Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli

16. 4. 2019

Velikonoce jsou obdobím lidových tra­dic spojených s vítáním jara a oslavou plodnosti a zrození nového života. Jedny z nejvýznamnějších a nejkrásnějších svátků v roce jsou ale spojené také s přípravou a konzumací dobrého jídla a pití. A většina velikonočních receptů obsahuje vejce, potravinu s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny. Vejce jsou vysoce stravitelné, mají skvělou schopnost zasytit a Velikonoce se bez nich zkrátka neobejdou. Jaká vybrat? A jak je využít v našich receptech?

Když nemáte příbuzné na vsi

Vybrat kvalitní vejce v obchodě může být docela věda. Není však třeba studovat oologii, abyste věděli, jak na to. Co lze zjistit z údajů uvedených na obalu a co nám sdělují informace na skořápce? S výběrem vajec nám mohou pomoci i značky kvality, které najdeme na obalu.

Kódy na obalu vajec a na jejich skořápce nelze slučovat

Každý má úplně jinou funkci a poskytuje odlišnou informaci. Pokud na obalu najdeme zkratku CZ, znamená to, že vejce byla tříděna a balena v České republice, neoznačuje to jejich původ. Tento kód však udává pouze identifikaci balírny/třídírny, kde se vejce třídí a balí. Znamená to, že ani z této informace není možné odvozovat zemi původu vajec. Tu je možné nalézt v povinném kódu producenta vytištěného přímo na vejci. Kód producenta, který je uveden na skořápce vajec, je také na balení vajec vysvětlen – většinou na vnitřní straně víčka.

Jak číst kód ze skořápky

Určitě jste zaregistrovali kódy, které se nacházejí přímo na vejci. Co přesně tyto údaje znamenají? Uveďme si konkrétní příklad – kód 1CZ7601.

První číslo – zde č. 1 – označuje metodu způsobu chovu nosnic.

1 – vejce nosnic z chovu ve volném výběhu

2 – vejce nosnic z chovu v halách

3 – vejce nosnic z chovu v klecích

0 – vejce nosnic z chovu v ekologickém zemědělství (BIO)

Další dvě písmena jsou zkratkou pro zemi, odkud vejce skutečně pochází („CZ“ – Česká republika, „SK“ – Slovensko, „LV“ – Lotyšsko, „PL“ – Polsko, „DE“ – Německo, „NL“ – Nizozemí, „ES“ – Španělsko apod.). Čísla za písmeny zase označují registrační čísla chovu. Více najdete na www.mtd-ustrasice.cz/vyh­ledavani.

Hmotnostní skupiny vajec

Vejce jsou stejně jako oblečení dělena podle velikostí. I jejich značení je obdobné – „S“ představují nejmenší vejce, „XL“ ta největší. V obchodech se nejčastěji setkáváme s velikostmi „M“ a „L“. Jak je to ovšem s jejich hmotností?

XL – velmi velké vejce, hmotnost nad 73 gramů

L – velké vejce, hmotnost od 63 do 73 gramů

M – středně velké vejce, hmotnost od 53 do 63 gramů

S – malé vejce, hmotnost méně než 53 gramů

Více zajímavých informací nejen o vejcích a spoustu inspirace a skvělých receptů najdete na www.akademiek­vality.cz.

Velikonoční nádivka

Hlavička, velikonoční buchta, sekanice, sekanina, nebo velikonoční svítek. Tak se říká velikonoční nádivce, tradičnímu svátečnímu pokrmu a zároveň jedné z nejoblíbenějších příloh, která se během Velikonoc připravuje po celém světě v mnoha variantách. Podle tradice se podává na Bílou sobotu, kdy končí půst. „Půsťte“ se s námi do přípravy tradiční staročeské varianty s kopřivami, vláčnému těstu a zlatavé křupavé kůrce neodoláte!

Ingredience: 10 ks den starých rohlíků, 300 g vařeného uzeného masa, 6 vajec, 150 ml mléka, 3 hrsti mladých kopřiv/ petrželky, pokud nemáte kopřivy, 50 g másla, slunečnicový olej na vymazání pekáčku, špetka muškátového oříšku, sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Rohlíky a vařené uzené maso nakrájejte na kostičky a dejte je do větší mísy.
  3. Oddělte žloutky od bílků a společně s pokrájenými kopřivovými listy, mlékem a rozpuštěným máslem přidejte do připravené směsi a promíchejte.
  4. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a opatrně vmíchejte k ostatním surovinám.
  5. Směs ochuťte špetkou muškátového oříšku, čerstvým pepřem a solí a přelijte do pekáčku vymazaného slunečnicovým olejem.
  6. Nechte péct zhruba 40 minut, dokud nebude nádivka pevná a upečená dozlatova.

Velikonoční polévka šmigrustovka

Šmigru-co? Pokud jste ještě neslyšeli o velikonoční polévce šmigrustovce, věřte, že si ji pro příště zapamatujete. Tato neobvyklá polévka dostala název od slova šmigrust, jak se v některých částech Moravy říká Velikonocům. Podle mnohých do ní patří to, co vykoledujete, na talíři hraje všemi barvami a prý dokáže zázraky, pokud máte z koledy podrážděný žaludek.

Ingredience: 1 větší cibule, 300 g uzeného masa, 1 pikantní klobása, 1 žloutek, 4 vejce uvařená natvrdo, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička sladké mleté papriky, strouhaný křen, 1 l vody, pažitka, sůl, pepř

Postup:

  1. V 1 litru vodu uvařte uzené maso a klobásu s oloupanou cibulí.
  2. Vyjměte maso a klobásu a nakrájejte je na kostičky. Rozdělte je do čtyř talířů a do každého přidejte rozpůlené uvařené vejce.
  3. Vývar proceďte a následně přiveďte k varu. Postupně do něj zašlehejte smetanu promíchanou s moukou a mletou paprikou.
  4. Odstavte, přidejte žloutek a ochuťte solí a pepřem.
  5. Nachystaný vývar rozdělte do talířů a dozdobte strouhaným křenem a pažitkou.

Pštrosí vejce

Pokud už máte navařené a napečené tradiční recepty, které jsou neodmyslitelně spojené s Velikonocemi, a chcete vyzkoušet něco nového, máme pro vás tip! Jestli vám z koledy zbylo hodně uvařených vajec, nemusíte hned myslet na chlebíčky s vajíčkovou pomazánkou. Recept na pštrosí vejce je rychlý, chutný a zamilují si ho i vaše děti. Pštrosí vejce totiž vypadají jako od dinosaura!

Ingredience: 4 vejce uvařená natvrdo, 500 g mletého masa (vepřová a hovězí směs), 2 lžíce kukuřičného škrobu, 2 vejce, 3 žloutky, strouhanka na obalení, rostlinný olej na smažení, sůl, pepř

Postup:

  1. Mleté maso smíchejte se žloutky a kukuřičným škrobem a směs osolte a opepřete.
  2. Oloupaná, natvrdo uvařená vejce rovnoměrně obalte masovou směsí.
  3. Masové bochánky pak dále obalte v rozšlehaném, osoleném vejci a strouhance.
  4. V pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje a obalené bochánky osmažte dozlatova.
  5. Podávejte s krémovou bramborovou kaší nebo vařenými brambory.

publikováno: 16. 4. 2019, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: nákupy, vaříme, vejce, Velikonoce

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+