V zimě si více vychutnáte červené víno. Umíte ho správně servírovat? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


V zimě si více vychutnáte červené víno. Umíte ho správně servírovat?

6. 3. 2014

Zdlouhavá zima přímo vybízí k popíjení lahodných vín s partnerem či přáteli v teple domova. Zatímco v létě toužíme po osvěžujících a ovocných bílých vínech, v zimě máme chuť spíše na těžší, červená. Ta se totiž více hodí ke kaloricky výživnějším jídlům, která si dopřáváme. Červená vína navíc nejsou tolik vychlazená jako bílá či růžová a vyvolávají v nás pocit tepla. Jaké víno si ale vybrat a jak jej správně servírovat? S tím nám poradí Tomáš Brůha, trojnásobný vítěz Mistrovství sommelierů České republiky.

Sommelier Tomáš Brůha

Sommelier Tomáš Brůha

Proč jsou červená vína těžší?

Za to, že víno vnímáme jako těžší, může poměr kyselin a tříslovin. Přičemž platí jednoduchá úměra: čím víc tříslovin, tím těžší víno. Obsah třísloviny je určen macerací neboli vyluhováním husté hmoty rozmixovaných hroznů, která slouží k uvolnění barviv ze slupek do moštu, ze kterého se pak víno vyrábí. Zatímco se bílá vína nechávají louhovat jen několik hodin, u červených vín probíhá macerace daleko intenzivněji. Spolu s barvivy se do vína dostávají i zmíněné třísloviny a další látky, které se při dlouhém ležení v lahvi mohou vysrážet a vytvořit jemnou usazeninu na dně, zvanou depot. Ta rozhodně není na závadu a lehce se jí zbavíte dekantací.

Proč nám v zimě chutnají více těžší vína?

„V zimě obecně upřednostňujeme hutnější a mastnější pokrmy. Stejné je to i s vínem, a tak raději sáhneme po kvalitním červeném víně s příjemnou tříslovinou než po svěžím ovocném bílém víně, které se hodí spíše k lehčím pokrmům či zeleninovým salátům. Červené víno je navíc spojeno i s hřejivou atmosférou domova, a proto v nás vyvolává pocit tepla,“ vysvětluje sommelier Tomáš Brůha.

Tip sommeliera: Tomáš Brůha doporučuje Víno Mikulov Sommelier Club Frankovka 2011 pozdní sběr, které se skvěle hodí ke steakům či hovězím ragú. Jeho tmavě rubínová barva, ovocná vůně s kořenitým podtextem a plnější, kulatá chuť s příjemnou tříslovinou nás zahřeje na duši a udělá z večera nezapomenutelný zážitek. Cena: 125 Kč

Dekantace, aneb servírujte červená vína jako profesionál

Pokud si chcete svou oblíbenou lahev červeného vína co nejvíce vychutnat, nepodceňujte servírování. Se staršími červenými víny je třeba nakládat velmi opatrně, aby nedošlo k rozmíchání přirozené usazeniny, depotu, který se na dně lahve tvoří. Proto je nutná dekantace, která víno navíc provzdušní. A jak na ni?

Nejprve zapalte svíčku

Poté odřízněte kapsli a začistěte hrdlo lahve plátěným ubrouskem. Zavrtejte spirálu do tří čtvrtin korku a tiše jej vytáhněte. Hrdlo opět začistěte, tentokrát korkem, který lahev zbaví i drobných chloupků z ubrousku. Do jedné ruky vezměte karafu a do druhé otevřenou lahev, kterou zvedněte nad plamen svíčky tak, abyste v jejím hrdle viděli světelný bod plamene. Po stěně pak opatrně přelévejte víno z láhve do karafy a přes plamen kontrolujte, zda se vám do karafy nepřemisťuje depot. Ve chvíli, kdy vidíte, že se blíží usazeniny, přestaňte víno přelévat. „Dekantací se zbavíte nejen usazenin, ale plynulým přeléváním se navíc víno krásně provzdušní a připraví ke konzumaci,“ doplňuje Tomáš Brůha.

Tip sommeliera: Vyzkoušejte oceněné Víno Mikulov Sommelier Club Zweigeltrebe 2011 pozdní sběr, které získalo zlatou medaili na Prague Wine Trophy. Jeho granátová barva, vůně třešní a višní a šťavnatá chuť s příjemnou tříslovinkou vaše přátele dostane, stejně jako vaše umění dekantovat. Cena: 129 Kč.

Vína jsou k dostání za uvedené ceny na: www.osobnivino­teka.cz


publikováno: 6. 3. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: nákupy, nápoje, víno

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+