Vánočka nesmí chybět | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Vánočka nesmí chybět

9. 12. 2015

Vánočka by se bez nadsázky dala nazvat královnou vánočního pečiva. Její historie sahá údajně až do 14. století, ačkoliv tehdejší vánočka se té dnešní podobala jen vzdáleně. Zpočátku se totiž jednalo o nepletené pečivo podlouhlého tvaru, které se nazývalo calta. Vzhled i používané názvy pro tento druh pečiva se postupem času měnily. Vánočky kdysi patřily mezi nejoblíbenější vánoční dárky, a dokonce byly i součástí mzdy pro sloužící. Upéct vánočku také nebylo jen tak. Dříve ji mohli péct pouze cechovní řemeslníci – pekaři. Teprve od 18. století si je lidé začali péct doma sami. Dnes si tradiční vánočku z bohatého máslového těsta s rozinkami můžeme vychutnat kdykoliv během roku a navíc bez práce.

Jak se rodí tradiční vánočka

Společnost La Lorraine, která je osvědčeným výrobcem a dodavatelem pečiva k dopékání, nabízí kromě klasických druhů sladkého a slaného pečiva také Máslovou vánočku Premium. Jen v loňském roce se těchto prémiových vánoček upeklo v kladenském výrobním závodě více než 1 670 000 kusů. Vánočky se zde splétají ručně ze šesti pramenů těsta a nejrychlejší pekařka ji uplete za neuvěřitelných dvacet vteřin. V průměru vytvoří jedna pekařka během směny 600 ks vánoček, celkem se pak během jedné směny v kladenském výrobním závodě vyrobí obvykle okolo 7 500 kusů vánoček. Než se vánočka dostane z kladenské pece La Lorraine až na vánoční stůl, čeká ji dlouhá dobrodružná cesta.

Jak se peče vánočka

Spletitý příběh začíná v mísiči těsta, kde se spojí pšeničná mouka od českých dodavatelů, poctivé máslo a cukr s rozinkami a dalšími přísadami. Vše se pak hněte tak dlouho, než vznikne krásně pružné žluté těsto. Z něj se vytvoří jednotlivé prameny těsta, kterých se okamžitě chopí ruce zručných pekařek. Spojí šest pramínků dohromady a velmi speciálními a na první pohled nepochopitelnými pohyby je v mžiku spletou do úhledné malé vánočky. Jakmile je zapleteno, zbývá už jen pevně propojit těsto na koncích a malá vánočka se může přesunout na pečicí plech a poté do kynárny. Zde si vánočky hoví pěkně v teploučku a jako mávnutím kouzelného proutku se změní na krásné velké nadýchané krásky. Pak už je stačí jen potřít vajíčkem, aby se po upečení pěkně leskly a posypat mandlovými plátky, kterými v La Lorraine opravdu nešetří.

Následuje pobyt v peci, kde vánočky získají lákavou bronzovou barvu kůrky, mandličky se hezky opraží a začnou pěkně křupat. Po vychlazení se vánočky zabalí a jsou připraveny na cestu k zákazníkům, kteří si lahodné kladenské vánočky z La Lorraine odnesou domů pro sebe a své rodiny. Máslová vánočka Premium je oblíbená pro svou báječnou vláčnost a výraznou máslovou chuť. Doma ji stačí jen lehce poprášit moučkovým cukrem a dobrota nejen na vánoční stůl je během chvíle hotová.

  • Máslovou vánočku Premium lze zakoupit v prodejnách Lidl za běžnou prodejní cenu 36,90 Kč.

Další vánoční kulinární inspiraci naleznete na novém vypečeném blogu nejen o pečivu DOKŘUPAVA.CZ. Blog je určen jak úplným začátečníkům v kuchyni, tak i všem pokročilým gurmetům,kteří se nechají zlákat novým pohledem na pečivo.


publikováno: 9. 12. 2015, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: nákupy, pečivo, Vánoce

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+