Veganství, pandemie ve světě i u nás | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Veganství, pandemie ve světě i u nás

18. 7. 2017

Špatná výživa a nevhodné stravovací návyky denně pronásledují téměř všechny z nás. Jíst se ale musí. Lidé s oslabenou imunitou, nemocní i ti vyléčení, zkrátka všichni, kterým není zdraví lhostejné, by měli přemýšlet o tom, co konzumují. Více Jiří Stabla, zakladatel sítě Konopných lékáren Carun, konopnyshop.cz, odborník na konopí, vegan a spoluzakladatel VEGAN IBIZA.

V čem vidíte výhody veganské a vegetariánské stravy? V čem je lepší?

Já jsem se veganské stravě dostal postupně. Začalo to tím, když jsem se před deseti lety rozhodl, že budu lidem pomáhat s konopím a bude to moje cesta. Začal jsem také pátrat a studovat, jak ho k nim vůbec legálně dostat. Viděl jsem mnoho smutných očí, a přemýšlel, jak jim pomoci. Tady začala moje cesta k přírodě. Už dávní filozofové se odvolávali na vegetariánskou stravu a hledali způsoby, jak zůstat v souladu s přírodou. Vše se totiž zrcadlí. Jsem vyučený kuchař, studoval jsem stravu, také proto mám k tomu blízko.

Začal jsem dělat analýzy na sobě, v té době nebylo dost literatury, hltal jsem to, chtěl jsem, aby bylo veganství jednou spojené právě se mnou. Aby lidé věděli, že český podnikatel uspěl nejen díky dobrému nápadu, ale i díky své mírumilovnosti k přírodě. Nerozumím tomu, že některá zvířata milujeme, jsme s nimi doslova přátelé, ochraňujeme je, ale jiné si to nezaslouží, a lidé je doslova mučí.

Je veganství ve světě trendem, proč?

Není s podivem, že ti největší filozofové, vynálezci jako Nikola Tesla či velikáni jako Albert Einstein a Steve Jobs, byli vegetariáni, či vegani. Zjistili, že tělo funguje jako auto, potřebujeme pohon, olej, lidské tělo potřebujeme vyživovat a nedávat do něj mrtvou stravu plnou stresového hormonu. Dnes je trend v pozitivním myšlení, astrálním světě, otázka je, jestli můžeme pozitivně myslet, když se krmíme stresovými hormony zvířat, které se do jejich těl vyplaví těsně před smrtí. Osobně si myslím, že na světě neexistuje humánní porážka. Všechny vitamíny a minerály, které člověk potřebuje, je možné si zajistit i jinak. Konzumace masa je jen věc chuti a dle mě zoufalý čin.

S ohledem na to jsme nasměrovali i značku Carun. Je to zejména veganská kosmetika, ale i potraviny. Například i med jsme zatratili, protože jsem se dozvídal více a více informací o jeho výrobě, jak zbytečně kvůli našim žaludkům trápíme zvířata. Vše tedy přizpůsobujeme tak, aby to bylo neživočišného původu. Naštěstí se tímto směrem ubírá stále více lidí a můžeme říci, že veganství se stává pandemií.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?

S veganstvím a vegetariánstvím je spojený i nový projekt, a to veganské restaurace. Začali jsme na Ibize, kde nyní žiji a je to místo, kde chci do budoucna i zůstat. Společně s kamarádem a našim týmem jsme založili první restauraci typu bistro, jedná se jako v případě Konopných lékáren o inteligentní koncept, o místo, kde chceme, aby lidé trávili společné chvíle. Personál je zaškolený, vše umí bravurně připravit. Máme podporu několika michelinských kuchařů, kteří jsou, stejně jako já, vášniví dýdžejové. Lidé si mohou v restauraci sednout či veganské jídlo vzít s sebou. Na místě je samozřejmě zastoupena i značka Carun a konopné výrobky. Jméno je Vegan Ibiza a určitě máme v plánu koncept rozšířit, když už bude jedna provozovna, proč ne stovky. Přemýšlíme jako v případě Konopných lékáren o franšízovém konceptu. V nabídce jsou kupříkladu veganské tortilly, nachos, pomazánky, španělské gazpacho a zaměřovat se budeme na raw stravu, aby to bylo v horku vždy čerstvé a osvěžující.


publikováno: 18. 7. 2017, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: konopí, restaurace, vegetarián

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+