Zlaté podkovy si pro vás připravila několik tradičních vánočních jídel, které stojí za to ochutnat. Speciální vánoční menu, stejně jako ostatní jídla, jsou za rozumné ceny. Od šéfkuchaře Čeňka Čabelky pro vás máme několik receptů, třeba na staročeského Kapra na černo s bramborovými šiškami sypanými opraženou strouhankou.

Přijďte si užít svátky

„Lokalita Aparthousu U Zlaté podkovy je ideální pro ty, kteří se chtějí ubytovat v historické části centra Prahy na Starém Městě,“ říká Ing. Jiřina Mašičová, spolumajitelka společnosti Jerome. „Turisté zde mají možnost ubytování v příjemných apartmánech a využití restaurace s krytou zahrádkou v žádané lokalitě Nerudovy ulice. Restaurace U Zlaté podkovy se zaměřuje především na kvalitu, které dávají přednost před kvantitou. Rádi bychom tímto pozvali každého, kdo se přijde do Prahy nadýchat vánoční atmosféry nebo se jen tak projít Starým městem, do naší restaurace,“ dodává Jiřina Mašičová.

Staročeský recept na Kapra na černo s bramborovými šiškami sypanými opraženou strouhankou

Na 10 porcí je potřeba: 2 kg kapra, 20dkg mkve, 20dkg celeru, 10dkg petržele, 20 dkg vlašských ořechů, 10dkg mandlí, 10dkg lískových ořechů, 10 dkg rozinek, 30dkg sušených švestek, 20 dkg švestkových povidel, 25dkg medu, 25 dkg cukru krupice, 3 perníky na strouhání, 2 citrony, 3dcl červeného vína, 3dcl černého piva, cibule, máslo, sůl, pepř, nové koření, celý pepř, bobkový list, větvička tymiánu

Postup: Nejdříve si připravíme omáčku. Na másle orestujeme kořenovou zeleninu, poté přidáme cibuli, nové koření, celý pepř, bobkový list i tymián, orestujeme společně do zlatavé barvy. Poté vsypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme švestková povidla, krátce zarestujeme a zalijeme vývarem (rybím). Povaříme asi 30 minut, poté zahustíme strouhaným perníkem. Dochutíme cukrem, solí, citronovou šťávou, medem, černým pivem a červeným vínem. Přepasírujeme. Zvlášť svaříme sušené švestky, vlašské ořechy, lískové oříšky, rozinky a spařené oloupané mandle. Vše přidáme do hotové omáčky jako vložku. Porce kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou a rozpuštěným máslem. Vložíme do pekáče a necháme v troubě vyhřáté na 190 stupňů C rychle zapéct asi 5 minut. Poté zalijeme hotovou omáčkou a pozvolna dopečeme.

Roláda z husičky plněná kaštanovou nádivkou podávaná s červeným jablečným zelím

Na 10 porcí je potřeba: 1 husa, hladká mouka, 500ml mléka,200g na kostičky nakrájených starších houstiček, 2 žloutky, 2 bílky, nasekaná petrželka, máslo, 100g pečených vyloupaných kaštanů

Připravíme si nádivku: houstičky polijeme přepuštěným máslem a mlékem, poté se přidáme žloutky, nahrubo nasekané pečené kaštany a petrželku, osolíme, opepříme a nakonec opatrně vmícháme našlehaný sníh z bílků. Touto nádivkou naplníme vykostěnou husu. Zabalíme do rolády, opět osolíme a okmínujeme, převážeme motouzem a dáme do předehřáté trouby ve 200´asi na 10 minut, poté podlijeme vývarem z husích kostí, troubu stáhneme na 160´a dopečeme do měkka. Maso vyndáme z výpeku, který na plotně vyrestujeme, zaprášíme moukou a zalijeme vývarem z husích kostí. Provaříme asi 20 minut a přecedíme. Krájíme roládu na plátky, podlijeme šťávou a servírujeme s červeným zelím.

Jablečné červené zelí: 1 kg kysané červené zelí, 2 velké cibule, 70g sůl, 90g cukr, 1dbl jablečného octa, 2 větší jablka, 2 větší brambory, 150g sádlo – omastkem nešetříme. Cibuli nakrájíme najemno, orestujeme na sádle do sklovata, poté vložíme lehce překrájené červené zelí a podlijeme trochou nálevu. Dusíme do poloměkka, poté zahustíme strouhaným bramborem, osolíme, ocukrujeme a přidáme jablečný ocet. Nakrájíme jablka na plátky, lehce orestujeme na sádle a promícháme se zelím.


publikováno: 20. 12. 2010, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: hlavní chod, hotel, restaurace, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+